UXDE dot Net Wordpress Themes

Tutorial install Windows XP, Vista dan Seven menggunakan usb pendrive

By

 

Salam! Dah lama saya buat benda nie sejak 2009 lagi tapi terlupa file save kat mana. Hari ini tiba2 terjumpa file2 dan screenshot yang saya save dulu, terfikir ada baiknya kalau kongsi dengan pembaca semua.

Walaupun screenshot dibuat pada tahun 2009 namum ianya masih lagi relevan dan saya rasa ramai lagi yang tak tahu cara ini sebenarnya.

Cara ini membolehkan anda install windows xp, vista dan seven ke dalam pendrive. Sesuai digunakan jika anda mahu format nebook, ataupun pc/laptop mempunyai kerosakan pada pemacu dvd drive. Lagipun, install windows menggunakan pendrive jauh lebih laju berbanding guna CD/DVD tak sampai 10 minute boleh siap (di komputer saya).

Tool2 yang digunakan dalam video tutorial tersebut:


Windows 7 USB Download Tool

Tool official daripada Microsoft kemudian dijadikan open source; boleh didownload di http://wudt.codeplex.com/ dan hanya boleh digunakan pada Windows 7 ISO yang sah sahaja. Versi edit, windows vista atau windows xp tidak boleh digunakan pada tool ini.

Kelebihan; mesra pengguna dan sangat laju.

Wintoflash

Tool 3rd party untuk menyediakan installation windows xp, vista dan 7 di dalam usb pendrive. Cara menggunakannya mungkin mengelirukan sesetengah pengguna jadi refer pada tutorial untuk lebih memudahkan kefahaman.

Download Wintoflash : http://wintoflash.com/home/en/

Pendrive/External Hard Disk

Minimum saiz pendrive yang diperlukan ialah 4gig. Tidak digalakkan buat pada external hard disk sebab bila format guna tool ini semua data akan hilang dan juga transfer rate jadi sangat lembab.


Kalau ada masa saya buat tutorial slipstream service pack dan juga tutorial install ubuntu. Lama gila dari tahun 2009 simpan sekarang baru ingat nak publish.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 28 Comments

  1. syafiq

    Yang pasal Windows 7 USB Download Tool kan, aku ada download ISO window 7 tapi bila dah browse dan tekan next, dapat message not a valid ISO.

    macam mana nak solve ek?

    • EiNS

      Means iso ko tu bukan official/oem/retail…

      dlm case nie ko kene guna wintoflash…pastikan mount iso tu dulu then baru select source folder guna wintoflash

    • EiNS

      winsetupfromusb? aku gna gak dlu tp interface tak best dan memeningkan…

      so far wintoflash ngan tool microsoft lg terbaik…

      anyway nice blog, keep on blogging :)

  2. phycrewz

    dah lama tau benda ni sbnarnya.. tapi blum penah buat lagi.

    tapi semalam ada member mintak tolg format..tp dvd-rom rosak. tu yg cari blk guna pendrive ni..

  3. Hondajaya

    Ada cara tak camner nak add software-software dan microsoft office masuk dalam windows melalui USB then terus format, pastu tak perlu install lagi dah software tersebut di pc? :lol:

  4. Anony

    mengapa ketika saye menginstall win 7 di netbook . BSoD seringkali datang menyerang ? apakah punca masalah saya ? :alien:

  5. Muhammad Ajmal Bin Mohd Muhauyidin

    langkah yang pilih pilih win 7 iso sebagai source file tu kenapa sya x dpt jumpa?kena downld bnda tu dulu atau apa erk? sya mengunkan windows 7 starter dlm buat bnda ni…

  6. reenie

    salam,kalau kt skrin pc ada tulis “you may be a victim of software counterfeiting” apa maksudnya ya?apa yg harus saya buat?tq. :angel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing