UXDE dot Net Wordpress Themes

Tutorial menggunakan domain percuma dari zonestraits untuk blogspot

By

domain-names

Merujuk kepada perkara diatas, tujuan saya menulis tutorial ini adalah untuk mengajar cara2 mendapatkan domain percuma dari zonestraits.com dan menggunakan domain tersebut untuk laman blogspot anda.

Ok, saya bagi contoh supaya senang difahami.

Saya ada buat satu blog, http://einstheme.blogspot.com menggunakan blogger.com. Tapi, nama domain blogspot itu common sangat, saya tidak berapa suka. Jadi, melalui zonestraits.com saya mendaftar domain percuma dan ada beberapa pilihan domain lain seperti nama.via.my,  nama.opensource.my dll. Saya pilih dan daftar domain einstheme.via.my.

Selepas itu, apa yang saya buat ialah mengubah setting url asal blog saya, http://einstheme.blogspot.com kepada domain baru, iaitu http://einstheme.via.my. Blog tetap sama, masih menggunakan blogger.com, tetapi dengan domain lain dan bukan lagi blogspot.  Caranya agak ringkas, mari baca deh ;)


Pertama sekali, buka zonestraits.com, daftar domain yang anda berkenan.

einstheme

Selepas daftar, pilih service Zone Management – A, AAAA, MX, CNAME & TXT Resource Records.

einstheme2

Dalam DNS management, Type > pilih CNAME (Canonical Name) dan Data > masukkan ghs.google.com. Kemudian save.

einstheme3

Ok, langkah seterusnya kita tukar domain blogspot kepada yang baru ini. Masuk blogger.com selepas itu pergi settings blog anda > tekan pada tab publishing. Tekan switch to custom domain.

einstheme4

Masukkan domain baru – contoh: einstheme.via.my (rujuk screenshot)

einstheme5

Ok, save setting. Sekarang cuba view blog anda menggunakan domain terbaru itu.

einstheme6

Sudah berjaya. Senang sahaja bukan? Jika anda mahu menggunakan domain .co.cc caranya adalah lebih kurang sahaja. Trial and error sampai berjaya.

Ok, untuk tujuan SEO domain baru anda, saya cadangan submit domain baru anda ke beberapa search engine. Anda boleh cuba submitexpress, contohnya.

Jika anda mengikuti tutorial ini dan mengaplikasikannya di blog anda, sebarang bentuk kredit kepada JomPHP amatlah digalakkan. ;)

Selamat mencuba. :)

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 64 Comments

    • EiNS

      aku dah berbulan2 x login zonestraits…daftar domain sia2..

      Pas check blik, tulis tutorial ni…skarang ni aku dh redirect smua blog blogspot aku ke domain via.my

  1. org pelik

    nak tanya bole xkasi info pasal yg ada google buat system baru kat search engine yg dia bagi warn pasal malware bile akses kat website2 kite pergi..sebab semalam aku kena..mati2 aku ingat kena serang virus or malware..hope bole buat artikel pasal ia..
    lagi 1 apsal putera.com/tanya xleh masuk korank tau xsebab musababnye..thanks again

    • EiNS

      Google malware notification…dah lama dah google implement nie..

      dia akn appear bila ko visit site yang disuspect sbgai malicious..jgn risau..coz google akan protect korang dr browse website malicious nih..

      emm putera dah lama down…tatau la apa problem..

  2. org pelik

    owh ye ker dh lama implement..tapi yg kelakarnye masa aku kena tuh semua website2 aku pegi xbole masuk lowyat forum pun xleh facebook pun ( kire klik melalui google la)..bole kate semua dia block tapi lepas tutup browse baru ok balik..tuh yg aku takut tuh..kena serang ke apa..

  3. Melayu Boleh

    Aku dh try guna domain .via.my, ada kelebihan dan kekurangnya sendiri.. kekurangan yg ketara, kadang2 ada visitor tak blh buka blog kita tu sedangkan pada masa yg sama kita blh, dan rangking alexa juga tidak terindex, just guna via.my. Tp kelebihannya, mudah mendapat rangking di google.com.my dan domain yg kelihatan agak menarik.. Sekarang ni dah ramai org guna sebabkan rangking alexanya dah naik mendadak.

  4. Nine

    Salam ..
    sorry saya newbie lagi pasal blog…
    nak tanya..via.my ngan co.cc saya buat jadi..Thanks ya..

    kalo beli domain www.*****.com saja untuk blogspot camna plak ? hosting tak..domain saja..pakai hosting blogspot..

    Url fowarding, Cname mmg setup sendiri ka depa yg wat ?

    kat mana agak2 yg best kalo beli domain dot com saja ?

    tolong saya nak tahu…
    Thanks..

  5. yana

    nape mane2 blog yg pkai domain via.my sume xleh nak bukak ek?msti server not found jer yg kuar…
    ade cara x utk elak…

  6. aiE

    mohon bertanya…
    saya da ikut langkah di atas..
    tp saya stuck kat bahagian tab publishing tu..
    kenapa bila sy isi domain,dia suruh isi profile cthnya macam alamat yang detail dan no telefon..
    sy tgk at atas xda pun..
    klu xisi,xley proceed..
    heehee..
    minta tlg yer,,

  7. Mohamad

    Baru je bukak web ni, nampak gaya nya diorang nak wipe out semua free subdomain…

    dan open untuk paid version je…

    Google free dns hosting, dapat lak http://www.hosterbase.com offer free dns hosting, tapi kena ada domain sendiri la…dan point ke server diorang…baru boleh manage domain kita tadi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing