Tips bermain game menggunakan laptop

image

Saya menggunakan laptop Acer 4920 yang sudah berusia 2 tahun lebih. Spec laptop ini ialah proc Intel Core 2 Duo T7100 (1.8GHZ 2MB L2 Cache) 2gig ddr2 RAM, grafics chipset intel x3100 dan menggunakan windows 7 Ultimate build 7600.

Ketika mula2 menggunakan laptop ini, saya sangat sakit hati kerana keupayaan gaming sangat teruk, lebih2 lagi apabila menggunakan onboard intel x3100 graphics. Kebanyakan game yang saya cuba sangat lagging biarpun saya telah set graphic kepada low. Namun apabila sudah lama menggunakannya, saya telah mempelajari beberapa tips dan teknik untuk mengoptimasikan keupayaan gaming biarpun menggunakan intel chipset.

Kini, saya berupaya bermain game2 pc dengan kelajuan dan tahap grafik yang memuaskan. Game2 yang selalu saya main sekarang ialah DoTA, PES2009, Heroes of Newerth (HoN) dan League of Legends (LoL). Sekarang saya akan berkongsi tips2 yang anda boleh cuba untuk memaksa keupayaan hardware laptop anda untuk berfungsi ketahap terbaik untuk membolehkan anda bermain game dengan lebih smooth.

1. Windows

image

Setelah menggunakan windows 7, saya dapati game2 seperti Dota dan PES2009 dapat dijalankan dengan lebih lancar berbanding ketika menggunakan windows xp. Selain itu, saya juga mencadangkan anda untuk install latest updates dari microsoft menggunakan windows update. Ini kerana banyak patches dan hotfix yang dapat meningkatkan performance windows anda.

Selain itu, saya juga anda mencadangkan anda untuk install latest directx build. Pengguna windows xp boleh install DirectX 9.0c Redistributable August 2009.

Windows 7 telah dilengkapi directx 11, namun begitu anda juga boleh guna install directx 9.0c diatas kerana ia meningkatkan compatibility dengan game2 lama. Pengguna windows vista (service pack 2 sahaja) boleh mendapatkan directx 11 melalui updates dari microsoft.

2. RAM

Ram adalah penting untuk bermain game dengan lancar. Jika anda ada duit, silalah upgrade ram kepada sekurang2nya 2gig ke atas. Laptop2 baru tidak perlu upgrade ram kerana biasanya sudah dilengkapi jumlah ram yang besar.

3. Driver

Jika menggunakan laptop dengan grafik Nvidia atau ATI, anda amat digalakkan untuk install driver terbaru bagi graphic hardware laptop anda. Ini kerana driver baru biasanya meningkatkan performance sesebuah hardware.

Tetapi jika anda menggunakan chipset Intel, saya mencadangkan anda untuk lupakan driver laptop versi terbaru sebaliknya anda harus install modded intel driver. Modded intel driver adalah driver yang telah diubah untuk meningkatkan keupayaan gaming bagi intel grafik chipset.

Download intel modded driver (xp, vista dan 7).

4. Utilities

image

GMABooster ialah perisian untuk anda meningkatkan keupayaan onboard Intel Graphics Media Accelerator (GMA) device. Hanya compatible di laptop menggunakan chipset intel gma 950.

Download GMABooster.

image

GameBooster pula merupakan perisian untuk optimize komputer anda untuk tujuan bermain game. Ia akan disable beberapa fungsi windows yang tidak diperlukan untuk mencuci RAM dan mengurangkan cpu usage.

Download GameBooster.

Saya harap anda yang telah cuba segala tips2 tersebut boleh beritahu samada ianya berkesan atau tidak. Terima kasih! 🙂

p/s: Saya tengah merancang untuk membeli pc baru untuk kepuasan gaming. Nanti bolehlah buat banyak review gaming kat jomphp atau blog baru nanti.