UXDE dot Net Wordpress Themes

Yes 4G dilancarkan di Malaysia : Internet, Panggilan, SMS serendah 9 sen

By

yes4g malaysia[7]

#Update 1: Website rasmi www.yes.my masih gagal diakses oleh pengguna selepas dilancarkan pada pukul 6 petang (6.59 PM 19 Nov 2010)

#Update 2: Website www.yes.my masih lagi gagal diakses, maklumat dari twitter rasmi @yes4g mengatakan server mereka mengalami ancaman serangan DOS dari penggodam (hackers) dan mereka masih dalam proses membaiki

#Update 3: Maklumat, gambar dan video mengenai pelancaran YES4G dimasukkan dalam entri JomPHP.

Read more untuk informasi lebih lanjut mengenai YES 4G.


Apa itu YES 4G?

Yes 4G ialah perkhidmatan telekomunikasi (TELCO) terbaru di Malaysia menggunakan teknologi 4G dengan fungsi sms, panggilan, dan data (internet).

Biasanya panggilan dan sms adalah menggunakan line GSM, manakala data pula menggunakan GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, WiMAX. Dengan erti kata lain, Yes 4G menggunakan teknologi semua dalam satu.

Apa beza YES 4G dengan telco lain?

Yes 4G menggunakan nombor 018 – XXXXXXX dan jika anda mendaftar di website YES sebelum ini anda boleh pilih sendiri nombor kesukaan.

Yes 4G tidak menggunakan sim card, tetapi menggunakan YES ID untuk panggilan dan data. YES ID juga digunakan sebagai pada email dan nombor 018.

Adress book dan contacts juga di-sync pada YES ID anda. Katakan anda log-in pada device lain menggunakan YES ID, anda dapat akses segala contacts dengan mudah. Teorinya lebih kurang dengan Messenger seperti Yahoo dan MSN.

Berbeza dengan telco lain, pengguna Yes 4G tidak terikat pada kontrak yang membebankan. Hanya perlu bayar apa yang anda guna sahaja.

Kelajuan YES 4G

Mengikut sumber, kelajuan download Yes 4G mengikut speedtest yang didemonstrasikan pada pelancaran kelmarin adalah seperti berikut:

Download speed: 11Mbps | Upload speed: 2Mbps

Belum tentu lagi pengguna akan mendapat speed seperti diatas, boleh jadi lebih laju lagi atau lebih perlahan. Kena tunggu testimonial pengguna dalam masa beberapa minggu lagi rasanya.

Yes 4G tidak mempunyai bandwidth limit dan throttle, mengikut twitter mention daripada @yes4g:

yes4g malaysia

Kadar Yes 4G

Berikut adalah kadar semasa yang ditetapkan oleh Yes 4G:

9 sen untuk 1 minit panggilan, 1 sms dan juga 3MB data usage. Sekiranya data usage melebihi 2.5G. anda akan diberti rebate seperti berikut:

yes4g malaysia[11]

Sejujurnya saya kurang faham konsep rebate ini, tapi yang pastinya harga lebih murah kalau data usage banyak.

yes4g data usage

Yes 4G device

yes4g devices

  • Yes Go – usb dongle untuk guna pada komputer, laptop, mac
  • Yes Huddle – 4G hostpot, fungsinya saya rasa macam MiFi dengan erti kata lain portable router
  • Yes Buzz – 4G Cloud Phone, mobile phone dengan teknologi Yes 4G…design agak ketinggalan 5 tahun di belakang
  • Yes Zoom – wifi gateway – router dan access point sesuai untuk home user

yes 4g android phone

Mungkin tahun 2011 nanti Yes4G akan keluarkan smartphone Android mereka sendiri. 2011…sekurang-kurangnya kena pakai Android 2.3 Gingerbread atau Android 3.0 Ice Cream pada masa tu.

Harga Device Yes 4G

yes 4g go usb dongle

Device2 lain boleh anda tengok di facebook Yes 4G : http://www.facebook.com/Yes4G

Kesimpulan;

Disebabkan Yes 4G baru dilancarkan dan belum lagi kita tengok orang guna dan tiada lagi feedback dari pengguna. Harap-harap perkhidmatan Yes 4G betul-betul laju dan berbaloi. Jangan jadi macam Celcom 3G, awal2 saya guna dulu sungguh bahagia surfing laju, torrent, download tanpa had tetapi selepas beberapa bulan prestasi downgrade ke tahap longkang.

Bila ditanya pada customer care, alasan mereka: “Biasalah encik, benda bila ramai dah pakai dia jadi crowded sebab tu enchik rasa slow.”

Kalau dah expect pengguna ramai tu patut mereka upgrade la servis ke tahap terbaik bagi menampung kapasiti pengguna. Ini tak pengguna bayar mahal tapi dapat speed kura-kura, siapa tak marah kan?

Kredit

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 22 Comments

  1. aizuddin

    soalan pertama yg bermain kat fikiran..adakah yes memerlukan simcard untuk guna? sebab dkt u aku bagi flyers siap ada no lagi untuk setiap sorang.. :sleeping:

  2. MaKR

    Ramai yang masuk tu r fail. Haha. Yes.com.my jek boleh. Tapi Yes.my still lagi down sampai sekarang. Favicon dan Title keluar, tapi page load error. -_-’ Yes betul la. Aku dah booking kot. Email akan sampai dalam masa 2 hari lagi dia kata. Apa agaknya yang bakal berlaku esok (hari ini).

  3. ["Fun"hans]

    serius akuh tak paham menatang ney berfungsi mcm ner ?
    kene ada device dier sendiri ker bau bley pakai ?
    mcm ner ngan kedit yg diberikan ?
    kalo tak ada kedit, so tak bley surf ?
    apa kaitan dengan sms & call plak ?
    serius akuh mmg blur YES ney mcm ner..
    tak nampak apa yg berlaku…

    *yes ney tak sama ngan p1 or any bb out there ?

    ;DD

    • EiNS

      Kena ada device cam yes go dan yes huddle kalo nk akses internet di pc atau laptop…

      ntuk phone user aku still blom faham 100% mengenai cara nak guna, coverage dll…pelik kan sbb kita dah biasa pakai sim card pada mobile phone tetiba yg nie xde lak…

      lgpun xtau benda nie cam prepaid or postpaid…kat berita, n web news lain pun generic content yg x bermakna je…aku tgh dig more info psl nie

  4. uLikmAya

    Mula2 aku xcited jugak. Hari Khamis 11/10/2010 aku ada pergi kat website tu bila baca iklan kat paper. Cuba nak register number, katanya boleh nombor pilihan sendiri, bila aku taip nombor yg aku nak, katanya tak boleh pulak. Terus tak jadi, lagipun masa tu ia tak citer pun pasal harga.

    Bahagian Download speed: 11Mbps | Upload speed: 2Mbps tu aku cuma nak kata “biar betull”. Masa tu tester tu sorang je pakai kot, bila dah beribu org pakai nanti, lain lah pulak citer.

    3 Gig harganya RM44.50 Aku rasa tak murah jugak le. Akhirnya aku tak excited walaupun masih mengharap ia memang bagus. Tunggu dan lihat.

  5. finalcross

    Hmm,sumpah aku kate Celcom berukband sgt celaka bile dh lame2 gune. Pengalaman aku yg dah gune selama setahun,amat memberikan tekanan. Pd awal2 mmg best,tp bile lama-kelamaan line bertambah slow & cam haram. Bg aku pakej $99 mmg tdk berbaloi utk ape yg aku sepatutnya dpt. Skrang ni aku bhgia btol dpt terminate & buang ke longkang celcom berukband aku tu. Skrang aku try P1 wimax 4G plak…terasa ok pd mase ini,tp tk tau la mase akan dtg…hrp2 maintain stabil. ^_^

  6. wann

    tm dh lama ada phone x guna sim card ni
    (tm cdma)
    aq rasa kena beli phone dia la kalu mau call..
    aq guna cdma tm yg bg phone dia

  7. shahrul

    skrg sy nk tau mcm mna nk gna kn vide call 4g,puas dh cba cll video,tp phk mnerima pglan tak dpt video cll,cme dpt pglan biasa,cri setting video cll dlm 4g esclip tak jmp2,tlg bntu sy?

Tinggalkan komen anda