UXDE dot Net Wordpress Themes

Tips meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda (wordpress)

nuff

Akhirnya setelah hampir 1 tahun, kami meletakkan iklan Nuffnang pada blog ini. Alasannya ialah bosan, tidak tahu apa lagi yg nak letak dalam blog. Alang alang meletakkan iklan Nuffnang, lebih baik kami terus mengoptimize kedudukan iklan supaya lebih tinggi CTR nya. Kepada yang baru menggunakan WordPress dan mungkin tidak tahu caranya, berikut kami kongsikan tips untuk meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda.

Jika artikel ini mendapat sambutan baik, mungkin kami akan mereleasekan Nuffnang Ultimate Guide – Nuffnang 101 di masa akan datang :D

Cara meletakkan iklan Nuffnang

Tips 1 – Meletakkan iklan Nuffnang diatas atau dibawah header blog

Contoh (via killvearn.com):

nuffh 

Tips 2 – Meletakkan iklan Nuffnang dibawah tajuk post

Contoh:

nuff4

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s s1  

3.Cari code div class=post-title

<div class="post-title">

dan pastekan code nuffnang anda sebelum code div class=entry

<div class="entry">

4. Contoh yang kami buat:

nuff6

5. Eksperimen untuk hasil yang lebih memuaskan.

Tips 3 – Meletakkan iklan Nuffnang diantara post pertama dan post kedua di muka hadapan blog

Contoh:

nuff3

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s index   

3.Cari code dibawah

<?php endwhile; ?>

 

dan tambah code ini sebelum code tersebut.

<?php if(!$show_ads){ ?>
Masukkan code Nuffnang anda
<?php $show_ads = 1; } ?>

5. Gantikan code Nuffnang anda pada Masukkan code Nuffnang anda

6. Contoh yang kami buat:

nuff10

     

Tips 4 – Meletakkan iklan Nuffnang dibahagian bawah post (sebelum komen)

Contoh (via chokilala.com):

nuff5

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s s1  

3.Cari code ini

<?php comments_template(); ?>

dan pastekan code nuffnang anda sebelum code diatas

4. Contoh yang kami buat:

h7

Tips 5 – Meletakkan iklan Nuffnang di sidebar

Contoh :

nuff8

Cara:

1.Klik pada Widgets dan tarik Text Widget ke sidebar.

w1

2.Pastekan code Nuffnang dan Save

w2

Cara optimize iklan untuk klik/income yang tinggi

 

1. Melakukan tips 1, tips 2 dan tips 3. Bahagian tersebut sentiasa mendapat perhatian pengunjung anda dan membuatkan mereka tertarik pada iklan yang dipaparkan.

2. Menggunakan iklan Large Rectangle utk Tips 2 dan Tips 3. Banyak advertise gemarkan format ini untuk iklan mereka, oleh itu lebih tinggi peratus untuk iklan keluar dalam blog anda, dan lebih tinggi klik yang anda dapat.

3. Kurangkan iklan lain selain daripada Nuffnang. Semakin banyak iklan lain, semakin lari perhatian pengunjung pada iklan Nuffnang anda.

 

 

 

Akhir kata selamat mencuba buat pembaca semua. Teknik ini boleh digunakan untuk mana-mana iklan, bukan Nuffnang sahaja ya ;)

Incoming search terms:

Tags:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 53 Comments

  1. EiNS

    Aku guna plugin google adsense…cuma gantikan kod adsense tu dengan kod nuffnang…lg senang nak ubah position…letak middle post, top post dll…

  2. wazy

    salam…

    wahh bagus la ade tutorial cmni,aku terus bg link tutorial ni kat member yg baru berjinak-jinak dgn wordpress,cara lain kita boleh jgk kan letak manual,mcm lepas posting tu copy paste je code nuffnang tu :smile: :biggrin:
    .-= wazy´s last blog ..3 Panggilan Seumur Hidup =-.

  3. mrdzy

    nie soklan newbie nie…jawab jgn x jawab…
    nuffnang tu advertise gak kn?? so,mcm ne leh generate income klu aku letak kt blog aku?? kene daftar or isi borang pe2 x?? ke just copy and past coding die dlm blog aku??
    .-= mrdzy´s last blog ..S.A.T.U.R.D.A.Y ?? =-.

    • cyberfly

      pegi masuk nuffnang.com.my. lepastu daftar jadi ahli. lepastu copy paste code dia masuk dalam blog. lepastu ko dapat income kalau iklan keluar kat blog ko. diingatkan iklan bukan sentiasa keluar.

  4. sha myheart

    Saya punya blog kat WordPress, kat ‘apperance’, widget tak de pilihan bawah dia macam yg ditunjukkan dan tak de ‘editor’..

    Dah cari tapi tak jumpa pun yang seakan-akan boleh nak letak iklan. Blogspot senang jer.

    Habis tu, macamna nak masukkan iklan kat wordpress? Ada apa-apa lagi yang saya belum settlekan ke?

  5. rudinshah

    Terima kasih atas post yang sangat berguna ni. Aku baru je nak guna nuffnang ni.
    Dah letak dah kat blog aku dengan jayanya..

    Terima Kasih.. :biggrin:

  6. tipskerjaya

    satu tips yang sangat bagus, sebagai blogger baru saya masih tak pandai guna coding2, trima kasih php,, sekiranya anda uat tutorial php dari mula lagi bagus, kira babyphp lah

  7. eidaghani

    kenapa dalam blog wordpress saya, dalam bahaian appeatance, tiada “editor”..bagaimana nak mewujudkan link editor tu..kalau tak saya tak blh masukkan iklan..plsssss

  8. eidaghani

    ala, typing error..kenapa dalam blog wordpress saya, dalam bahagian appearance, tiada “editor”..bagaimana nak mewujudkan link editor tu..kalau tak saya tak blh masukkan iklan..plsssss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>