UXDE dot Net Wordpress Themes

Komputer gagal akses Facebook selepas terkena virus Facebook Chat

By

facebook virus[6]

Ramai orang kata Facebook mereka gagal diakses selepas terkena virus Facebook Chat yang tersebar meluas. Mungkin masalah ini boleh diatasi dengan membuat beberapa perkara berikut:

1. Masuk Facebook menggunakan address www.www.facebook.com

2. Scan komputer anda menggunakan antivirus seperti MSE dan Malwarebytes. Boleh dapatkan di article ini Senarai perisian penting komputer

3. Jika berjaya masuk Facebook, sila login dan tukar password facebook serta gunakan https.

4. Check hosts file pada komputer anda. Taip “notepad C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts” pada start menu atau command run untuk membuka.

windows 7 hosts file

5. Berikut adalah rupa hosts file default pada Windows. Kalau hosts file anda ada tulisan, nombor, ip, nama yang aneh dan pelik sila restore balik kepada default. Hosts file digunakan untuk membenarkan dan menghalang website daripada dilayari di sesebuah komputer.

6. Gunakan dns comodo yang lebih secure. 156.154.70.22, 156.154.71.22

6. Kami akan tulis beberapa tips keselamatan akaun Facebook di masa akan datang. Selamat mencuba :)

terima kasih @fauzinor untuk cadangan #1.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 13 Comments

  1. mike suweet

    aku tak boleh login account FB aku. tiap kali attempt nak login,dia akan patah balik kat main page FB. Bila aku cuba account lain, ok je. aku dah cube check filehost tp komputer aku kate “hey! filehost awak tak wujud,nak create baru x?”.. ada cara lain tak bro?

  2. maha muar

    dah scan malware tapi still tak boleh log in fb.
    bila bukak page fb kluar ‘Sorry, we are experiencing temporary technical problem, please check back later.’
    macam mana?
    check file host?? kluar mam ni ‘aku dah cube check filehost tp komputer aku kate “hey! filehost awak tak wujud,nak create baru x?’
    help me out eins

  3. Nasri619

    salam,aku still Xleh nk bkk mana2 fb la..stiap kali tekan mana2 fb link dia kuar cmni..
    “This web page is not available
    Google Chrome’s connection attempt to http://www.facebook.com was rejected. The website may be down or your network may not be properly configured.
    Here are some suggestions:
    Reload this web page later.
    Check your Internet connection. Reboot any routers, modems or other network devices that you may be using.
    Add Google Chrome as a permitted programme in your firewall or antivirus software’s settings. If it is already a permitted programme, try deleting it from the list of permitted programmes and adding it again.
    If you use a proxy server, check your proxy settings or contact your network administrator to make sure that the proxy server is working. If you don’t believe you should be using a proxy server, adjust your proxy settings: Go to the spanner menu > Options > Under the Bonnet > Change proxy settings… > LAN Settings and deselect the “Use a proxy server for your LAN” checkbox.”

    and bukan ni je tp sume fb link utk share pn Xleh…sume yg ade kaitan ngn fb sume Xleh…

  4. Nasri619

    ok sume step sy dh wt tp still Xleh nk connect la…sumenye kene kt virus chat dlm fb…bile sy bkk mane2 fb link or share any link in fb dia tulis cm kt bwh ni….
    This web page is not available
    Google Chrome’s connection attempt to http://www.facebook.com was rejected. The website may be down or your network may not be properly configured.

    sy dh kene virus ni hmpir 6 bln n there is no one can success this problem even an operator…sy dh call operator internet tp diowg sniri pn Xleh nk solve the problem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing