UXDE dot Net Wordpress Themes

Posts Tagged: "celcom"

Streamyx no 1 di Malaysia, apa komen anda?

By

21052009073

Dah beberapa kali saya tengok iklan ‘membangga diri’ oleh pihak TM ini, tak habis2 dengan award frost & sullivan dll ini.

Hakikatnya, tak kira la dah beratus award diorang dapat pun, TM tetap TM, tak pernah berubah atau improve. Saya langgan streamyx dari tahun 2005 hingga sekarang tapi tak pernah berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan TM.

Hendak guna pakej 1Mbps dah la kena bayar mahal, kelajuan pula tak seberapa. Streamyx memang terkenal dengan kelajuan yang slow contohnya masa browsing, download torrent pun slow sebab kena capped, streaming youtube slow dan selalu sangkut2. Nak main game online pun selalu lag. No wonder-lah macam2 gelaran kita boleh tengok di Internet pasal streamyx ini, paling popular orang gelar tmnut screamyx. (jangan marah ye orang tm).

Read more…

Incoming search terms:

Kelajuan Celcom Broadband 3.6Mbps !!!

By

Kali ini, penulis akan berbicara sedikit mengenai Celcom Broadband. Mungkin ada yang tertanya-tanya tentang kelajuan internet menggunakan Celcom Broadband berbanding dengan TMNet Streamyx misalnya.

Penulis menggunakan Celcom Broadband 3.6Mbps pakej d98 dan berada di kawasan Balik Pulau, Pulau Pinang. Apa yang boleh saya kata ialah kelajuan internet Celcom BB ini adalah jauh lebih baik berbanding dengan ISP lain.

Kelebihan Celcom Broadband:

1) Download speed yang sangat tinggi (bergantung kepada pakej dan modem yang digunakan)
2) Surfing (pelayaran) internet yang lebih pantas
3) Murah – anda hanya bayar rm98 untuk kelajuan (hingga) 3.6Mbps
4) Sangat berpatutan untuk pelajar, boleh digunakan di mana saja
5) Tidak perlu bayar sewa talian telefon bulanan
6) Dan lain-lain

Ini adalah screenshot statistik kelajuan Celcom Broadband menerusi Mobile Partner, software terbina dalam modem Huawei E220.

Dan ini pula screenshot yang dirakam ketika penulis mendownload video dari Youtube. Cuba tengok download speed, hebat bukan? haha…

Memandangkan penulis merupakan heavy downloader dan heavy gamer, ada sedikit perkara yang penulis agak tidak suka mengenai Celcom Broadband, iaitu :

1) Kelajuan download p2p dan torrent kurang memuaskan (ares, limewire, torrent, mirc dll)
2) Permainan online tidak memuaskan malah selalu lag
3) Tidak boleh download dari laman hosting file (Rapidshare, Megaupload dll) kerana berkongsi IP
4) Dan lain-lain

Macam mana dengan Maxis Broadband? Emm…berdasarkan pengalaman, saya boleh katakan bahawa Celcom Broadband adalah jauh lebih baik dari Maxis Broadband dari pelbagai aspek.

Celcom Broadband masih merupakan alternatif yang baik kepada penyedia internet lain yang terdapat di Malaysia. Semoga servis perkhidmatan akan lebih ditingkatkan dimasa hadapan dan memberi faedah yang besar kepada pelanggan yang mempercayai Celcom.

Ada soalan? Sila komen ya ;)

Incoming search terms: