UXDE dot Net Wordpress Themes

Download youtube mp4 video (cara 1)

By

Ok, tutorial kali ini akan mengajar cara-cara untuk mendownload video youtube dalam format mp4 (h264 video, AAC LC audio). Ada beberapa cara yang saya ketahui, tetapi untuk bahagian pertama lebih baik saya jelaskan mengenai cara yang paling senang sekali.

Untuk pengetahuan anda kualiti video youtube dalam format mp4 adalah lebih baik daripada format video yang digunakan youtube sebelum ini, iaitu flv. Malah proses download video mp4 ini pula adalah jauh lebih laju (150++ KBps dengan streamyx 1Mbps) .

Langkah 1 – Copy alamat/url video youtube

Contoh : http://www.youtube.com/watch?v=ECugEe04OnQ

Langkah 2 – Masuk website file2hd

http://file2hd.com

Langkah 3 – Buat seperti dalam gambar.

- Paste url youtube
- Click “I have read….
- Filter : Pilih “Movies
- Akhir sekali tekan “Get Files
- Link untuk download akan terpapar (pilih antara format flv atau mp4).
- Jika video didownload tanpa extension atau dalam format lain contohnya (.htm) rename kepada .mp4 setelah selesai download.

Saya syorkan anda menggunakan download manager seperti IDM atau Orbit Downloader untuk mempercepatkan proses download anda.

Selamat mencuba :). Jika anda mengalami masalah memainkan video mp4 youtube, sila rujuk post ini. Sebagai ekstra, saya sertakan beberapa “shots” frame yang dicapture dari video contoh ini. The Brilliant Green rocks !!! :P

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 9 Comments

  1. EiNS

    Video contoh tu dh kena remove kat utube…cuba guna link lain..

    Dalam file2hd tu, jangan click link download tp right click > download guna download manager etc..

    Dh jmpa teknik lg mantap, nanti aku buat artikel baru…

    thanks 4 comment…kami terima kritikan membina

    • EiNS

      Hehe…tau2..emm lama x update artikel nih..

      tp itu mmrlukan firefox + idm…lgpun idm auto-download video mp4 tu..

      mnkala service cam file2hd n keepvid ni provide download link to mp4 video so korang leh download..

      Skarang dh bnyk cara nk download video mp4 dr utube, x cam dlu… tgok ar kalo rajin ak featured satu2 cara tu… :cool:

  2. Afendie

    Tube Spider youtube video download , search videos in youtube , Integrates search & play , gives preview of videos on mouseover, and more.

  3. mrdzy

    huhu..eins…file2hd.com skg x dpt gune le utk download hq music mp3 dr myspace..de alternative len x?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>