UXDE dot Net Wordpress Themes

Install Windows XP Mode di dalam Windows 7

By

Windows XP Mode

Baru2 ini saya mencuba fungsi baru dalam windows 7 iaitu windows xp mode. Windows XP Mode merupakan virtual os yang boleh digunakan di dalam persekitaran windows 7.

XP Mode adalah percuma untuk digunakan oleh pengguna windows 7 ultimate dan professional. Ia membolehkan anda menginstall dan menggunakan software2 dan games yang compatible di windows xp dan tidak boleh digunakan di dalam windows vista dan 7. Ia juga merupakan langkah dari Microsoft untuk mengajak pengguna setia windows xp untuk naik taraf sistem operasi mereka kepada windows 7.

Pertama sekali, untuk pengetahuan anda Windows 7 Mode sebenarnya terhad kepada jenis hardware dimana processor anda wajib mempunyai sokongan ke atas virtualization technology. Jika processor anda tiada fungsi virtualization, maka windows xp mode tidak dapat digunakan di windows 7 anda.

Anda boleh periksa samada processor anda menyokong virtualization ataupun tidak dengan menggunakan intel processor id utility. Secara kasar, processor moden intel dan amd sudahpun menyokong fungsi virtualization ini.

intel processor identification utility

Jika processor anda menyokong intel virtualization technology, anda bolehlah meneruskan proses pemasangan windows xp mode. Terlebih dahulu, anda perlu download dan install kedua2 file di bawah.

download windows xp mode

Microsoft Virtual PC: Download

Selepas download dan install, restart komputer anda. Selepas restart, pada start menu click pada program Windows XP Mode untuk memulakan proses konfigurasi.

Windows XP Mode 1

Pilih destination folder untuk pemasangan windows xp mode. Memerlukan sehinnga 1.5gig free space.

Windows XP Mode 2

Setting up windows xp mode; untuk kegunaan kali pertama.

Windows XP Mode 3

Ta-daaa! Windows XP Mode telah berjaya disetup. Memang serupa dengan windows xp yang biasa anda gunakan dan ianya telah pre-activated.

Windows XP Mode 4

Anda boleh access virtual hard disk dan juga partition2 sedia ada. Main solitaire pun boleh. Apa2 pun boleh sebenarnya, hehe.

Senang sahaja kan proses memasangnya? Jadi pengguna windows xp sekalian, jom bertukar dan upgrade kepada windows 7 kerana windows 7 memang sangat best. Serius tak tipu. Guna windows 7 barulah terasa nikmat kecanggihan teknologi terkini tak macam guna windows yang dah berusia 8 tahun itu. Peace!

Selamat mencuba! :D

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 53 Comments

    • EiNS

      Lebih kurang vmware workstation n virtualbox…cuma lebih simplified dan senang guna…

      paling penting free ngan tak perlu ada ISO windows xp…

  1. matju2509

    hahahha cam best je, nanti leh la install benda2 yang x leh install kat 7… bagos tol en MS nie…. n bagos gak kat orang wat tutorial nie… heheh TQ bro…. :devil:
    .-= matju2509´s last blog ..MYVi VS NEO =-.

  2. sam

    aku da install wins7 rtm so far ok la tapi vlc player x supot r,xde msa nk chek apa problem…
    apa pun bgus info ni utk pengguna xp, tp aku x memerlukan sebab wins7 da supot dota ckup r dan skg aku bole jd hos kat garena, maknanya performance pc aku improve la :biggrin: :biggrin: :biggrin:
    .-= sam´s last blog ..Minyak Wangi yang terhangat di pasaran =-.

  3. fendi

    salam ptg eins…
    aku da guna xp mode…
    tp…tp…tp….
    ermm….slow skit la kan
    ram asal die share 512 pastu upgrade ke 1gb
    same gak la..display adapter pon die just pakai yg lame..aku try install game chaos legion yg tahun 2002
    pon sekat2 je gmbar..
    erm..tp thanks kt microsoft coz bagi software free cmni n thanks gak kt eins bgi info kt sini lau tak ramai yg tak tau…
    aku da remove but next time lau nak guna aku install balik…ok chow..
    selamat berbuka semua….

  4. Myadiar

    mmg best giler la win7 ni.. tp ade msalah ckit ah, cmne ek kat safely remove hardware aku ade hardisk laptop ni sbgai external, padahalnyer internal hardisk?
    lagi satu, mmg klu kita klik safely remove kat tray tu lama ek dia nak keluar?dalam 5-10 saat gak la..fuhhh
    tapi best win7 ni….harap dapat selsai masalah aku..thanks.

  5. skyline

    Bener ni ? awak sudah coba ni windows XP dalam windows 7 ? Driver hardware nak cakap and chek apa problem dalam komputer ? Saya takut tu coba software sudah download besar 460 MB kalau hasil sia-sia kesilapan

    Tunggu balas

      • skyline

        Oke deh . Thank you very much . Aku nak coba instal modem CDMA guna internet.

        Takut sia -sia usaha awak. Are the driver for win XP has been allocated with good ? I mean that I don’t need to install any necesary hardware driver for XP .

        Laptop awak COMPAQ CQ40-337TU . Awak cari website compaq , tidaklah support window XP drivernya. Windows 7 sudah masuk di laptop

  6. annamir

    Ermm, soalan ni mungkin x berkaitan ngan topik ni, tapi xde tpt lain dah nak tanya… camni, knapa pc member saya ni kat System Properties dia tulis kat bahagian ram; Ram Installed: 4.00 GB (2.87 usable). Jadi ada 1gb lagi yg tak digunakan. Macamana nak buatkan supaya semua sumber memori usable ya?
    Ini spec pc dia:
    – Windows 7
    – CPU AMD Athlon II x2 245 2.91ghz
    – Ram 4gb (dua slot)

    TK atas maklum balas =)
    .-= annamir´s last blog ..~ =-.

  7. Lun

    dah pki RTM win 7 (64bit)…
    ada kene install 2 kan?
    yg first ok…
    tpi yg 2nd (standalone update~Download and install this second)
    dia tlis :
    ” This update is not applicable for your computer”

    camana eh?

    tolong2 :pinch:

  8. syah

    hahaha.

    microsoft ni makin mengarut. Virtual PC utk buka windows xp?

    Cakap jelah yang windows 7 ni tak complete lagi.

    Ke microsoft nak tiru Mac OS X yang ada bootcamp utk install windows dan linux?

    virtual pc kat windows 7 boleh ke install mac os x atau linux? hahaha.

    Nak rasa puas berkomputer? guna Mac OS X. berbaloi!

    p/s: nexus dock? hahaha. nak rasa guna dock ke?
    .-= syah´s last blog ..Mind Fuck #1 =-.

      • EiNS

        Apple fanboy jangan ego…bukan semua orang mampu nak pkai OsX…stick kepada komuniti apple saja sudah la…

        Noob gila mamat Syah, pakai windows virtual pc boleh je ko install Ubuntu…n kalo nak sangat pakai OSX Leopard dalam pc bleh download dvd hackintosh n install…

        Fungsi xp mode tu untuk software2 zaman dulu2 yg x support dlm vista/7…itu perlunya…free didownload dan senang guna sebab diintegrate dalam windows…
        .-= EiNS´s last blog ..Dlnext – Akaun premium download all in one =-.

  9. maizul.com

    Saya telah mencuba XP Mode ni dalam Windows 7 RC build 7100 dia macam install tak habis takde konfigurasi seperti di dalam gambar tetiba terus finish.

    Dalam tutorial di atas install pada versi window7 yang mana ye?

    Terima kasih.
    .-= maizul.com´s last blog ..Strategi IKEA =-.

  10. cakkuncak

    ooooooooooooo…maknenye dalam xp mode blh gune r software yg menggantikan srvice?seperti aircrack ntuk hack wireless?

  11. aquilani

    bro, aku maen pes 2010 kat windows 7 sangkut2la. so, kalu aku install xp mode ni, then aku bleh maen pes tu kat xp la eh? aku noob sket pasal comp nih. hehe :biggrin:

    • EiNS

      XP Mode tak sesuai sangat la ntuk gaming…kalau nak pun ko kena allocate banyak RAM ntuk xp mode…

      pes 2010 sangkut2 maybe sebab performance processor, ram or graphic card ko…

      • aquilani

        yeke. memg xbleh langsung ke main pes tu kat xp mode? aku baru nk install xp mode ni. ni aku bg spec laptop aku. pe pdpt ko? :ermm:

        graphic card aku nvidia geforce 9100m. 2gig ram. amd turion. acer 4530.

  12. aslam

    Erm… nk tye pd yg pro, klo gn virtual mood ni kan, mcm mana kita nk buat partition lain jd mcm C, sbb klo gn virtual mood partition lain jd remote desktop, sbbnya ade 1 prgram, msti prgram tu ade dlm partition terus, tak boleh ltk dlm folder, software tu kene install, lps install klo kita nk bkk program tu dia akan terus bc partition yg kita gn mase install program tu, program tu 8gb saiznya. so mcm mane ye nk bg partition lain xjd remote desktop

  13. aslam

    Program Jamik kabir. program kitab-kitab arab. kalau buat iso n mount gn deamon pon tak boleh jgk, sbb prgram tu msti ade dlm mane2 partition terus, tak boleh ade dlm folder, klo tukar nama folder program tu pon xboleh jgk, msti nama yg dh ditetapkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>