UXDE dot Net Wordpress Themes

Membuat LAN antara PC ke PC (Part 1)

Anda ada 2 pc di rumah / dalam bilik hostel dan mahu membuat LAN?
Berikut saya sediakan tutorial step by step untuk menyempurnakan impian anda itu :)

Perhatian:
*Pastikan kedua-dua pc telah disambung menggunakan cross cable.
*Kalau tiada cross cable, pegi beli kat kedai komputer, cakap kat dia cross cable untuk LAN antara 2 PC.
*Step 1 – 9 mesti dilaksanakn di kedua-dua buah pc sebelum proceed ke step seterusnya.
*Pilih antara salah satu PC untuk menjadi PC1(pusat) dan satu lagi PC2(rangkaian).

1.Tekan butang start –> control panel

2.Double klik network setup wizard

3.Klik next dan next.

4.Pilih option yang kedua

5.Taip mengikut kemahuan anda

bersambung…

Tags:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 21 Comments

  1. Miyo

    :dizzy: comp aku tak leh detect r….. cable dah sambung…. IP address dah tulis…… tak jadi ugak…..

    • cyberfly

      apa tak detect?kalau dia tulis LAN disconnect tu, maknyan cable ko bukan yg cross over ataupun cable tu mmg dah cross-over tapi rosak ataupun port LAN pada komputer ko atau yg satu lagi tu rosak.

    • cyberfly

      Ni possibility kalau tak jadi:

      1.pastikan cable tu cable crossover bukan straight cable.
      2.pastikan kedua-dua ip dah betul set.
      3.kl tak jadi gak, maybe cable crossover tu rosak
      4.kl tak jadi gak, maybe port LAn tu rosak.

  2. Miyo

    :dizzy: Aku dah try sambung Desktop pc ke Laptop,jadi….. Bila sambung kat Desktop pc ke Desktop pc tak jadi dia tulis “network cable unplugged”………. nape yee?????

    • EiNS

      Configuration IP dah betul? Buat ip manual or auto? Atau mungkin salah satu network card dari dua pc tu rosak…tu sbb dia kta network cable unplugged…

      kalau direct connection x jadi, kalo ada network hub/switcher cuba try plak…

  3. Miyo

    :shocked: Configuration IP dah betul…. Aku buat ip manual…..
    Network card dari dua pc tu tak rosak aku dah try ngan loptop….. Aku rase kene ade swicher atau rauter kot….

    • EiNS

      Atau mungkin juga masalah windows…ip conflict dll tu sbb x jadi…biasa memang senang gila nk wat lan antara dua pc ni…

      kalo ada switcher/router/hub try ah..kot2 jadi…switcher murah je bro :biggrin:

  4. asyraf_peace

    kt mane network setup wizard kt vista?x jumpe pun…ataupun utk xp je???tolong ajar aku…sebab satu pc aku vista,satu lagi xp…..cmne ye?

  5. asyraf_peace

    aku da beli cross cable,xpi nk cucuk kt mne ar?klau xde tempat nk cucuk cross cable tu cmne ye?nak kena beli ke?sape bleh bgitau??

  6. Miyo

    Tukar processor….. yang kat socket tu ker?? Socket computer aku 370 klu nak upgrade ke pentium 4 boleh ker??? :sick:

  7. Miyo

    Hello… Aku dah pro dlm bab perkomputeran,aku upgrade kom aku dri windows xp,SiS sound/Graphic card 64mb(AGP),Power suply 300w,DDR Ram KEPADA windows 7 ultimate,Realtek HD sound,PCI-E 2.0 1GB,Power suply 450w,DDR2 Ram dgn CPU yang serupa Pentium4 3.06Ghz….. itupun dri ajaran korang jugak,Thank you…. :cheerful: semuanya aku buat sendiri bkan hantar ke kedai….. Terima kasih skali lagi kpd korang yg ajar aku tu….. :biggrin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing