UXDE dot Net Wordpress Themes

Tips memilih dan membeli laptop

By

tips membeli laptop

Jika anda berimpian untuk membeli laptop baru, pastikan anda membuat pilihan yang bijak terlebih dahulu. Ramai orang yang membeli laptop baru hampa kerana tertipu dengan reka bentuk luaran yang cantik dan nampak canggih padahal spesifikasi entah apa-apa. Ada juga yang terpengaruh dengan iklan dan promosi melampau oleh promoter kedai komputer.

Bagi saya, kalau anda sanggup berbelanja beribu2 anda kena lah membeli laptop yang betul2 bagus dan berbaloi dengan harga yang anda bayar itu. Tak gitu?

Artikel ini ditulis bagi membolehkan anda mempunyai sedikit idea tentang tips memilih dan membeli laptop. Saya akan tekankan mengenai beberapa aspek dan kriteria penting dalam memilih jenis laptop.

1. Model laptop

alienware, alienware notebook, alienware laptop, gaming laptop, coolest laptop, gaming notebook

Laptop ada berbagai jenis model dari beberapa jenis pengeluar. Antaranya Acer, Compaq/HP, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Sony dll. Kalau di Malaysia, laptop Acer paling ramai orang pakai, dan di peringkat dunia pula laptop Dell menjadi pilihan utama pengguna.

Rajin2kan diri berkunjung ke kedai komputer berhampiran atau jika tinggal area KL boleh berkunjung ke plaza lowyat untuk survey model2 laptop yang sedang laris di pasaran. Atau anda boleh membuat survey secara online dengan berkunjung ke blog dan forum komputer untuk mendapatkan senarai harga dan juga membaca reviu dari pengguna.

Saya cadangkan beberapa link di bawah sekiranya anda ingin membuat survey mengenai laptop.

- Lowyat.net (check bahagian pricelist)

- Lowyat.net (Mobile Computing)

- Lowyat.net (Notebook Garage Sales)

- PC Depot (pricelist)

Masa pc fair juga banyak jenis model laptop akan dijual dengan harga yang lebih murah dari biasanya. Oleh itu, jika ada masa anda boleh berkunjung juga ke pc fair untuk membuat survey laptop.

2. Spesifikasi Laptop

Untuk apa anda gunakan laptop? Sekadar kerja menaip, surfing, dengar lagu dll? Atau untuk kerja berat seperti photoshop dan 3d gaming? Anda perlu memilih spesifikasi laptop yang sesuai dengan tahap penggunaan laptop anda. Jika sekadar untuk kerja pejabat tidak perlulah membeli laptop dengan processor dan graphic yang canggih dan mahal. Cukuplah sekadar menggunakan low end to mid end laptop sahaja.

a. Processor

intel core i7, i7, core i7, intel chip, microchip, microprocessor

Contoh processor ialah – Intel Core 2 Duo Processor T6400 (2mb L2 Cache, 2.00 GHZ, 800 MHZ FSB) dan AMD Turion X2 Dual-Core Mobile Processor RM-75).

Apa yang penting ialah clock speed dan jumlah l2 cache. Secara teorinya, processor dual core 2.20GHZ sudah tentu lebih laju dari processor dual core 1.9GHZ. Jika anda perlukan processor yang laju sekurang2nya pilih processor dengan clock speed 2.00GHZ ke atas.

Processor intel ada beberapa jenis, antara Pentium Dual Core, Core 2 Duo, Core 2 Solo, Core 2 Quad, Core i7 dll. Jika menggunakan laptop untuk tujuan kasual memadailah dengan memilih processor pentium dual core dan core 2 duo. Manakala core 2 quad dan core i7 pula sangat mahal dan  biasanya pengguna kasual tidak memerlukannya, melainkan hardcore gamers dan geng2 developer.

Kelebihan memilih processor jenis AMD Turion X2 pula ialah harga jauh lebih murah dan biasanya ada onboard ATI Radeon graphics. Sesuai untuk gamers. Kebanyakan laptop menggunakan processor intel lebih mahal dan biasanya mempunyai graphic intel graphics media accelerator (GMA).

b. Ram – random access memory

Ram laptop model sekarang biasanya mempunyai ram sekurang2nya 1 gig atau 2gig. Contoh, compaq presario cq20-317tu mempunyai system memory 2048MB (800MHZ) ddr2/max 4gig. Mempunyai kapasiti ram yang lebih tinggi sememangnya lebih baik kerana ia menjamin kelajuan laptop dan laptop juga akan menjadi lebih “responsive”.

Windows XP – sekurangnya2 anda perlu ada ram 1 gig ke atas

Windows Vista – sekurangnya anda perlu ada ram 2gig ke atas

Windows Seven – sekurangnya anda perlu ada ram 1 gig ke atas

Kebanyakan laptop anda boleh free upgrade kepada kapasiti tertentu contohnya 3gig ddr2 800mhz dan juga 4gig ddr 800mhz. Atau jika tiada free upgrade, anda boleh beli laptop ram dan pasang sendiri di laptop anda. Ram 1gig anda boleh dapat dalam lingkungan rm60+- dan ram 2gig anda boleh dapat dalam rm100+-.

c. Graphics

Kebanyakan laptop mempunyai chip intel graphics media accelerator (gma) dan sesetengah laptop mempunyai chip Nvidia dan ATI. Laptop dengan chip Nvidia dan ATI biasanya digunakan untuk tujuan gaming dan mempunyai harga lebih mahal dari laptop dengan chip graphic intel.

Sekiranya anda pengguna kasual anda tidak perlu mengeluarkan wang lebih untuk mendapatkan laptop dengan chip Nvidia/ATI. Ini kerana laptop dengan chip intel graphics sudah lebih daripada cukup untuk kegunaan kasual anda. Dengan intel graphics model baru anda sudah mampu menonton video HD dan bermain game2 pc juga.

Sekiranya anda kurang pasti dengan kemampuan chip graphic laptop anda boleh google, contohnya – ATI Radeon HD 3540 gaming performance, Intel GMA 4500M HD benchmark, Nvidia Geforce 9600M vs ATI Radeon HD dll.

d. Lain2 spesifikasi teknikal

Hard disk, Sound, Web Cam, Bluetooth, Battery, Wireless dll biasanya tidak banyak mempengaruhi performance sesebuah laptop. Untuk mengetahui kualiti sound misalnya, minta tokey kedai untuk membuat demo kepada anda terlebih dahulu barulah anda dapat tahu tahap kebagusan sound sesebuah laptop itu.

Biasanya laptop mempunyai hard disk 160gig, 250gig dan 320 gig. Jika anda rasa space tidak cukup anda boleh beli notebook hard disk atau beli usb external hard disk. Bateri laptop juga mempunyai beberapa jenis seperti 4-cell, 6-cell dan 9-cell. Jika inginkan bateri yang tahan lama pilih bateri 6-cell dan 9-cell.

e. Sistem Operasi / Operating System (OS)

windows 7 activation, windows 7 crack, windows 7, windows 7 ultimate, windows 7 wallpaper, windows 7 oem, windows 7 screenshot,

Jika anda tengok laptop itu mempunyai freedos, itu bermaksud laptop itu tidak mempunyai sebarang sistem operasi. Anda boleh install sendiri windows xp atau vista. Sesetengah laptop juga dijual dengan OS linux seperti Ubuntu dan Linpus.

Laptop model baru biasanya mempunyai sistem operasi Windows Vista. Windows XP pula jarang digunakan oleh OEM sekarang. Jika ingin membeli laptop dengan OS Vista, jangan lupa tanya pada tokey kedai, ada tak free upgrade kepada windows seven. Kalau ada free upgrade kepada windows seven itu sangat bagus lah, tak perlu susah2 anda beli dvd baru untuk upgrade nanti.

Jangan lupa tanya tokey ada tak cd driver untuk laptop anda, nanti senang hendak format tak perlu lah anda cari secara manual.

3. Warranty

Biasanya laptop ada 2 jenis warranty iaitu International Warranties dan Local Warranties. Tempoh warranty pula biasanya 1 tahun sahaja. Kalau boleh anda cuba dapatkan warranty yang lebih lama sehingga 2 atau 3 tahun dengan cara free upgrade atau bayar lebih harga laptop.

Warranty penting, kerana jika ada apa2 berlaku pada laptop anda bolehlah anda hantar repair atau tukar baru secara percuma. Manalah tahu, tengah minum kopi sambil menulis blog tiba2 tertumpah air kopi ke atas laptop dan laptop tiba2 tak hidup terus. Untungnya kalau laptop anda ada warranty masa tu kan?

4. Notebook vs Netbook


acer, acer notebook, acer laptop, komputer acer, acer computer, acer komputer

Acer Notebook

acer, acer notebook, acer laptop, komputer acer, acer computer, acer komputer, acer netbook, netbook acer

Acer Netbook

Notebook ialah nama lain bagi laptop. Komputer riba yang biasa anda gunakan itu ialah notebook, dan anda tidak boleh confius dengan netbook.

Netbook ialah laptop mini dan keupayaannya cukup untuk anda melayari internet, mendengar lagu, kerja2 microsoft office dll. Netbook mempunyai saiz lcd yang kecil, kebiasaannya menggunakan processor intel atom.

Kebaikan menggunakan netbook ialah ringan dan mudah dibawa ke mana sahaja serta mempunyai ketahanan bateri yang lebih berbanding laptop biasa. Akan tetapi, disebabkan netbook biasanya mempunyai processor dan kapasiti ram yang rendah maka ianya tidak mampu digunakan untuk membuat multi-tasking dan kerja2 berat.

Antara model netbook popular ialah Asus Eeepc, Acer Aspire One dll. Harga netbook biasanya antara rm1000-rm2000 bergantung kepada spesifikasi.

5. Model laptop pilihan

Compaq Presario CQ40-504AU, compaq cq-40, compaq laptop, compaq notebook, compaq netbook Compaq Presario CQ40-504AU 
– RM 1899

AMD Turion 64X2 Dual-core RM-75,
freedos,
2048mb 800MHz ddr2 ram, 250GB hard disk, 14” widescreen,
Ati Radeon HD 3200 graphics,
DVD-RW Double Layer,
Integrated Webcam,
Wireless 802.11 b/g

dell inspiron 14. dell notebook, dell laptop, dell netbook Dell Inspiron 14 – RM2399

Intel Core 2 Duo Processor T6500 (2.10GHZ)
Genuine Vista Home Premium
3GB DDR2 SDRAM
14.0” HD LED Display
Intel GMA 4500HD
1 Year limited hardware warranty

Acer Aspire 4535-751G25MN, acer 4535, acer timeline, acer malaysia, acer laptop, acer netbook Acer Aspire 4535-751G25MN – RM1799

AMD Turion X2 RM-75 (2.20GHZ 1MB l2 Cache)
1 Gig RAM (Max 4gig)
ATI Radeon HD 3200 Graphics 256MB
14” LED Display
250GB Sata HDD
1 Year limited warranty (can add 2nd and 3rd Years local warranty)

Toshiba Satellite L510 – S431, toshiba laptop, toshiba notebook, toshiba netbook Toshiba Satellite L510 – S431 – RM2499

Intel Core 2 Duo T6500 (2.1GHZ, 2MB l2 Cache)
2GB DDR2 RAM, 320GB Sata HDD
Intel GMA 4500M HD – up to 829MB
Genuine Vista Home Premium SP2
1 Year limited warranty

ASUS k40AB, asus laptop, asus notebook, asus netbook

ASUS k40AB – RM2XXX

AMD Athon64 X2 QL64 2.1GHz 1MB total L2 cache
OS: Red Flag Linux (optional Windows Vista)
2GB DDR2-667 stock, up to 4GB
ATI Mobility Radeon™ HD4570 with 512MB DDR2 VRAM 680Mhz core 500MHz memory with onboard HD 3200 via PowerXpress
Chipset: AMD 780G northbridge + SB700 southbridge
Display: 14” HD LED-backlit LCD 1366×768 resolution
Hard Disk Drive: 250GB Hitachi SATA 5400rpm

 

Tips akan diupdate dari masa ke semasa! Jika ada cadangan atau soalan sila tanya ya! :D

 

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 181 Comments

  1. azizwan(dot)com

    thank you utk tips ni.. lps ni boleh la aku buat research dulu sblm beli yg baru sbb aku pun tgh berkira-kira nk beli laptop baru since org ckp laptop acer tak bagus. mklumlah, aku guna laptop acer skrng ni dan time tu pun beli main angkat je sbb harga murah dah kena pd bajet. huhu.. lps ni nk jual laptop acer aku ni dan beli laptop baru :)
    .-= azizwan(dot)com´s last blog ..Statistik bulan Julai 2009 =-.

  2. HuRuL_AiNi

    :heart: feewiiitttt falcon….LOL

    okay2…aku bukan nak spam..hehe

    komputer aku pulak perlu byk software yg berat mcm AutoCAD, Esteem, StaadPro, etc….tu consider sama spec ngan gamers punya spec ke? ke cuma perlu ram & clock speed?

    aku skarang pakai Dell, not that cool either sbb lambat r startup…skarang ni pun selalu je jam kalau 5-6 progm running serentak..duh :sleeping:
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..24 hours of worried-some moment as TVXQ’s fan =-.

    • EiNS

      Hahaha…aku kipas-susah-mati bloody monday :cool:

      ingat nk edit gmbar jd cool sket…tp takdak idea tu kosong je…

      Spec ntuk gamer dia lebih kepada keupayaan chip graphics…kalau ntuk kerja2 autocad dll pakai dual core processor dengan chip grafik intel pun ckup dah…yg penting ram kena up sket, at least 2 gig ke atas

  3. annamir

    Nice sharing!
    Minta pendapat secara ringkas; dgn modal RM2500, apa spec yg terbaik utk saya (kwn saya yg nak) dapatkan laptop.
    Ni kegunaan asas dia;
    – Tak main game pun.
    – Banyak nak siapkan kertas kerja.
    – Editing photo banyak dilakukan kat Photoshop (extreme photoshop user).
    – Layan movie :)

    Thanks in advance =)

    • EiNS

      Ramai yg konfius pasal ini, langkah terbaik tanyalah hati anda laptop brand manakah anda paling berkenan?

      rupa cantik ke? fungsi menarik ke? spec laju ke? pilih yang terbaik

  4. Kill-Vearn

    kalo aku la kan… erm aku nak angkat sony vaio… sangat santek tambah2 kaler merah… tapi 3000++ gak.. adoiyai… tunggu win 7 ori kua baru nak angkat sony… ye la sony takde kua lappy yg with dos aje… geram tol… lani pakai pc dah ok dah sbb on9 lepak umah aje… erm eins good job here but aku nak tanya detail sket ar ttg win7 rtm.. still tak paham.. :(
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Charlie Owh Charlie! =-.

    • EiNS

      Pergh…angkat sony vaio tu mesti orang lain jeles punya lah…rm3k lebih tu…jangan bg kena curik je sudah…

      nak tnya pe psl windows 7 rtm? anyway boleh ym ja ngan aku

  5. abcdef

    tp mostly laptop acer skrg diorg dah x bg cd, so nak backup or format kene pki program yg dipanggil ‘empowering technology’…

    btw hurulaini,aku skrg pki autocad 09,pki laptop yg xdela power sgt…tp quite ok la….tp baru nak jinak2 dgn staadpro & orion he2

    utk yg kasual actly laptop yg sekitar rm1800-rm2000 dah memadai…utk yg hanya menaip dan utk sekadar melayari internet,beli jek netbook….mudah dibawa kemana2 dan yg penting bergaya he2

    just my 2 cents opinion :biggrin:
    .-= abcdef´s last blog ..Friendship =-.

    • EiNS

      Bagi aku memang tak kisah dpt cd driver ke tak…coz small matter je keja nk cari n backup driver nih…

      tp ntuk orang yg xtau n mls cari driver eloknya bertanya kat tokey tu ada bg ke tak cd driver…

  6. areez

    thanks eins..

    byk lg tips2 t’tinggal..ak nak tambah sket..

    sape nk beli laptop baru, korg dload catalog kat lowyat.net..tgk spec..klau rase bkenan, masuk website laptop tu sendiri, check spec, sbb kdg2 org yg bt catalog ada bt silap..

    then, Google, cari forum yg ada bincang psl laptop ni.. tips ni penting sbb forumer akan bagi feedback kat situ..dlu pnh ada kes dimana compaq v3000 ada prob mobo dan nasib baik ak google sblm beli..so, ak beli model lain..

    OS tu penting..kalu korg jns suke tkr2 n format, jgn beli laptop siap dgn OS..

    then, klau pengeluar bagi free DOS n korg rase nk gune xp sdangkan pengeluar suggest vista, tanye encik google..adakah ada option driver utk hware2 dlm laptop spt mic, speaker etc..

    tanya tokey kedai, ada tak CD driver..ada certain2 model tak bg cd driver dan korg kene download sendiri..sbg contoh compaq..

    klau korg tnye tokey kedai lowyat, diorg akan kata boleh pakai xp dlm vista tu dan charge RM50 kat korg utk setting kat BIOS pd hal korg blh bt sendiri benda tu..rmai forumer share cara nk setting tu..

    nak tanye ape2 lg, ltk SMS pertanyaan korg kat shoutbox blog aku..
    .-= areez´s last blog ..Lajukan Firefox anda! =-.

    • EiNS

      Ok tq coz tambah2 point yg tertinggal…haha smuanya aku tulis based on logic pemikiran dan fakta…padahal aku sndiri bukan jenis selalu tukar2 laptop…

    • EiNS

      Promosi mestilah melampau2…padahal benda cikai ja…masalahnya sebelum beli kena siasat dulu jgn percaya 100% pada promosi dan iklan

  7. areez

    dell bagus..cantik n exclusive sbb tak ramai pakai..
    lg pun klau rosak, diorg akan dtg rumah ambik laptop rosak tu..tk pyh hntr ke service center..customer service mmg bagus kpd dell..

    asus pun bagus sbb ada 2-3 international warranty.. appearance tk cantik, tp simple n tahan lasak..

    compaq sblm beli kene survey jenis model kat internet..
    .-= areez´s last blog ..Lajukan Firefox anda! =-.

    • EiNS

      Angkut HP Pavillion dv4-1412TX – RM3,999

      Intel core 2 duo P8700 2.53GHZ
      2gig RAM, max 8gig
      320GB hard disk
      Geforce G105M 512mb dedicated
      Genuine Vista Home Premium

  8. spanz

    Kalau boleh masa nak beli laptop tu, ajak la sekali member ka or someone yg tau serba sedikit pasal laptop. Bukan apa…takut kena tipu. Hampir terjadi kat diri aku….Aku beli laptop kat Jusco Sunway Piramid. Tapi sbb nak dapatkan jcard point aku booked dulu then bayar masa Jcard day kat Bandar Utama. Pada hari Jcard tu, amoi kedai tu tepon aku dah boleh collect laptop. Bila sampai kat counter staff kedai tu explain la pasal warranty dll. Then mintak aku buat bayaran. Aku cakap aku nak check dulu. Dia inform x yah check all complete. Aku x puashati aku suruh dia onkan laptop. Bila aku check kat properties 1GB RAM je padahal masa booked tu ader promotion free 2GB. Aku cakap cancel beli kalau x provide RAM tu. Kelam kabut staff tu gi cari RAM tu. Last2 dapat gak. Cuba bayangkan kalau aku x check, kan ker rugi aku. So check dulu everything sblm buat apa2 pembayaran..

  9. marzuki

    tak payahlah update pos ni, lebih baik buat banyak versi. tak pun syorkan laptop terbaru utk pengguna dari masa ke semasa.

    #kalau nk update juga pos, editla tarikh biar senang nak rujuk. hehe.

    • EiNS

      Gila ah…mahal gila tu rm3599…tapi vaio model ni spec takde lah hebat sgt…cuma skrin besar n ada decent graphic card…ok gak lah

  10. AK

    Nalk beli laptop sempena ada PC fair. Nak tahu models Toshiba L510-431 dan 416. Kalau banding dengan Dell atau Acer, yang mana lebih sesuai untuk dibeli.

  11. Aisyah

    saya nk tnya…sy bru je bli laptop baru jenama compaq dan model cq40-504AU…tp sy dapati xde pun free upgrades kpd windows seven utk laptop yg sy bru beli…Bermakna,mmang rugi lah sy tak dpt free upgrades utk win seven??

    • EiNS

      Aah…biasa dia akn tulis kat situ ada free upgrade to windows 7…kalo xde cakap tu memang harus xleh la…kena pkai vista yg pre-installed je la…

  12. azrang

    asal smpai emel ni kt aku?

    salah admin ke ape..

    There is a new comment on the post “Tips memilih dan membeli laptop”.
    http://jomphp.com/tips-memilih-dan-membeli-laptop.html

    Author: Aisyah
    Comment:
    saya nk tnya…sy bru je bli laptop baru jenama compaq dan model cq40-504AU…tp sy dapati xde pun free upgrades kpd windows seven utk laptop yg sy bru beli…Bermakna,mmang rugi lah sy tak dpt free upgrades utk win seven??

    See all comments on this post here:
    http://jomphp.com/tips-memilih-dan-membeli-laptop.html#comments

    To manage your subscriptions or to block all notifications from this site, click the link below:
    http://jomphp.com/?wp-subscription-manager=1&email=soichiro_imok%40yahoo.com&key=167860bc14dd47c0e6f3a853a1a51179

    • EiNS

      Ko terklik pada subscribe to the comment reply tu…tu sebab smpai email tu kat ko…bkan salah admin…klik link bwh tu ntuk unsubscribe

  13. amir

    salam..

    aku nak tanye pasal laptop ni..hehehe..harap korang leh bantu. aku skang ni tgh cari laptop.. aku berhajat nak beli laptop baru.. bajet aku ade la dlm rm1800 mcm tu.. aku ade la survey kat kedai pc..byk gak yg berkenan.. tapi ade sorang kawan aku nie, kawan same kerja die ade jual laptop.. die kerje sbg web developer.. die nak jual laptop (Compaq Presario CQ45-127TX ) yg mane die beli bulan 12 tahun lepas..masih ade warranty.. spesifikasi laptop tu mmg power la jugak.. n die pun dah upgrade ram jadi 2GB.. sbb2 die jual cos die dah beli laptop dell yg baru.. so, budak tu jual dlm rm1800 ngan aku slepas aku tawar menawar..heheh..masalahnye skang ni aku tgh 50:50 sama ada nak beli ke idak.. sbb warranty die akan tamat 19 dec nie.. spek laptop tu mmg yg aku ingin..kalo aku beli baru maunye 3 ribu harganye..kalo aku beli laptop baru dgn bajet rm1800 aku nie aku hanye dapat laptop biase2 jer.. ape pendapat korang? aku patut beli laptop baru atau beli yg 2nd hand yg baru 9 bulan budak tu pakai tu dgn spesifikasi nye mantop, ram dah upgrade ke 2gb n sesuai utk wat kerja design..spesifikasi awal laptop tu ade kat bawah, amacam…??? TQ :smile:

    Specifications (out-of-the-box)

    * Intel Core 2 Duo P8400 processor (2.26GHz/1066MHz FSB/3MB L2 Cache)
    * 1GB DDR2-667 RAM
    * 160GB (5400rpm) HDD
    * Intel Wireless Link 5100 (802.11 a/b/g/n) + Bluetooth
    * 14.1″ WXGA Brightview widescreen display
    * nVidia GeForce 9200M GS 256MB DDR2
    * 8x Multi-DVDRW with Lightscribe
    * Fingerprint reader
    * 6-cell Li-ion battery

    • EiNS

      Bagi aku la, xde la power sangat laptop tu coz ram 1gig ddr2-667, hardisk baru 160gb je…

      lgpun dia dah pkai 9 bulan…agak lama tu…patutnya laptop 2nd hand boleh dapat lg murah…

      Kalau ko berminat nak laptop murah sila usha thread WTS Used laptop kat forum lowyat…mungkin leh dapat yg lagi murah…

      tapi kalo ko dah berkenan sangat ngan laptop yg ko cerita tu, ikotlah…asal puas hati..

      anyway kalo dah beli laptop sila guna Windows 7 ya…baru berbaloi-baloi

  14. yat

    saya nk beli laptop..utk basic jer…tenet n kertas keje yg memerlukan aku lukis gmbr rajah(cth wat quot).n dats all..
    tp xtau paper bab2 spec nih..even list dh detail pn aper mkner pn xphm.
    budget bwh 2k.ader dpt 1quote
    hp compaq presario cq40-510tu rm 2399.
    n nk tnyer kalau amik hp compaq presario cq40-506tu rm 1799 adakah dh cukup baikss?

    tolong la sayer yg tak tau nih..:face:
    tq

    • EiNS

      Compaq yang murah, amek yg pakai AMD pun dah berbaloi kalo guna untuk buat kerja lukis gambar rajah dll…tapi ram tu kena upgrade la…biasa laptop murah dia bg ram 1 gig…awak upgrade la jadi 2gig, 3gig atau 4gig ram…

      • yat

        hai..thank ur reply.sye dh angkat hp compaq presario cq40-510tu rm 2399.
        n skang saya ader hajat nk belikan komputer ntok my sis yg bru umo 13thn..
        saya xmo blikn laptop coz nti dier bwk kuar lak.ilang naya jer.
        boley x suggest computer brand aper yg sesuai ntok bdk – bdk pakai..
        kalu ley murah ckit la..
        ( kalau bwh rm1500 ader ker? )
        n ok x kalau saya nk g beli kt PC Fair Klcc nti??
        thanx a lots… :angel:

        • EiNS

          Beli pc custom made je…murah bnyk…

          Motherboard dalam rm200
          Proccessor dalam RM200
          Casing RM100
          Ram 2gig RM100
          Hard disk 500gb RM200
          Monitor (CRT) RM200
          Keyboard + Mouse RM50
          Speaker – RM20

          Ntuk budak2 beli yg murah ok dah…
          .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

    • EiNS

      Lenovo yg mahal2 memang spec bagus, design bagus dan kualiti bagus…

      tapi masalahnya yg entry level cam harga rm2000+ model laptop lenovo sangatlah cikai dari segi spec dan design…

      first thing first, tengok price range dia :)

  15. Nic

    Hello…
    Sy perlu laptop untuk kegunaan pejabat, buat presentation guna power point, surf internet, trade saham / forex. Apa jenis laptop yg sesuai sy beli? Kalo inspiron 14 tu sesuai ka? Bajet sy dlm rm2500 jer…tq..

  16. nik

    salam..nak tnye. adik sy nak beli laptop utk dia stdy, tp stdy bab IT juga,. bdk sem 1.. nak beli laptop acer or compaq??? klo acer ni biasa kitrg pakai xbrapa tahan sangt,cpt rosak.. tp compaq ni tahan lasak.. ada cdangn x?

  17. dreadmosh

    bro.mau tnya.
    aku pki compaq presario cq40 ram 2gig.
    kalau buat keje photoshop n illust kdg2 die hang,kdg2 terlalu berat ntukk render..knape ek?
    skrg aku kene buat kje pki 3dsmax, kne tmbh ram ke atau ade ape2 yg perlu upgrade slaen dr ram??

  18. kawey

    salam…ada orang tak?? aku baru pegi pc fair baru2 ni kat klcc usha2 laptop.aku ingat nak angkut satu.usha2 ada 2 laptop yg dalam perhatian..

    1) Lenovo G450
    -intel C2duo T6600
    -DOS
    -2gb ddr3 sdram
    -320gb sata hdd 5400rpm
    -dual layer multiburner drive(dvd-rw)
    -nvidia geforce GT210M 512mb
    -14.1 WXGA LED
    -6cell Li-ion
    -1 year carry-in regional warranty
    -wifi
    -bluetooth
    -webcam
    -Rm1999

    2) ASUSK40in c660
    -intel C2duo T6600
    -DOS
    -2gb ddr2 ram
    -nvidia geforce GT102M 512mb vram
    -14′ HD
    -1.3pixel webcam
    -8x super multi-double layer DVD Rom
    -WiFi
    -RM2199

    aku student lagi n suke gak men game.. bajet around Rm2k …kalo ikutkan nak amik lenovo tu, lg murah n cam lagi power… tapi skrin die WXGA jer..jauh beza ke WXGA ngan HD?? :unsure: pastu aku tgk kat lowyat.net(http://www.lowyat.net/v2/latest/should-you-get-extended-warranty-for-your-laptop-when-available.html) lenovo antara brand brand failure rate paling tinggi dan asus yang paling rendah..aku ada usha2 kat blog2 org len ramai kate asus paling tahan, pakai 4 thn pon smootth jer..pe pndpt korg?? ataupon ada suggest model lain ke?? aku mmg xde experience langsung pasal laptop nih..aku harap sangat ada org reply n jutaan time kasih kalo sudi tolong aku dapatkan yg terbaek ….salam… :blush:

    • EiNS

      Bagus…ini cara bertanya yg bagus dan jelas… :smile:

      First sekali, bajet sekitar rm2k memang boleh angkut laptop yg entry-level je…so tak boleh expect la dapat beli yang betul2 power…dan mengikut spec lenovo dengan harga rm1999 tu, dah kira berbaloi lah…coz ada 2gig ddr3 ram…guna graphic card gt210m…bateri lg tahan lama coz guna 6-cell lithium…nak lagi best tambah ram sampai 4gig ddr3 terus..

      Berkenaan lcd, since 14″ aku rasa tak nampak ketara perbezaan antara WXGA ngan HD (HD is better la)…

      Lenovo memang tak ramai pakai…tapi member aku ada pakai laptop asus dan aku test performance dia memang ok..padan dengan harga la…

      Beli HP atau Dell jika mahukan kepuasan multitasking dan gaming guna laptop…agak mahal lah jugak…apa2pun terpulang kepada ko sendiri la nak angkut yg mana :cool:
      .-= EiNS´s last blog ..Aku perlukan komputer baru… =-.

  19. fahmie

    nak tanya kalo compaq cq40-506TU ok x?
    spec:
    Intel® Pentium® Dual-Core Mobile Processor T4200
    • 2.0 GHz, 1 MB L2 Cache, 800 MHz FSB

  20. awei

    betul ke acer tak bagus? kawan pakai ok je. baru2 ni je rosak skrin dia coz terhentak. hehehhe. kalau lenovo biasa, dengan ram yang rendah, tak payahla. berat sangat. kat sekolah tu pakai xp je, nak buka, siap boleh masak maggie 2 kali. hehheehheh. kalau dell memang bagus buat keje. tahan lasak. hah, yan terbaru msia punya laptop yg dibekalkan kat sekolah2, jenis mimos. ni pon pada kawan agak hampeh. sama macam lenovo murah. itulah sepanjang pengalaman gunakan laptop. lagi satu, kalau bleh jangan beli mlife atau hyundai. spare part susah. kadang2 memang takde.

  21. tokcik

    Assalamualaikum sdr,

    Saya ada download satu film, etn file MAYA. Nak tengok semula nak guna program apa?

    Dlm komputer saya ada program : media klasik, Nero, jet audio, gom player, WMP, tapi semua tak boleh baca.

    Kalau sdr @ sesiapa dpt membantu…. terima kasih…WS

      • tokcik

        Assalamualaikum sdr,

        Berbagai format film @ video telah saya save spt 3gp, wmv, flv, avi, mpg, mpeg & mp4. Yg ni nama filmnya “Lost of Treasure” dlm format MAYA File… itu saja yg saya faham.

        terima kasih atas respon… ws

  22. Muizz

    last week mase pcfair kat jb, aq bli asus k40ab,
    so far performance ok, game pun smooth,
    aq bli ngn harga rm1999, siap ngn ram upgrade to 4gb.
    :)

  23. telembuk

    om” mas” bak”…
    gue cupu :pouty: nic soal beginian…..
    gue mau beli laptop compaq tpi yg kuat buat maen game” gede enak nya pake
    yg seri brapa.. :biggrin:
    dan kalo buat maen game enak nya pake prosesor amd pa intel.
    dan harga nya terjangkau… :biggrin: :biggrin: :biggrin:
    ada yg bisa ngasih solusi???
    maap kalo ngomong nya kacao.. :whistle:

    • asy

      ape laptop yg sesuai utk studant mcm ak? ak amik course graphic and multimedia software..klu bleh nk ble yg thn smpai abis study,tp buget 2k je.. ade kwn suggest asus K40AB..ok la, tp bce2 review dlm tenet ckp ea xleh support byk software.. senior ak ckp kitorg akn gne byk sofware, sbb kne wat game t.. huhu.. dlemma tol..:angel:

  24. ct ain

    Salam bro,

    saya berminat dgn laptop acer yg baru: tolong komen :

    Acer Aspire 4740G-432G50 (Condition: New, Hits: 275),

    – Intel i5-430 Processr (2.26Ghz/3MB/1066Mhz, 35W)
    – 14″ HD 16:9 Display
    – 2GB DDR3 RAM
    – 500GB Hard Disk Drive
    – DVDRW Drive
    – Bluetooth
    – Nvidia 512V Graphic
    – Built-in Camera
    – Microsoft Windows 7 Home Premium
    – Start from 2.3kg

    online price : RM 2499
    Shop Price : RM 2599

    tq bro

    • EiNS

      Nice lappy…ramai berminat ngan laptop acer 4740 nie…laju coz pkai core i5 dan ddr3 ram…lgpun ada graphic card nvidia…ntuk main game or buat keja grafik..tengok HD video…

      harga RM2499 kira murah ah dgn spec camtu :lol:
      .-= EiNS´s last blog ..My blogging workstation (eins) =-.

      • EiNS

        Btw kalau x perlukan sangat graphic card boleh consider model Acer Aspire 4740G-432G50, Core i5

        spec sama cuma dia xde graphic nvidia…dia pakai Intel HD graphic je…kalau ntuk normal user memang dah cukup la…harga dia rm2099
        .-= EiNS´s last blog ..My blogging workstation (eins) =-.

  25. asad

    elo bro…
    nk tnye..
    ak ingt nk agkt asusk40ab-vx046…
    tp thn lsak ke asus ni??
    klu rosak nk repair mhal ke x???
    ak da pning kpla ni..
    :blink:

      • Bloody_hell

        hello, bro pro laptop yo!! awek gua merengek nak laptop compaq, tapi gua tak tau pe2 pasal compaq ni, gua pakai acer jer, so nak tanye sikit pendapat bro pro laptop yo!! compaq ape yang bagus with medium price utk tujuan layari internet, second utk men game online…… ape ciri yang perlu ade pada laptop tu supaya internet ngan men game jadi laju cam lipas kudung?? :ninja:

  26. mie

    saye ade beli laptop baru, nak tanye kalau dia punye prosec genuine intel cpu ok ke x?lepastu 1.30ghz tlg citer sikit ok ke x…. :biggrin:

  27. stomper

    bro,gua tngh pening nak dell inspiron14 or Acer Aspire 4740G-432G50..wa maen game pc yg byase2 je pastu layan muvie..yg mne lagi bagus dari segi spesifikasi and price..help me bro

        • stomper

          game yg ‘byase2′ tuh macam pes,guitar hero,dota..sorry for the way im asking.i know its quite annoying but i know nothing bout this gadget.i dont wana regret in the next day after i buy the lappy.hopefully u can help me..

        • EiNS

          @stomper:what model? k40ab got nice gpu card for gaming, but maybe it uses amd processor…intel core i3 or core i5 processor are much better than amd processor

  28. stomper

    im thinking that Acer Aspire 4740G-432G50 is the best..what say u?or u have another interesting model?

    • EiNS

      @stomper:i think it’s a good buy considering the cheap price tag (around RM2399) i guess? buy the one with gpu card for some gaming, avoid intel hd graphics coz it sucks :)

  29. ajim

    for stomper,im thinking that Acer Aspire 4740G-432G50 is the best..what say u eins?or u have another interesting model?

  30. wan9

    salam… saya baru2 ni nak beli laptop..
    kawan saya suggest pakai asus K40IE..
    so soalan saya adakah ianya sesuai utuk saya yg gemar menonton movie dan gemar bermain game seperti DOTA..
    Harganya dalam RM2149..
    nvidia 512vram
    window7 home premium
    HDD 320GB..
    RAM 2GB..
    warranty 2tahun..
    intel core 2 duo..
    free shpping..

    tlg bgtau ya..

  31. fluppy02@yahoo.com

    Tumpang tanya, siapa yg tau kalau-kalau ada tempat yg jual motherboard hp compaq presario V3000…. kalau ada tlg bgtau k.. tq

  32. afify

    bro………..nak tanya ni….aku nak beli laptop tapi x tau nak pilih yg mana satu….antara acer aspire 4741G-5452G50,

  33. syazel_apporo

    bro………..nak tanya ni….aku nak beli laptop tapi x tau nak pilih yg mana satu….antara acer aspire 4741G-5452G50, compaq presario cq42-269tx,asus a42dr-vx032v, n toshiba satellite L645-1002u ….mana paling elok dari segi performance,gaming,tahan lama, n segala jenis kelebihan la………..kira yang mana kalau aku beli konfem2 x rugi bro?????????

  34. mrdzy

    salam bro eins.. nak mintak pendapat. saya berminat dengan inspiron 14R (i3,ati radeon 1gb,2Gb DDR3)..yang saya tak berapa reti tu antara i3 350M/370M..apakah itu?

    • EiNS

      Asus tu bagus ntuk main game sbb ada graphic card…processor biasa2 je…

      manakala acer 47380382G50L nie processor laju, bateri tahan 4 jam tapi takde graphic card ntuk main game…ada built in intel graphic kalo nk tgok movie etc sure dah lebih dari ckup

  35. syafsp

    salam bro, tlg reply soklan aku yer :)
    dalam masa terdekat ni, aku nak beli laptop untuk pengajian aku, kalau boleh nak yg boleh main games & juga buat kerja2 berat. aku plak jenis yg xbpa cermat, suka lasak. so aku nak jns laptop thn lama, sng format(function sng), kira xmudah rosak ler n xbyk karenah ler.
    aku ada jenguk forum lain, ada yg syorkan pakai Asus (thn lasak), ada yg kata Acer ni popular sbb murah je (tp dr segi kualiti hampeh), tp bg aku, minat pada keluaran Dell. sbb aku pengalaman guna desktop Dell byk tahun dh, sng nak kendalikan. so kat sni, nak mtk pendapat bro, keluaran mana yg bagus dr penggunaannya, performance, ketahanan dan juga harga boleh tahan?? tlg senaraikan laptop yg bajet bwh 3k dan juga 2k. nnt aku nk google tgk :)
    hrp dpt bantu yer! boleh juga reply di email aku syafsp[@]yahoo.com.my
    terima kasih byk.

  36. awekelate74

    bro…nak tanya pasal laptop lenovo ideapad z460..kira2 nak beli la laptop ni..processor core i5,nvidia,windows sudah tentu 7 punya,500g hdd,2g ram..rasa2 bro bagus ke lenovo model ni?

    • EiNS

      Tgok spec macam dah ok…cuba research topic2 kat lowyat.net kalo ada masa…lenovo susah sket sbb tak ramai pkai so user feedback kurang

  37. nur

    pusing bila pk kan nk cari laptop yg betul2 sesuai.
    saya perlukan laptop yag boleh search internet dgn laju, download dgn laju, bt design
    grafik yg mudah2 (guna pakai flash, adobe photoshop gitu.

    ada sapa leh tolong suggestkan laptop yg sesuai?

  38. nur

    salam.
    baru2 ni saya ada survey laptop kat lowyat.byk promosi sempena tahun baru cina.
    antara byk yang saya survey.saya pilih laptop asus dan toshiba.tapi lupa lak nak survey hp.

    apa pun nak tanya ckit pasal spec laptop ni.agak2 sesuai ke utk kegunaan multimedia yg mudah2 (pakai adobe potoshop), menaip dan sekadar download lagu2@ software dr internet.spec dia seperti di bawah.

    Toshiba satelite L645-1123XB
    Intel Core i5-480M 2.66 Ghz (2.93 Ghz)
    Saiz screen 14′ WXGA LED LCD
    Ati radeon 5650 1 GB DDR3
    4 Gb Memory
    500 GB HDD SATA
    Win 7 Home Premeium 32 bit@64 bit
    Built in 802.11 b/g/n
    b/g/n LAN
    DVD +/-RW DRIVE DUAL LAYAR
    HARGA – RM2499

    ASUS A42JC VX148V
    Intel Core i5-460M 2.53Ghz (2.80Ghz)
    Saiz screen 14′ HD COLOR SHINE LED
    Nvidia GeForce GT 310M 1 GB DDR3
    2GB DDR3 1333MHz
    500 GB HDD SATA
    Win 7 Home Premeium 64 bit
    Built in 802.11 b/g/n
    b/g/n LAN
    Bleutooth V2.1

    Harga – RM2399

    agak2 yg mana lebih sesuai? pusing nak pilih.lagi satu, saya musykil cam ne nak check dia punya spec yang diberi betul seperti yang dipamerkan.kat mana kita leh tgk pada laptop.
    clock speed penting tak utk laptop.kalu gitu kat mana nak check pada laptop?

    harap ada boleh bantu saya. tq byk2.

  39. nur

    agak2 Dell senang tak nak cari spare part? saya ada terbaca dari feedback dari forum yg menyatakan Dell mahal bagi kos pembaikannya. betul ke?

    maaf, tambah pertanyaan. cam ne nak tengok router bagi HDD sama ada betul bagi laptop yang diberi. contoh 500GB 5400RPM Hard Drive.
    kat mana leh tengok ye? tq jika ada yang boleh membantu. :smile: tq.

    • EiNS

      Dell kalau customer service mmg terbaik…kalo laptop rosak orang Dell akan datang rumah kita sendiri baiki…tp pastikan warranty kena ada la…

      router untuk HDD? tak faham…tapi kalau nak check speed hard disk boleh je…nak tau brapa rpm…try check website hdtune

  40. nur

    AMD Athon64 X2 QL64 2.1GHz 1MB total L2 cache
    OS: Red Flag Linux (optional Windows Vista)
    2GB DDR2-667 stock, up to 4GB
    ATI Mobility Radeon™ HD4570 with 512MB DDR2 VRAM 680Mhz core 500MHz memory with onboard HD 3200 via PowerXpress
    Chipset: AMD 780G northbridge + SB700 southbridge
    Display: 14” HD LED-backlit LCD 1366×768 resolution
    Hard Disk Drive: 250GB Hitachi SATA 5400rpm

    ok.dah dapat dah check spec dia.tapi tak semua dipapar pada properties komputer. hanya memory, jenis processor,dan yg tertentu je yg dipaparkan.

    cuma tak tau nak check kelajuan rpm bg HDD cth Hard Disk 5400rpm, jenis kad grafik dan lain-lain seperti yang ditunjukkan pada skrin laptop masa beli laptop.jd kat ne kita nak check semua spec tu pada laptop?

    tq

    • EiNS

      Model laptop mana satu tu ye…eh dalam spec tu dah ada tulis hard disk 5400 rpm?

      5400rpm tu biasa laptop model lama…yg baru pkai 7200rpm ada lgpun nak lagi laju guna solid state drive…

      btw spec laptop kat atas tu agak outdated…skang dah boleh beli laptop baru spec lagi canggih pada harga berpatutan

  41. nur

    ok.yang tadi tu cuma contoh saya ambik dari artikel di atasnya.skrg saya cuma check kat laptop abg ipar saya je.saya tngok kat properties pada my computer.yg tertera pada laptop tersebut hanya jenama laptop, model, processor, memory, dan system type bagi spec laptop tu.model ni jenama compaq presario V3700. cuma yg musykilnya. nak tgk part router bagi HDD sama ada 5400 atau 7200 dan grafik kad yg dibekalkan.tq.

  42. nohee

    Salam !
    Nak tnye cket. saya install win xp ntuk dell studio 1435 . pastu driver win die ntuk laptop ni xde dekat dell website :cool: . u boleh bagi sugestion tak camane nak cari driver2 ni sumer secara manual. Harap sgt dapat info dari ur! tolong yek :dizzy: :dizzy:

  43. Shafique

    Mungkin lari tajuk sket tapi kalo ada sesapa jawabkan saya berterima kasih sangat. Mcm saya pakai CQ40 dan maen game Company of Heroes ngan baik. Ada lg tak game2 yang sesuai dengan kamampuan lappy nie.

    Tuan blog artikel nie bagus sgt sy simpan as PDF :)

  44. billie joe armstrong

    kwn aku ada beli acer notebook,akan tetapi kenapa setiap kali nak buka seperti my computer,browser,apa apa sajalah menu yg didepan screen tu memakan masa yg lama,lebih kurang 5 minit,,,,tak seperti notebook HP,yg aku pakai…laju…padahal ram sama 1gb…boleh abang jelaskan,dan apa patut yg aku buat….terima kasih

  45. along

    salam, saya nak tahu tentang laptop brand msi….. apa kelebihan dan kekurangannya…. bagaimana kualitiny berbanding syarikat asus, dell dll….

    yg saya tahu syrkt msi nie adalah sebuah syrkt yg teguh dan experience dlm product komputer nie…. dan juga ada kilang sendiri utk buat motherboard dan sebagainy……

    saya check kat forum tak ada yg cakap pasal brand nie, yg ada dell,asus, acer dll…
    bagaimana yer? tqvm..

    -sgt ingin tahu-

  46. Oreo Biloba

    Halo0 eins..
    sya ad msalah,sbelum ni dah beli laptop jnama acer, tpi xthn , rosak..so skang tgh srvey laptop.lau bleh nnti nk beli la jnama dell inspiron kew..cz entri kat ats tu ad sbut sal dell inspiron 14..hrga pon ok gak la..ngan ram 3 gig n design pun cntek..tpi yg x ngam nyew OS yg dgnakan adlh wndows Vista..utk model ni bleh upgrade ke ke wndos 7 ke x..n plus ngan org yg lasak n ska maraton mvie ni jnama ni suitble x..?? lau x ad ke mna2 jnama lain yg lagi ssuai..

    Thanx Eins…dhrpkn dpt mmblsnya :smile: :biggrin: :cool:

  47. mizat

    aku baru beli laptob msi fx420..spec memang cntik intel core i5-2410m..rm1769 je..mule2 aku xpnah dengar jenama msi ni..member aku pn kutuk aku sbb beli labtob msi..dieorang ckap cap ayam..member aku memang buta komputer..tp xpe..untuk nk puaskan ati aku..aku seacrh kt internet pasal msi ni..pastu cek kt pcworld 2010..aku nk bgithu rangking pertame

    1.apple
    2.asus
    3.toshiba
    4.msi

    msi jatuh no 4 pcworld 2010..acer,dell,compaq,,semua laptob mcm cangih terkeluar dri senarai..ape cter..aku nk bgithu ni sape? yg nk kutuk2 msi ni xpyhla kalau xtahu..ape2 pn go msi..

  48. citsue

    salam..sy berminat nk bli sony vaio e series VPCEL16FG/B sbb mnarik sgt…pe kkurangan laptop nie eip??klbihan dye pe lak yer??? bgus ke sony e series nie?? or sggest laptop len yg terbaik utk sy… utk kgunaan blajar n edit2 gmbar,dll … 2500 kebwh… law bleh nk laptop yg colourful sket..pink,ungu ke..coklat ker…..asyk htm jew..xbest. huhuhu…plzz….need ur help!

  49. abeqie

    hye…awex aku mnat nk bli sony e series..dia nk pakai wat blajar…n edit2 photo,dll. mslah nye aku xpndai la bab2 laptop nie…ok ker laptop sony vaio nie??? try tgk..http://www.sony.com.my/product/vpceg18fg bkn per..aku tkot comel kt luar jew..dlm hmpeh… awex aku nei suke laptp cmel. try sggest lptop cmel n dlm pn cmel gak..hahahha :blink:

  50. ima

    salam..saya nak tnya notebook SAMSUNG tahan lasak ke x? apa kelebihan dan kekurangan laptop/notebook samsung? :unsure:

  51. Roy

    Salam Bro..nak tanya sikit..

    laptop ASUS A42JZ-VX086 P6200,320GB,ATI RadeonHD
    nie ok ka?

    Spesifikasi :

    – Intel? Dual Core P6200(3M Cache,2.13GHz)
    – 2GB DDR3 1066 MHz SDRAM
    – 320GB Hard Disk Drive
    – DVD Super Multi Double Layer
    – AMD Mobility? Radeon? HD 6470,DDR3 512MB VRAM
    – High-Definition LED Brightview Widescreen
    – 14′ 16:9 HD (1366×768) LED backlit Screen
    – Wifi Ready
    – Bluetooth Ready
    – 3 USB 2.0 Port
    – Multi-One Card Reader

    Model nie kalau main game ok x?
    layan movie ka..

    Harga dalam Rm 1400..Minta komen sikit model nie..banyak pun xpa..

  52. Hakim

    Sy nk beli laptop utk gaming , budget dlm RM2K & ke bwh ..
    boleh tlong rekemenkn laptop ap n spec yg sesuai dlm anggaran budget RM2K ke bwh ..

  53. cany

    nak tnya ne,,,
    cany khn pnya laptop itu dpt ri main jula” dye merk Dell intel(R)pentium(R)cpu B960
    nah cany nak guna bt photoshop dll tu boleh x yach ,, dye khn jem x???
    bingung lach canyy nue!!! tx phm soal laptop,,,
    mohn bantuanna,,,,:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing