UXDE dot Net Wordpress Themes

Posts Tagged: "virus"

Cara remove virus Live Security Platinum

Baru-baru ini pc kawan saya telah diserang oleh sejenis virus baru yang saya panggil Live Security Platinum virus. Virus ini menyamar sebagai perisian antivirus, dan memaksa anda membeli perisian antivirus palsu tersebut untuk menghilangkan jangkitan virus.

Padahal, antivirus tersebut merupakan sejenis virus. Berikut merupakan screenshot antivirus palsu tersebut atau virus Live Security Platinum. Jika komputer anda mempunyai perisian seperti gambar di bawah, itu maknanya komputer anda telah diserang virus Live Security Platinum.

Live-Security-Platinum

Setelah di jangkiti virus ini komputer anda tidak dapat melayari internet seperti biasa, tidak dapat membuka program antivirus lain, tidak dapat menggunakan Windows Task Manager dan lain-lain. Untuk menghilangkan jangkitan virus Live Security Platinum, anda perlu download beberapa perisian di bawah terlebih dahulu:

1. Windows Registry repairer

2. RKill

3. Malwarebytes

4. HitmanPro

Dan selepas itu follow guide lengkap di MalwareTips website.

Berikut penerangan secara ringkas guide dari MalwareTips

1. Restart windows dan masuk ke dalam safe mode dengan tekan F8 sebelum windows. Pilih safe mode with Networking.

2. Cuba buka Internet Explorer. Jika anda dapat mengakses internet, anda tidak perlu melakukan step 2 dalam guide MalwareTips iaitu STEP 2: Remove Live Security Platinum malicious proxy server

3. Double klik Windows Registry repairer yang anda telah download. Windows Registry repairer akan membetulkan kembali registry windows anda yang telah dirosakkan oleh virus tersebut.

4. Double klik RKill untuk menghentikan prosess yang dijalankan oleh virus tersebut.

5. Setelah repair registry dan kill process virus tersebut, anda perlu menggunakan Malwarebytes untuk membuang virus Live Secrurity Platinum dari komputer anda.

6. Restart.

7. Masuk ke dalam windows seperti biasa (bukan lagi safe mode) dan gunakan HitmanPro untuk mencari sasi baki virus Live Security Platinum dari komputer anda.

8. Jika anda follow sebetulnya guide dari MalwareTips, besar kemungkinan komputer anda sudah bebas dari jangkitan virus Live Security Platinum

Selamatn mencuba Winking smile

Tips melindungi komputer dari ancaman virus dan malware

By

virus-komputer

Tips melindungi komputer anda dari ancaman virus/spyware/adware dan lain2 lagi.

Ramai orang sering bertanyakan kepada saya mengenai perkara ini. Memang sakit hati kalau komputer anda dijangkiti virus, bukan? Paling bengang sekali bila virus gagal dibuang dan macam2 masalah timbul seperti komputer menjadi perlahan, sesetengah fail tidak dapat dibuka, folder hilang, windows tidak boleh masuk dsb.

Berikut merupakan cadangan2 dari saya. Diharap sedikit sebanyak dapat membantu melindungi sistem operasi komputer atau laptop anda dari dirosakkan virus.

Read more…

Cara pulihkan hidden folder disebabkan oleh virus

By

virus-cause-hidden-folders

Virus, worm, trojan dan segala jenis malware, memang sangat menyusahkan dan memeningkan kepala nak remove. Terbaru, laptop penulis (windows xp) terkena virus.win32.vb.dg yang asalnya dari pendrive rakan. Niat asalnya nak test virus itu sahaja, tak sangka infected pula, habis semua drive c dan d kena.

Scan dengan KAV2009, tiada apa2 detection virus? Scan kali kedua baru guna Threatfire, terus dapat detect virus dan dapat quarantine.

Virus ini menyebabkan folder2 dalam hard disk @ pendrive anda menjadi hidden. Virus ini juga menduplicate folder2 yang hidden tu sebagai file.scr bersaiz 40kb dan mempunyai icon seakan icon folder default bagi windows xp. Selepas virus ini dibuang pun, folder2 tersebut tetap menjadi hidden dan tidak dapat ditukar kepada asal.

Jika anda menghadapi masalah sedemikian, jangan bimbang…saya ada cara ;)

Read more…

Autorun Eater: Remove suspicious autorun.inf

By

EiNS is listening to: Nidji – Arti Sahabat.mp3

autorun-eater

Seorang reader bertanyakan tentang cara membuang autorun.ini? Saya rasa sepatutnya autorun.inf. Autorun.inf biasakan dimanipulasi oleh penulis virus untuk melancarkan kod2 malicious yang bertujuan merosakkan sistem windows anda.

Di sini, saya ingin berkongsi cara membuang atau remove fail2 autorun.inf yang suspicious dengan menggunakan Autorun Eater. Read more…

Cara update manual AVG antivirus

Masih ramai pelajar-pelajar dan pengguna komputer yang tidak mengupdate antivirus mereka dengan alasan tiada internet.Update antivirus merupakan satu langkah yang penting kerana setiap masa kita terdedah kepada virus yang dapat merosakkan sistem operasi dan kerja kita.Kepada semua pengguna AVG antivirus yang tidak mempunyai sambungan internet dirumah/hostel,anda sebenarnya boleh update antivirus anda dengan download fail update tersebut dari mana-mana pc yang ada internet,dan bawa pulang ke rumah.

Berikut saya kongsikan cara untuk update manual AVG antivirus.

 

Read more…

AVG 8 Paid Version serial – sah sehingga 2018?

By

EiNS is listening to: Jonas Brothers  – When You Look Me In The Eyes

avg pro

Jika anda pengguna perisian AVG Anti Virus 8, maka ini adalah peluang yang harus anda ambil. Gunakan AVG 8 Pro versi berbayar dengan serial number yang sah sehingga tahun 2018.

Anda hanya perlu download dan install AVG 8 Pro, kemudian masukkan serial number tersebut. Serial number tersebut kononnya merupakan rangka promosi dari AVG dan sah diaktifkan oleh 145,000 pengguna sahaja. Jadi, cubalah sebelum terlepas peluang ini. ;)

Read more…

Virus baru untuk Linux

By

 

 

Agak sukar untuk mendengar sistem operasi linux diserang virus. Kerana biasanya sasaran hacker or virus developers ni adalah windows je kebanyakannya w32 dan tidak berkesan pada linux.. Tetapi pada 5 Ogos baru-baru ini satu Malware dikenalpasti menyerang system operasi linux iaitu Linux.Phalax


Dijumpai: August 5, 2008
Dikemaskini: August 5, 2008 5:24:41 PM
Jenis: Trojan
Jarak masa jangkitan: 23,984 bytes; 664,296 bytes; 561,032 bytes
Sistem yang dijangkiti: Linux
Read more…