UXDE dot Net Wordpress Themes

Tema Locus dan Geniun 8 untuk Windows 7

By

desktop-windows-7

Saya gemarkan desktop yang tenang dan kemas, biasanya saya akan hide semua icon pada desktop, tukar tema visual style dan ubah start orb pada Windows 7. Dan dalam banyak tema yang ada untuk Windows 7, saya paling suka tema Locus dan Geniun 8.

Jika anda berminat, boleh download selepas membaca artikel ini sepenuhnya.

tema-windows-7

Geniun 8 merupakan visual style yang kemas, mempunyai unsur design kombinasi antara Metro dengan Aero.

Download tema Geniun 8 untuk Windows 7.

locus-windows-7

Locus juga tema yang menggunakan kombinasi Metro + Aero, cuma bezanya explorer dan border bar serta menu menggunakan solid color dan bukannya transparent Aero Glass.

locus-windows-7[4]

Download tema Locus untuk Windows 7.

windows-7-theme6_thumb2

Untuk menggunakan tema visual style, pastikan anda telah patch UxTheme terlebih dahulu. Patcher ini boleh didapati bersama2 tema Locus.

theme-windows-7

Extract file zip dan copy paste file theme di dalam folder X:\Windows\Resources\Themes.

tema-windows-7[6]

Jika berminat dengan Start Orb logo baru Microsoft tersebut, boleh download di Windows Logo Start Orb dan tukar logo menggunakan Start Orb Changer.

Untuk memilih wallpaper yang cantik dan berkualiti tinggi, saya cadangkan anda lawat web InterfaceLift.

Selamat mencuba.

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 49 Comments

  1. amikae

    Salam jomphp, mcm mane nak download patcher tu?xjumpe download link…bile tekan link Download Universal Theme Patcher 1.5, dy kuar ‘Please wait … contacting download location!’.hurmm.. btw, download patcher tu then t download skali ngn theme tu ke? thanks..

  2. lat

    salam nak tanya bila kita dah tukar theme ni adakah start button dah automatic jd windows 8 start button? atau kena buat secara manual?

  3. Pak Macho

    Bila try guna Start orb windows 8 yang kotak2 tu… asik keluar error “Failed to update Bitmap..”
    Tapi kalau pakai Start Orb yang dalam folder Locus theme tu jadi pulak.

    Bro camne kita nak kasi gelapkan sikit background untuk start menu tu. (bila klik start, keluar menu banyak2 tu) Yang aku punya ni kelabu asap sikit. Ko punya nampak hitam.

  4. oreki233

    btw, cmne nk apply explorer frame dlm geniuin 8 dan cmne kalau nk restore default explorer frame windows 7? thanks

  5. joe

    bro aku bukak link ko, then aku download. xde pun theme locus n geniun 8 uh. yg ade patch ux theme uh je

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing