UXDE dot Net Wordpress Themes

Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka

By

Zekr ialah perisian Al-Quran sumber terbuka (open source) untuk Windows, Linux dan Mac. Zekr boleh didownload secara percuma melalui zekr.org.

Sebagai perisian sumber terbuka, anda boleh menambah terjemahan, bacaan dan tema ke dalam Zekr.


Fungsi2 utama Zekr

- Ayat suci Al-Quran beserta bacaan audio

- Fungsi terjemahan (English, BM, Arab dll)

- Kebolehan menukar bentuk paparan, layout dan tema

- Antaramuka yang ringkas dan senang digunakan

Zekr dalam Bahasa Melayu

Untuk menukar language default kepada bahasa melayu, tekan Tools > Options > dan set Language kepada Malay – Malay.

Untuk menambah terjemahan bahasa melayu, pertama sekali sila download malaysian.trans.zip, atau direct link. Kemudian tekan Tools > Add > translation > dan locate file malaysian.trans.zip yang anda download tadi, Tekan yes untuk install translation.

Selepas itu, tekan View > Translation > dan pilih Bahasa Malaysia.

Sekarang anda sudah boleh menggunakan perisian Zekr dalam BM. Selepas ini, luang2kanlah sedikit masa membaca ayat suci Al-Quran di komputer anda walau sesibuk mana pun. Kalau tak baca pun, sekurang2nya play audio bacaan Al-Quran tu pun dah cukup memadai.

Selamat mencuba semua!  Smile

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 21 Comments

    • EiNS

      @aizuddin:softwaer nie bagus sebab ringan, x bloated dan interface dia senang guna…x cam software2 Quran lain

  1. finalcross

    Alhamdulillah…lpas ni amat mudahlah utk membaca Al-Quran siap terjemahan BM bila-bila masa.
    (maklumla,aku ni kaki tenet,dok ngadap PC je…hehe)

  2. Sufi Sufia

    Terima kasih kerane memperkenalkan software ni. Lepas ni x ade la rase takut sgt bile wat assignment sehingge ke pagi pun… :lol:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>