UXDE dot Net Wordpress Themes

Kongsi internet menggunakan Virtual Router di Windows 7

By

virtual router windows 7

Ingin membuat laptop anda menjadi wifi hotspot untuk berkongsi internet? Perisian ini sangat berguna jika anda menggunakan broadband Celcom, Maxis, DiGi tetapi tidak mempunyai wireless router.

Dengan ini, internet daripada broadband anda boleh dikongsi dan digunakan pada device lain seperti iphone, ipod touch, psp, nintendo ds dan sebagainya dengan membuat virtual router pada wireless adapter laptop anda.

1. Download Virtual Router (link)

2. Install virtual router pada windows anda dan run program ini.

3. Set-kan nama SSID iaitu nama bagi wifi network yang anda akan buat, contohnya EiNS Router

4. Letak password; contohnya 12345678

5. Pilih shared connection, contohnya Maxis Broadband, Celcom Broadband etc

6. Tekan Start Virtual Router.

7. Menggunakan device anda, seperti iphone, psp dll cuba scan jika ada network bernama seperti yang anda set SSID tadi.

8. Jika berjaya, tahniah dan selamat menggunakan laptop anda sebagai wifi hotspot.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 40 Comments

      • Ahmad Sufi

        betol2.. hehe.. mula2 nak kasitau jugak perihal ini.. tapi eins dah cakap dulu… :)

        kalo ikutkan, wat adhoc pon dah boleh.. dan ianya bukan terhad kepada broadband sahaja. wired pon boleh kalo nak guna untuk saluran internet. dan internet itu shared using wireless kat laptop kita.

        anyway gudjob atas sharing nie.. mmg sgt mudah kat setup menda nie kalo berbanding manual yg susah sikit jer.. hehe :happy: :heart:

  1. khaz

    dlu aku guna sfware nie la utk kngsi tenet dan main game ngan bdk2 umh sewa aku,,skang xpkai dh coz TM dh bg router bru dah,,selamat mencuba~~

  2. Panglima Mojo

    Eins..
    Mintak tlg ko stadi psl Virtual WiFI x?

    Kalo gune software ni, 1 PC leh connect to multiple WiFi simulataneuosly.
    Aku ade tgk kt blog mane ntah ari tu.. Tp aku try2 x jd.

    Ke memeang die x support Win XP?

  3. Azam

    Terima kasih sbb kongsi info berguna ni. Mmg tgh mencari cara senang nak share brodband connection ni sbb aku ada 2 notebook kat rumah ni, so skg bolehlah share connection.
    Thanks again.

  4. harraz

    kenape dekat share connection tu x keluar broadband yg aq gna…??? yg aq nampak kosong je macam lagu najwa latif tu….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>