Tips memilih dan membeli laptop

tips membeli laptop

Jika anda berimpian untuk membeli laptop baru, pastikan anda membuat pilihan yang bijak terlebih dahulu. Ramai orang yang membeli laptop baru hampa kerana tertipu dengan reka bentuk luaran yang cantik dan nampak canggih padahal spesifikasi entah apa-apa. Ada juga yang terpengaruh dengan iklan dan promosi melampau oleh promoter kedai komputer.

Bagi saya, kalau anda sanggup berbelanja beribu2 anda kena lah membeli laptop yang betul2 bagus dan berbaloi dengan harga yang anda bayar itu. Tak gitu?

Artikel ini ditulis bagi membolehkan anda mempunyai sedikit idea tentang tips memilih dan membeli laptop. Saya akan tekankan mengenai beberapa aspek dan kriteria penting dalam memilih jenis laptop.

1. Model laptop

alienware, alienware notebook, alienware laptop, gaming laptop, coolest laptop, gaming notebook

Laptop ada berbagai jenis model dari beberapa jenis pengeluar. Antaranya Acer, Compaq/HP, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Sony dll. Kalau di Malaysia, laptop Acer paling ramai orang pakai, dan di peringkat dunia pula laptop Dell menjadi pilihan utama pengguna.

Rajin2kan diri berkunjung ke kedai komputer berhampiran atau jika tinggal area KL boleh berkunjung ke plaza lowyat untuk survey model2 laptop yang sedang laris di pasaran. Atau anda boleh membuat survey secara online dengan berkunjung ke blog dan forum komputer untuk mendapatkan senarai harga dan juga membaca reviu dari pengguna.

Saya cadangkan beberapa link di bawah sekiranya anda ingin membuat survey mengenai laptop.

Lowyat.net (check bahagian pricelist)

Lowyat.net (Mobile Computing)

Lowyat.net (Notebook Garage Sales)

PC Depot (pricelist)

Masa pc fair juga banyak jenis model laptop akan dijual dengan harga yang lebih murah dari biasanya. Oleh itu, jika ada masa anda boleh berkunjung juga ke pc fair untuk membuat survey laptop.

2. Spesifikasi Laptop

Untuk apa anda gunakan laptop? Sekadar kerja menaip, surfing, dengar lagu dll? Atau untuk kerja berat seperti photoshop dan 3d gaming? Anda perlu memilih spesifikasi laptop yang sesuai dengan tahap penggunaan laptop anda. Jika sekadar untuk kerja pejabat tidak perlulah membeli laptop dengan processor dan graphic yang canggih dan mahal. Cukuplah sekadar menggunakan low end to mid end laptop sahaja.

a. Processor

intel core i7, i7, core i7, intel chip, microchip, microprocessor

Contoh processor ialah – Intel Core 2 Duo Processor T6400 (2mb L2 Cache, 2.00 GHZ, 800 MHZ FSB) dan AMD Turion X2 Dual-Core Mobile Processor RM-75).

Apa yang penting ialah clock speed dan jumlah l2 cache. Secara teorinya, processor dual core 2.20GHZ sudah tentu lebih laju dari processor dual core 1.9GHZ. Jika anda perlukan processor yang laju sekurang2nya pilih processor dengan clock speed 2.00GHZ ke atas.

Processor intel ada beberapa jenis, antara Pentium Dual Core, Core 2 Duo, Core 2 Solo, Core 2 Quad, Core i7 dll. Jika menggunakan laptop untuk tujuan kasual memadailah dengan memilih processor pentium dual core dan core 2 duo. Manakala core 2 quad dan core i7 pula sangat mahal dan  biasanya pengguna kasual tidak memerlukannya, melainkan hardcore gamers dan geng2 developer.

Kelebihan memilih processor jenis AMD Turion X2 pula ialah harga jauh lebih murah dan biasanya ada onboard ATI Radeon graphics. Sesuai untuk gamers. Kebanyakan laptop menggunakan processor intel lebih mahal dan biasanya mempunyai graphic intel graphics media accelerator (GMA).

b. Ram – random access memory

Ram laptop model sekarang biasanya mempunyai ram sekurang2nya 1 gig atau 2gig. Contoh, compaq presario cq20-317tu mempunyai system memory 2048MB (800MHZ) ddr2/max 4gig. Mempunyai kapasiti ram yang lebih tinggi sememangnya lebih baik kerana ia menjamin kelajuan laptop dan laptop juga akan menjadi lebih “responsive”.

Windows XP – sekurangnya2 anda perlu ada ram 1 gig ke atas

Windows Vista – sekurangnya anda perlu ada ram 2gig ke atas

Windows Seven – sekurangnya anda perlu ada ram 1 gig ke atas

Kebanyakan laptop anda boleh free upgrade kepada kapasiti tertentu contohnya 3gig ddr2 800mhz dan juga 4gig ddr 800mhz. Atau jika tiada free upgrade, anda boleh beli laptop ram dan pasang sendiri di laptop anda. Ram 1gig anda boleh dapat dalam lingkungan rm60+- dan ram 2gig anda boleh dapat dalam rm100+-.

c. Graphics

Kebanyakan laptop mempunyai chip intel graphics media accelerator (gma) dan sesetengah laptop mempunyai chip Nvidia dan ATI. Laptop dengan chip Nvidia dan ATI biasanya digunakan untuk tujuan gaming dan mempunyai harga lebih mahal dari laptop dengan chip graphic intel.

Sekiranya anda pengguna kasual anda tidak perlu mengeluarkan wang lebih untuk mendapatkan laptop dengan chip Nvidia/ATI. Ini kerana laptop dengan chip intel graphics sudah lebih daripada cukup untuk kegunaan kasual anda. Dengan intel graphics model baru anda sudah mampu menonton video HD dan bermain game2 pc juga.

Sekiranya anda kurang pasti dengan kemampuan chip graphic laptop anda boleh google, contohnya – ATI Radeon HD 3540 gaming performance, Intel GMA 4500M HD benchmark, Nvidia Geforce 9600M vs ATI Radeon HD dll.

d. Lain2 spesifikasi teknikal

Hard disk, Sound, Web Cam, Bluetooth, Battery, Wireless dll biasanya tidak banyak mempengaruhi performance sesebuah laptop. Untuk mengetahui kualiti sound misalnya, minta tokey kedai untuk membuat demo kepada anda terlebih dahulu barulah anda dapat tahu tahap kebagusan sound sesebuah laptop itu.

Biasanya laptop mempunyai hard disk 160gig, 250gig dan 320 gig. Jika anda rasa space tidak cukup anda boleh beli notebook hard disk atau beli usb external hard disk. Bateri laptop juga mempunyai beberapa jenis seperti 4-cell, 6-cell dan 9-cell. Jika inginkan bateri yang tahan lama pilih bateri 6-cell dan 9-cell.

e. Sistem Operasi / Operating System (OS)

windows 7 activation, windows 7 crack, windows 7, windows 7 ultimate, windows 7 wallpaper, windows 7 oem, windows 7 screenshot,

Jika anda tengok laptop itu mempunyai freedos, itu bermaksud laptop itu tidak mempunyai sebarang sistem operasi. Anda boleh install sendiri windows xp atau vista. Sesetengah laptop juga dijual dengan OS linux seperti Ubuntu dan Linpus.

Laptop model baru biasanya mempunyai sistem operasi Windows Vista. Windows XP pula jarang digunakan oleh OEM sekarang. Jika ingin membeli laptop dengan OS Vista, jangan lupa tanya pada tokey kedai, ada tak free upgrade kepada windows seven. Kalau ada free upgrade kepada windows seven itu sangat bagus lah, tak perlu susah2 anda beli dvd baru untuk upgrade nanti.

Jangan lupa tanya tokey ada tak cd driver untuk laptop anda, nanti senang hendak format tak perlu lah anda cari secara manual.

3. Warranty

Biasanya laptop ada 2 jenis warranty iaitu International Warranties dan Local Warranties. Tempoh warranty pula biasanya 1 tahun sahaja. Kalau boleh anda cuba dapatkan warranty yang lebih lama sehingga 2 atau 3 tahun dengan cara free upgrade atau bayar lebih harga laptop.

Warranty penting, kerana jika ada apa2 berlaku pada laptop anda bolehlah anda hantar repair atau tukar baru secara percuma. Manalah tahu, tengah minum kopi sambil menulis blog tiba2 tertumpah air kopi ke atas laptop dan laptop tiba2 tak hidup terus. Untungnya kalau laptop anda ada warranty masa tu kan?

4. Notebook vs Netbook


acer, acer notebook, acer laptop, komputer acer, acer computer, acer komputer

Acer Notebook

acer, acer notebook, acer laptop, komputer acer, acer computer, acer komputer, acer netbook, netbook acer

Acer Netbook

Notebook ialah nama lain bagi laptop. Komputer riba yang biasa anda gunakan itu ialah notebook, dan anda tidak boleh confius dengan netbook.

Netbook ialah laptop mini dan keupayaannya cukup untuk anda melayari internet, mendengar lagu, kerja2 microsoft office dll. Netbook mempunyai saiz lcd yang kecil, kebiasaannya menggunakan processor intel atom.

Kebaikan menggunakan netbook ialah ringan dan mudah dibawa ke mana sahaja serta mempunyai ketahanan bateri yang lebih berbanding laptop biasa. Akan tetapi, disebabkan netbook biasanya mempunyai processor dan kapasiti ram yang rendah maka ianya tidak mampu digunakan untuk membuat multi-tasking dan kerja2 berat.

Antara model netbook popular ialah Asus Eeepc, Acer Aspire One dll. Harga netbook biasanya antara rm1000-rm2000 bergantung kepada spesifikasi.

5. Model laptop pilihan

Compaq Presario CQ40-504AU, compaq cq-40, compaq laptop, compaq notebook, compaq netbook Compaq Presario CQ40-504AU 
– RM 1899

AMD Turion 64X2 Dual-core RM-75,
freedos,
2048mb 800MHz ddr2 ram, 250GB hard disk, 14” widescreen,
Ati Radeon HD 3200 graphics,
DVD-RW Double Layer,
Integrated Webcam,
Wireless 802.11 b/g

dell inspiron 14. dell notebook, dell laptop, dell netbook Dell Inspiron 14 – RM2399

Intel Core 2 Duo Processor T6500 (2.10GHZ)
Genuine Vista Home Premium
3GB DDR2 SDRAM
14.0” HD LED Display
Intel GMA 4500HD
1 Year limited hardware warranty

Acer Aspire 4535-751G25MN, acer 4535, acer timeline, acer malaysia, acer laptop, acer netbook Acer Aspire 4535-751G25MN – RM1799

AMD Turion X2 RM-75 (2.20GHZ 1MB l2 Cache)
1 Gig RAM (Max 4gig)
ATI Radeon HD 3200 Graphics 256MB
14” LED Display
250GB Sata HDD
1 Year limited warranty (can add 2nd and 3rd Years local warranty)

Toshiba Satellite L510 – S431, toshiba laptop, toshiba notebook, toshiba netbook Toshiba Satellite L510 – S431 – RM2499

Intel Core 2 Duo T6500 (2.1GHZ, 2MB l2 Cache)
2GB DDR2 RAM, 320GB Sata HDD
Intel GMA 4500M HD – up to 829MB
Genuine Vista Home Premium SP2
1 Year limited warranty

ASUS k40AB, asus laptop, asus notebook, asus netbook

ASUS k40AB – RM2XXX

AMD Athon64 X2 QL64 2.1GHz 1MB total L2 cache
OS: Red Flag Linux (optional Windows Vista)
2GB DDR2-667 stock, up to 4GB
ATI Mobility Radeon™ HD4570 with 512MB DDR2 VRAM 680Mhz core 500MHz memory with onboard HD 3200 via PowerXpress
Chipset: AMD 780G northbridge + SB700 southbridge
Display: 14” HD LED-backlit LCD 1366×768 resolution
Hard Disk Drive: 250GB Hitachi SATA 5400rpm

 

Tips akan diupdate dari masa ke semasa! Jika ada cadangan atau soalan sila tanya ya! 😀