UXDE dot Net Wordpress Themes

Tips bermain game menggunakan laptop

By

image

Saya menggunakan laptop Acer 4920 yang sudah berusia 2 tahun lebih. Spec laptop ini ialah proc Intel Core 2 Duo T7100 (1.8GHZ 2MB L2 Cache) 2gig ddr2 RAM, grafics chipset intel x3100 dan menggunakan windows 7 Ultimate build 7600.

Ketika mula2 menggunakan laptop ini, saya sangat sakit hati kerana keupayaan gaming sangat teruk, lebih2 lagi apabila menggunakan onboard intel x3100 graphics. Kebanyakan game yang saya cuba sangat lagging biarpun saya telah set graphic kepada low. Namun apabila sudah lama menggunakannya, saya telah mempelajari beberapa tips dan teknik untuk mengoptimasikan keupayaan gaming biarpun menggunakan intel chipset.

Kini, saya berupaya bermain game2 pc dengan kelajuan dan tahap grafik yang memuaskan. Game2 yang selalu saya main sekarang ialah DoTA, PES2009, Heroes of Newerth (HoN) dan League of Legends (LoL). Sekarang saya akan berkongsi tips2 yang anda boleh cuba untuk memaksa keupayaan hardware laptop anda untuk berfungsi ketahap terbaik untuk membolehkan anda bermain game dengan lebih smooth.

1. Windows

image

Setelah menggunakan windows 7, saya dapati game2 seperti Dota dan PES2009 dapat dijalankan dengan lebih lancar berbanding ketika menggunakan windows xp. Selain itu, saya juga mencadangkan anda untuk install latest updates dari microsoft menggunakan windows update. Ini kerana banyak patches dan hotfix yang dapat meningkatkan performance windows anda.

Selain itu, saya juga anda mencadangkan anda untuk install latest directx build. Pengguna windows xp boleh install DirectX 9.0c Redistributable August 2009.

Windows 7 telah dilengkapi directx 11, namun begitu anda juga boleh guna install directx 9.0c diatas kerana ia meningkatkan compatibility dengan game2 lama. Pengguna windows vista (service pack 2 sahaja) boleh mendapatkan directx 11 melalui updates dari microsoft.

2. RAM

Ram adalah penting untuk bermain game dengan lancar. Jika anda ada duit, silalah upgrade ram kepada sekurang2nya 2gig ke atas. Laptop2 baru tidak perlu upgrade ram kerana biasanya sudah dilengkapi jumlah ram yang besar.

3. Driver

Jika menggunakan laptop dengan grafik Nvidia atau ATI, anda amat digalakkan untuk install driver terbaru bagi graphic hardware laptop anda. Ini kerana driver baru biasanya meningkatkan performance sesebuah hardware.

Tetapi jika anda menggunakan chipset Intel, saya mencadangkan anda untuk lupakan driver laptop versi terbaru sebaliknya anda harus install modded intel driver. Modded intel driver adalah driver yang telah diubah untuk meningkatkan keupayaan gaming bagi intel grafik chipset.

Download intel modded driver (xp, vista dan 7).

4. Utilities

image

GMABooster ialah perisian untuk anda meningkatkan keupayaan onboard Intel Graphics Media Accelerator (GMA) device. Hanya compatible di laptop menggunakan chipset intel gma 950.

Download GMABooster.

image

GameBooster pula merupakan perisian untuk optimize komputer anda untuk tujuan bermain game. Ia akan disable beberapa fungsi windows yang tidak diperlukan untuk mencuci RAM dan mengurangkan cpu usage.

Download GameBooster.

Saya harap anda yang telah cuba segala tips2 tersebut boleh beritahu samada ianya berkesan atau tidak. Terima kasih! :)

p/s: Saya tengah merancang untuk membeli pc baru untuk kepuasan gaming. Nanti bolehlah buat banyak review gaming kat jomphp atau blog baru nanti.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 45 Comments

  1. malaya

    uurrrmm… ramai btol dah try Windows 7 yerk… aku je x try lagi… partition windows pon aku jarang masuk…

    tapikan, laptop acer aku dulu tu, walaupon gne windows xp, memang sedap… ram 1 GB je pon. aku x tau nape… main game, serious x pernah lag… kurangnya, aku ni jarang men game… tapi, kadang2 tu men lah juga & x pernah berlaku lagging…
    .-= malaya´s last blog ..Java: Recommended Style of Writing Codes =-.

  2. Ibnu Walidain

    em, aku skang ni pakai desktop je, RAM baru 1G, processor P4 2.4Ghz..em, graphic Geforce 6200 512mb..pakai win7 ni game yg aku dok maen biase dah jadi x betol..contohnye age empire portable aku..gambar dah jadi kolor hodoh, winning eleven 8 and red alert portable plak xleh men lansung, katenye not install correctly??? gitu la lebih kurang..so ade cadangan x Eins?

  3. NaKkS

    laptop aku gune Genetic PnP monitor on SiS Mirage 3 Graphics jer (SiS672 series)… leh gune ke tips yg awk bagi nie…
    aku pon xtau graphic jenis ape la nie…. ram aku plak 4gigs… setakat men dota ok la… tp bila nak men pes09 @ fifa ker mesti lag… nape ekkk????… :sad: :sad:
    bagi pendapat skit… :biggrin:

    • EiNS

      Kalau program tu xleh launch, right click file exe program tu, amik troubleshoot compatibilty…this program is working under previous version of windows…

      age of empire 11 tu game lama sangat…kalo dah install driver latest tp gambar still buruk cuba install directx9.0c dalam link aku bg kat atas tu…

      kalo aoe2 tak boleh…install la aoe3 lagi syok
      .-= EiNS´s last blog ..Selamat bercuti dan balik kampung! =-.

  4. Alon

    Bro, aku masih tak paham

    Tetapi jika anda menggunakan chipset Intel, saya mencadangkan anda untuk lupakan driver laptop versi terbaru sebaliknya anda harus install modded intel driver. Modded intel driver adalah driver yang telah diubah untuk meningkatkan keupayaan gaming bagi intel grafik chipset.

    Modded intel driver nak carik mana??dah cari merata alam..tak jumpa2.. Upload Plzz~
    Aku pkai Core 2 Duo.Intel Chipset.
    .-= Alon´s last blog ..New : Core 2 Duo With Windows 7 =-.

  5. pakdin

    Kalu windows 7 rc aku memang sure games 3d boleh main sebab aku dah try main needspeed carbon dan undercover dan call off duty 4 yang mana sebelum ni tak boleh main dalam vista. Tapi bila aku dah masukkan windows 7 yang full version(bukan RC atau Beta) dah tak boleh main dah… graphic performance pun dah drop….

  6. rocky

    bro…mmbq aku men game dota kt window 7 die…aku dh try tips atas ni…tp lagging gk….
    sbb pe ye bro… :biggrin:

    • EiNS

      Member ko pakai driver yg tak betul…setengah driver2 latest kalo men dota dia performance makin teruk…so kena guna driver lama…kadang2 performance guna driver vista lagi bagus dari driver windows 7

      ataupun right click kat shortcut frozen throne tu…pastu tambah -swtnl kat hujung .exe…

      contoh “D:\Warcraft III\Frozen Throne.exe” -swtnl

      pastu disable desktop composition untuk frozen throne…
      .-= EiNS´s last blog ..[Special entry] Menyambut birthday si dia! =-.

  7. fahmie

    saya nye laptop pentium dual core..window 7…64bit…
    nak tanya kenapa ek kalo install game counter strike boleh..
    tp kan game tu jadi kecik then lembab gile…
    saya guna intel chipset…nak kena setting ape?

    tolong la ea..??
    :dizzy:

  8. Syarif, Indonesia

    Salam kenal,
    Ada gak intel modded buat Mobile Intel(R) 45 Express Chipset Family??
    Thaks b4

  9. Aremer Are

    aku gune graphic card Radeon (TM) HD 6470M 1GB RAM 4gb DDR3 ..intel core i5 .. t aku xtwu camne nak setting graphic kat catalyst control center uh .. ad sape2 yang leh ajar x ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>