UXDE dot Net Wordpress Themes

Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda

By

A 19075 

Ketika menggunakan windows xp dulu, saya berharap kepada perlindungan Kaspersky Antivirus untuk  membasmi segala jenis worm, virus, trojan dll pada komputer saya. Namun, sejak menggunakan Windows 7 saya hanya bergantung kepada perisian antivirus percuma kerana boleh dikatakan windows 7 sendiri sudah agak secure, dan anda tidak perlu sangat install antivirus berbayar.

Perisian antivirus percuma yang paling terbaik bagi saya ketika ini ialah Microsoft Security Essential (MSE). Antivirus yang dikeluarkan sendiri oleh Microsoft ini mendapat ranking tinggi dan review baik daripada blog IT terkemuka seperti Lifehacker dan DownloadSquad. MSE boleh didownload secara percuma untuk komputer menggunakan Windows XP, Vista dan 7 dan hanya berfungsi sekiranya anda menggunakan windows yang asli atau genuine.

microsoft security essential[5]

MSE sangat ringkas, ringan dan senang digunakan. Tak pernah lagi windows saya rosak disebabkan virus selepas guna MSE. Dan sebab itulah juga saya tidak lagi perlu beli lesen antivirus berbayar seperti Kaspersky Pure.

Download Microsoft Security Essentials (XP, Vista, 7).

Jika anda inginkan alternatif lain untuk perisian antivirus percuma, anda boleh cuba;

2. Avast Free Antivirus (link)

3. Avira AntiVir Personal (link)

4. AVG Free (link)

5. Panda Cloud Antivirus (link)

6. Rising Free Antivirus (link)

7. Bitdefender 10 Free Antivirus (link)

Senarai yang saya tulis ini tidak berkaitan dengan ranking2 terkini antivirus, hanya berdasarkan pandangan serta pengalaman peribadi saya sahaja.

Katakan tidak kepada virus! Selamat mencuba.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 48 Comments

  1. msbmna

    Katakan tidak kepada antivirus pecuma. Jangan lokek untuk membayar perlindungan antivirus terbaik seperti Kaspersky.

    Melainkan saudara seorang penggemar memformat komputer berulang kali…haha :lol:

    Dah guna Windows edisi lanun, masakan antivirus pun nak lanun juga :tongue: :whistle:
    .-= msbmna´s last blog ..4 laman pencari maklumat seseorang individu =-.

    • EiNS

      @msbmna:hahaha, aku jarang format komputer sndiri…stahun sekali kot…xde masalah pun even aku guna MSE yang percuma…

      • msbmna

        Kawan aku ramai yang jenis macam tu. Punya la kedekut nak beli lesen antivirus. Kena virus, format, kena virus, format. Siap boleh install Windows tutup mata lagi. Lawak betul…hahaha :lol:

        Kalau yang jenis banyak buat laporan, surat-menyurat, minit mesyuarat tu belilah 1 AV seperti Kaspersky atau Bitdefender sebelum menyesal. Tak rugi. Tak lebih RM100 seunit pun sekarang. Jangan jadi macam aku sudah, esok hantar kerja, tiba-tiba komputer kena virus. Padahal guna AVG, siap update hari-hari lagi. Antara versi percuma dan berbayar, memang la jauh panggang dari api. Kenangan di kala jahil dengan komputer mula-mula dulu. Hahaha…

        Apa-apa pun, MSE memang terbaik untuk kategori percuma. Aku dah cuba pasang kat netbook adik aku. Cuma perlu validate windows je. Tak tahu caranya? Takkan tak faham-faham lagi. :whistle:
        .-= msbmna´s last blog ..4 laman pencari maklumat seseorang individu =-.

    • EiNS

      @ironhiden9:masa nk install lg dia validate samada windows ori ke tak…xpun lepas dah pkai MSE, akan kuar message "your product is not genuine…bla bla…"

  2. Hanafi qayyum

    bro, nak tanya skit..antara processor Intel Celeron(M) 1.6 GHz dengan Intel Pentium(R) 4CPU 2.80 GHz yang mana lg power?

  3. muhian

    aku pki MSE mmg terbaik.smpi skang masih ok tak pernah kene virus lagi win7 aku nih..aku tak beli lagi dah lesen antivirus..aku setuju win7 nih dah secure skit berbanding win xp..jadi pki MSE dah cukup bagi aku.virus2 dari flashdrive biasa kat xp dia effect kat win7 tak effect langsung.MSE the best free antivirus.

  4. AltafDarwish

    Sekarang ak guna AVG 8.5 ke 9.0… tak ingat.. so kalau aku instal MSE ni, kene remove tak antivirus skang ni??? takot memberatkan laptop pulak…

  5. Irman Ahmad

    Aq mmg dari dulu suke ngan MSE ni.. tp aq still stick to ESET Smart Security sbab skali ngan personal firewall.. so bende2 pirate, nak access internet utk validate online aq block.. mcm Adobe punye software.. or sometime block unwanted apps to access internet temporarily.. stahu aq MSE ni xde advance firewall lg kan?? kene tunggu la kot.. atau ade firewall recomended?? tau2 je la an built-in firewall windows ni kureng sket..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing