Tutorial install Windows XP, Vista dan Seven menggunakan usb pendrive

 

Salam! Dah lama saya buat benda nie sejak 2009 lagi tapi terlupa file save kat mana. Hari ini tiba2 terjumpa file2 dan screenshot yang saya save dulu, terfikir ada baiknya kalau kongsi dengan pembaca semua.

Walaupun screenshot dibuat pada tahun 2009 namum ianya masih lagi relevan dan saya rasa ramai lagi yang tak tahu cara ini sebenarnya.

Cara ini membolehkan anda install windows xp, vista dan seven ke dalam pendrive. Sesuai digunakan jika anda mahu format nebook, ataupun pc/laptop mempunyai kerosakan pada pemacu dvd drive. Lagipun, install windows menggunakan pendrive jauh lebih laju berbanding guna CD/DVD tak sampai 10 minute boleh siap (di komputer saya).

Tool2 yang digunakan dalam video tutorial tersebut:


Windows 7 USB Download Tool

Tool official daripada Microsoft kemudian dijadikan open source; boleh didownload di http://wudt.codeplex.com/ dan hanya boleh digunakan pada Windows 7 ISO yang sah sahaja. Versi edit, windows vista atau windows xp tidak boleh digunakan pada tool ini.

Kelebihan; mesra pengguna dan sangat laju.

Wintoflash

Tool 3rd party untuk menyediakan installation windows xp, vista dan 7 di dalam usb pendrive. Cara menggunakannya mungkin mengelirukan sesetengah pengguna jadi refer pada tutorial untuk lebih memudahkan kefahaman.

Download Wintoflash : http://wintoflash.com/home/en/

Pendrive/External Hard Disk

Minimum saiz pendrive yang diperlukan ialah 4gig. Tidak digalakkan buat pada external hard disk sebab bila format guna tool ini semua data akan hilang dan juga transfer rate jadi sangat lembab.


Kalau ada masa saya buat tutorial slipstream service pack dan juga tutorial install ubuntu. Lama gila dari tahun 2009 simpan sekarang baru ingat nak publish.