UXDE dot Net Wordpress Themes

Membuat rangkaian (networking) untuk Wireless Broadband

By

Mungkin ramai yang menganggap menggunakan wireless broadband seperti Celcom Broadband hanya boleh digunakan untuk satu komputer sahaja. Tetapi tanggapan itu silap kerana anda sebenarnya boleh berkongsi internet sehingga 10 orang dengan hanya menggunakan 1 modem sahaja. Saya akan tunjukkan caranya untuk membuat networking tersebut.

Untuk membuat networking, satu komputer diperlukan untuk dijadikan server.. Komputer tersebut akan sambung kepada internet secara terus dan akan berkongsi talian dengan komputer lain melaui local area network (LAN).. Berikut adalah caranya

  1. di network Connection, sila klik kanan pada wireless modem anda dan pilih properties
  2. pilih tab ‘advance’ dan tick pada ‘allow other network users to connect…’ seperti di bawah dan tekan ok



3. Pilih local area connection (LAN) di network connection dan pilih properties
4. Sila isikan nonbor ip seperti dibawah ini dan tekan ok.

5 Sambungkan wayar LAN dari komputer anda kepada Wireless router. Sila setup wireless router anda kepada ‘ Automatic configuration – DHCP’

6. Selesai.. Anda sekarang boleh berkongsi internet sehingga 10 komputer atau lebih.. goodluck

Tags:

Discussion 34 Comments

  1. eins

    Guna modem ntuk connect ke internet…

    wireless router tu guna ntuk share internet connection la bro…baru celcom broadband ni jadi wireless internet dan boleh diguna bnyk komputer…

  2. Mamat

    Nak tanya, kalu guna USB modem pulak camne??

    boleh ke sambung modem USB kepada router??

    skrg ni saya ada modem + router + wireless brand aztech DSL lebih kurang cam tu la..

    lagi satu kalu saya buat sambung internet dengan laptop kepada laptop camne??guna usb modem

    saya rasa ada tutorial kat sini tentang tu…

  3. EiNS

    Usb modem tu cucuk kat port usb la :lol: Router tu plak cucuk port lan…

    N kalo nk share internet kpd pc lain guna router kena ikut guide di atas…

    Enable Internet connection sharing, setup ip n set router kpd automatic configuration – dhcp

    Pastu kalo nk sambung tenet dengan laptop-laptop boleh saja…itu orang panggil ad-hoc network..

    Cara buat wireless adhoc network( laptop to laptop )

  4. syafiy

    1. dari pc to router guna cross cable pc to pc??? dan dekat router tu nak cucuk kat port lan atau port wan???
    2. bagaimana nak set password utk wireless router???

  5. cyberfly

    1.setau aku guna mana2 kable pn boleh.cucuk kat LAN.
    2.masuk dlm router.cari menu WEP ataupun WPA.kl tak tau cara nak masuk router,cari IP default gateway dan taip IP tu kat browser.

  6. syafiy

    1 ada dua jenis cable pc to pc cable dan pc to modem/router, ianya adalah berlainan silap cable connection tak berfungsi

  7. mohd

    nak tanya , ada cara tak kita nak hack atau curi wifi atau wayerles dari maxis ke celcom . atau mana-mana tempat yang ada wifi atau hotspot tanpa melanggan srvis mereka. kalau pakai perisian radar wifi boleh tak. kalau signal wifi tak kuat nak buat macam mane ye….

    terima kasih.

  8. jd

    actually leh je nak share xperlu pakai router tu..yg penting kat setup ip tu kenalah letak celcom punya gateway dan dns server..aku penah wat utk member2 aku..yg penting pc2 yg nak kita share tu kenalah ada LAN yg disambungkan guna switch@hub..godek2 la kat google cari celcom nyer gateway

  9. joe

    aku ada masaalah la.kalau digi broadband .macam mana nak buat wifi la aku ikut macxam kat atas tak boleh la.

  10. joe

    saya ada masaalah sikit .kalau nak buat digi broadband jadi wifi mcm mana .saya iku kat atas tu tak boleh .

  11. abdulrani

    kedai online ada x jual wireless router?kat tmpt aku susah nak cari benda tu?
    bg senarai kedai komputer online yg jual secara online? :biggrin:

  12. shah mian

    saya nak tanya..saya ada pc n laptop….saya baru beli (4-port adsl 2/2 + wireless-g modem router)…dan sy pakai streamyx…so skrg ni mcm mana sy nk buat supaya dua2 tu bleh connect serentak…skrg ni ..kalau sy connect ke pc..laptop xleh connect…ada cara ni sama jugak….dan satu lagi..camna sy nk buat supaya laptop sy tu leh connect sebagai wifi?..mintak bantuan sgt2…

  13. abu sayap

    aku ada wireless modem streamyx punya.. bleh guna untuk setting dengan usb modem celcom tak?

    pelik tul soalan camnih… hahaa

  14. masdo

    salam broo
    saya ada pasang wifi fat pejabat
    menggnakan broadband router outdoor
    tetapi router yg sayapakai tp-link, jadi sekarang dia dah jd 3 router macamana saya nk jdkan 1 tp-link sahaja
    yg dua lagi 2 hanya sebagai pemancar sahaja

  15. Li

    Salam saudara semua..mau tanya boleh tak kalau saya beli router yg ada port usb,lan dan wifi antena tu ..lepas tu saya cucuk usb maxis tu ke port usb dekat router tu.adakah saya saya sudah dapat online melalui wifi router tersebut..tq

  16. yaya

    Salam,nak tanya untuk setup server dlm komputer untuk wireless hotspot software yang sesuai digunakan apa yaa ?? n 1 lagi sapa sini yang tahu mcm mna nak block page mcm facebook supaya x dpt d access pada satu2 msa ??
    #BOLE TOLONG SAYA X ? email kat sini pun bole saria.saharuddin@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing