Install Windows XP Mode di dalam Windows 7

Windows XP Mode

Baru2 ini saya mencuba fungsi baru dalam windows 7 iaitu windows xp mode. Windows XP Mode merupakan virtual os yang boleh digunakan di dalam persekitaran windows 7.

XP Mode adalah percuma untuk digunakan oleh pengguna windows 7 ultimate dan professional. Ia membolehkan anda menginstall dan menggunakan software2 dan games yang compatible di windows xp dan tidak boleh digunakan di dalam windows vista dan 7. Ia juga merupakan langkah dari Microsoft untuk mengajak pengguna setia windows xp untuk naik taraf sistem operasi mereka kepada windows 7.

Pertama sekali, untuk pengetahuan anda Windows 7 Mode sebenarnya terhad kepada jenis hardware dimana processor anda wajib mempunyai sokongan ke atas virtualization technology. Jika processor anda tiada fungsi virtualization, maka windows xp mode tidak dapat digunakan di windows 7 anda.

Anda boleh periksa samada processor anda menyokong virtualization ataupun tidak dengan menggunakan intel processor id utility. Secara kasar, processor moden intel dan amd sudahpun menyokong fungsi virtualization ini.

intel processor identification utility

Jika processor anda menyokong intel virtualization technology, anda bolehlah meneruskan proses pemasangan windows xp mode. Terlebih dahulu, anda perlu download dan install kedua2 file di bawah.

download windows xp mode

Microsoft Virtual PC: Download

Selepas download dan install, restart komputer anda. Selepas restart, pada start menu click pada program Windows XP Mode untuk memulakan proses konfigurasi.

Windows XP Mode 1

Pilih destination folder untuk pemasangan windows xp mode. Memerlukan sehinnga 1.5gig free space.

Windows XP Mode 2

Setting up windows xp mode; untuk kegunaan kali pertama.

Windows XP Mode 3

Ta-daaa! Windows XP Mode telah berjaya disetup. Memang serupa dengan windows xp yang biasa anda gunakan dan ianya telah pre-activated.

Windows XP Mode 4

Anda boleh access virtual hard disk dan juga partition2 sedia ada. Main solitaire pun boleh. Apa2 pun boleh sebenarnya, hehe.

Senang sahaja kan proses memasangnya? Jadi pengguna windows xp sekalian, jom bertukar dan upgrade kepada windows 7 kerana windows 7 memang sangat best. Serius tak tipu. Guna windows 7 barulah terasa nikmat kecanggihan teknologi terkini tak macam guna windows yang dah berusia 8 tahun itu. Peace!

Selamat mencuba! :D