UXDE dot Net Wordpress Themes

Compaq CQ-40 driver download

Kepada yang tercari-cari driver untuk laptop Compaq CQ-40,harap artikel ini dapat menolong anda :)

CQ45_001 CQ45_004

Spesifikasi :

FreeDOS;
AMD Turion™ X2 Dual-Core Mobile Processor RM-70 (2.0 GHz, 1MB KB L2 Cache);
14.1″ TFT WXGA high definition widescreen LCD panel with brightview technology;
1024MB 667MHz / max to 2GB DDR2 Memory (1024 x 1 pcs);
250GB HDD;
DVD +/- RW Double Layer Drive with LightScribe;
Bluetooth;
802.11b/g;
Integrated 10Mbps, 100Mbps;
ports include USB 2.0 (3), VGA, HDMI, RJ-11, RJ-45, 1 headphone, 1 microphone jack,
Compaq Webcam with integrated microphone;
5-in-1 intergrated digital media reader slot;
ATI Radeon HD 3450 Graphics with 256MB dedicated memory;
Free Nylon Carrying Case;
One year International Limited Warranty (parts/labor/carry-in)

Vista Driver:

Vista 32 bit

Vista 64 bit

Windows XP Driver:

1. AMD Processor Update for Microsoft Windows XP
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp39501-40000/sp39691.exe

2. UAA (Microsoft Universal Audio Architecture Bus Driver for High Definition Audio)
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp33501-34000/sp33566.exe
http://china.giga-byte.com/FileList/Driver…crosoft_bus.exe
http://h50176.www5.hp.com/support/EV871PA/…ocal_23961.html
http://asia.giga-byte.com/FileList/Driver/…crosoft_bus.exe
http://america.giga-byte.com/FileList/Driv…crosoft_bus.exe

3. IDT HD Audio Driver (need installed UAA first)
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp38501-39000/sp38558.exe

4. AMD SATA AHCI Controller Driver
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp40001-40500/sp40046.exe

5. ATI Video Driver and Control Panel
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp39501-40000/sp39816.exe

6. Wireless
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp39001-39500/sp39251.exe

7. Realtek RTL8168/8111 NIC
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp37001-37500/sp37162.exe

9. ENE CIR
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp39501-40000/sp39553.exe

10. ALPS Touchpad Pointing Device Driver
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp31001-31500/sp31075.exe

11. HP Quick Launch Buttons 6.40 D
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp38501-39000/sp38688.exe

Tutorial untuk install Windows XP:

HP forums

Discussion:

http://forum.lowyat.net/topic/790607

http://forum.lowyat.net/topic/786771

Special thanks to Shady,Kazuya Foo,cloud9_lee,iROnTech

Incoming search terms:

Tags:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 128 Comments

  1. Yus

    link ni berfungsi lagi ke? bila click asyik dapat 404/megaclick error je.

    Baru beli laptop nie. Sekarang tgh nak install Xp la, tapi link ftp tu tak kluar mende, 404 error je.

  2. VictorBlaster

    i try download any drive compaq os vista it but still error,why?? i just buy a new one laptop compaq type,and i try install os windows xp the driver webcam it can used why? and in windows xp driver it(sound card) cannot used so i install again to windows vista any all drivers can used but webcam driver cannot used so what should i do??

  3. subu2203

    I need help.. my note book CQ40 115au.. After success install win XP n all driver my problem is; display contras(LCD brightness) cannot adjust using hot key..

  4. axim

    aku ada masalah dgn audio driver?…apa audio driver yg sesuai utk vista ultimate 32-bit…?IDT ok x?

  5. blackx

    lain comapq CQ45 lain drivernya, ader jugak yang bleh amik dari CQ40 tapi kemungkinan sahaja, saya pun xbrani jamin, leh request driver tapi check specific model CQ45-xxx, 3 lagi nomborkat blakang tu:

    cara nak check model:
    http://laptop-driver.blogspot.com/2009/01/how-to-knowidentified-you-laptop-model.html

    Driver yang sudah di listkan untuk model CQ45:
    http://compaq-cq.blogspot.com/search/label/Compaq%20CQ45

    blackx´s last blog post..Install Windows XP on Compaq Presario CQ60-216DX

  6. Arman

    Aku dh dapat instal window Xp….. tp bile nak loading masuk desktop die jem… puas aku format tp masalah nya tetap sama

    Sesape leh tolong tk…..

  7. Black-x

    banyak kemungkinan la, kene test, mungkin sebab driver xkene, kalo nak confirm disebabkan driver masa restart tekan jer F8 banyak2 kali pastu pilih safe mode, kalo dapt masuk confirm 98% sebab driver, BIOS pun mgkin jugak, ataupun kalo xsempat install driver dah hang mgkin masalah RAM ataupun HDD, banyak jugak lew bende lain kna test, macam haritu ada laptop sebijik hang sebab dia insatll window installer version 4, hang terus, gua punyer desktop dulu sebab RAM, format ok nak masuk desktop jer hang, mgkin ader sebab lain jugak kot

    Black-x´s last blog post..Install Windows XP on Compaq Presario CQ60-216DX

  8. blackx

    gne windows XP ke vista?
    mula2 pastikan driver dah install
    pastu kalo vista pastikan network discovery on ngan intranet setting on (especiall cq40-115au). kalu yang tu dah ok try off firewall samada yang antivirus atau yang windows puyer. kalau bley bg detail win xp atau vista, sblm ni leh connect ke x, antivirus aper pkai, specific model, k

    • cyg7093

      sy gne windows vista..
      model cq40-410TU..
      gne antivirus yg windows punye..
      sblm nie lansung x leh gne..
      cmner nk intranet setting?? :blush:

      • black-x

        intranet setting tu automatik bila bukak internet explorer dia tanyer kita nak enable ke disable intranet. pilih yes jer la (lupe macam mana nak enable cara lain hehe).
        macam ni la try bukak network and sharing center:
        network discovery=on
        password protected=of
        yang lain pun xsilap off,
        harap membantu la, duk tengah final exam ni,huhu, bz ckit :biggrin:

        black-x´s last blog post..HP Pavilion dv2610us Vista Drivers

  9. duanz

    salam….driver utk notebook odel ni ada x? Compaq Presario CQ40-310AU Notebook PC. pakai OS windows Xp.tq

  10. VictorBlaster

    I just buy a new one laptop compaq cq40 129TU,and i try install os windows xp the driver webcam it can used and in windows xp driver it(sound card) cannot used so i install again to windows vista home premium 32 bit any all drivers can used but webcam driver cannot used so what should i do?? how can i get this drive (WEBCAM IN OS VISTA HOME PREMIUM 32 BIT)

  11. todox09

    ak nk tye nape webcam acer aspire 4530 x mjadi….ak dh try intll driver d cd driver die bg x menjadi jgok…cam ner ekkk. ak pn dah try dwload driver still msh x mjdi…ade sape leh tlong ak……..

  12. AIE

    aku bru install karspesky, dah tu lap top aku bunyi mcm….jarum jam….clik,click,click……x hnti2….nape eh n cm ne nak stop bunyi tu

  13. mannerohardy

    macam mana nak install sound driver xp tuk cq40-337TU ? aku dah cari banyak forum dan driver tapi belum berjaya lagi so pls help me ok….

  14. rupii

    camna ngan compaq cq40-152tu
    aku tengok dlm webs site compaq ade driver keybords,mouse n input devices jeeeee
    yg laen cam driver graphics
    die dah support keee????
    tolong2

  15. ilyani

    tolong.. saya baru install xp kat compaq cq40-324tu.. lain2 dah ok cuma sound je tak bunyi.. apa yang silap tu??

  16. demon witch

    hi guys…i’m new here…also i kindly had an interest on y’all forum…plus, i want to ask an advice about how to install window xp sp2(include drivers) on my notebook….here’s my spec:
    presario CQ40….

    -Webcam
    -320GHz (5400RPM) Hard Disk
    -1024MB DDR2 SDRAM(1 Dimm)
    -LightScribe Super Multi 8X DVD+/-RW with Double Layer Support
    -FreeDos
    -14.1″ Diagonal WXGA High-Definition BrightView Widescreen Display (1280 x 800)
    -ATI Mobility Radeon HD 3450 Graphics with 256MB DDR2 dedicated graphics memory
    -802.11 b/g WLAN & bluetooth
    -5-in-1 Digital Media Reader
    -6-Cell Lithium-Ion battery

  17. hunter

    sape2 leh tolong ak x? camne nk slipstream driver sata cq40-115au dalam win xp, banyak sangat pilihan??? plzzzzzz

  18. Spanz

    Aku ader download “Windows Xp SP3 Sata Support With driver Packs Released. Persoalannya perlukah aku buat slipstream guna NLite or aku boleh terus install window yg aku download tu. Plezz guide me. :happy:

  19. Spanz

    Sambung dr atas. aku skrg guna Vista Home Premium 32 bits & guna Compaq CQ40-401AU..Spec semua sama kecuali add RAM to 3GB..

  20. Spanz

    Next question. Perlukah aku tukar file2 yg aku download tu kpd ISO Image then burn utk jadikan bootable cd? TQ.. :biggrin:

    • EiNS

      Yang ko download tu bukan dalam format iso dah ke? Biasa klau download windows tak kira xp/vista/seven smua lam format iso dah…

      kalau ko buat slipstream guna nlite ko boleh guna yg iso tu….dah siap edit, tambah buang apa patut ko burn jadi bootable cd/dvd

  21. ikhwan

    bro, aku pkai compaq cq 40 126 au, aku ade problem sound driver la.. bleh bg taw x mne nk dpt sound driver..?

  22. gusjan

    sy pemakai laptop compaq presario cq40 amd turion x2, sampe skrang blm bisa install pake XP, padhl dah sy buatkn Winlite persis yang di pa2parkn di blognya tmn2, tp ttp HDD gak dikenali, gmn ya caranya, tlg Mr. Back……

  23. kaizer

    bro aku try install driver audio x dapat detecct la sound card dia.Aku guna notebook model Compaq Presario CQ40-506TU.Ada sape2 kat sini pernah install driver audio model ini tak?

  24. lepu

    aku skunk downgrade dr vista ke xp ..
    tp driver sound ngan wireless tok xp tak jumpe …
    ley pkai driver yang kat atas ni x ..?

  25. Amryzal

    Saya boleh minta tolong bantui cari Driver HP Pavillion DV3-2114TX for Windows XP SP2 donk… Pleaseee Banget… saya udah cari kemana2 tidak ada juga… Pleasee donk informasinya… Thanks

  26. guys

    aku ader laptop cq40 410TU and installed vista home premium kat dlm. tp yg mushkilnye apesal driver webcam youcam xleh nk install?asyik kuar “web driver not found”

    • blackx

      klao gne vista biasenya install youcam driver (ada yang automatic install) and test kat msn atau yahoo, klua gamba x?, cube check kat device manager ader device yang tanda warna kuning x

  27. JAKA

    Bos, sya pnya compac cq 40 vista. ada bbrp softwer yg dbtuhkan, tlng bantu:
    1. base system device
    2. SM bus controller
    3. unknow device
    4. SDA standar compliant host controller
    5. Standar VGA grafhics Adapter.
    Tlng ya……
    thanks so much.

  28. Min

    Sesiapa ada Full Driver Compaq Presario CQ40-506TU (INTEL) version Windows XP..Minta tolong sgt2.. payah nak donlod..

    kalau bleh minta tlg pakai mediafire ke?? ftp link asyik error jek..

    Kalau ada manual install driver tertentu (SOUND) yang susah .. btaulah ek caranya..
    ada 7 unknown driver.. xtaulah

    p/s INTEL version.. isau clash lak..
    Thanx

  29. Ajid

    Compaq Presario CQ40-506TU (INTEL) Windows XP
    ——————————————————————
    Saya ingin bantuan anda.. Memerlukan Semua Driver untuk spec notebook di atas.. sesiapa ada.. tolong backupkan driver n uploadkan untuk saya.. kalau boleh upload dalam mediafire ke?? pakai ftp selalu problem.. xbleh donlod.. heran betul aku..
    TOLONG YER….
    Thanx

    p/s Intel XP version yer.

  30. firdaus

    ello…kan kt web compaq or hp dia kasi list driver…png r kna download sume ker or ade yg kna plh png2..mcm keyboard n mouse pe ntah..dia ade dua driver kna plh satu or dua2..yg lain pon same ker

  31. saya jer...

    sy nak driver Compaq CQ40-506TU…cari dah kt web site HP and compaq…tp xde…ade brp jer driver..mmg xckp..

  32. myra

    camne nk download webcam mie…
    da bnyk kali da sy buat tp xjd…
    bosanlh mcm ni….xde kew care y senang…

    • zam

      myra says:
      Thursday, May 27, 2010 at 12:04 am

      camne nk download webcam mie…
      da bnyk kali da sy buat tp xjd…
      bosanlh mcm ni….xde kew care y senang…

      mdh je la myra oi…gn je cyber link youcam…search kot gooooooooole

  33. shahrol

    camne nak install windows xp kat compaq cq40 133ax??????
    sesiape yang ader intaller windows xp yang dah modify ngan sata amd tolong uploadkan!!!!!! aku dah nak mati cari jalan penyelesaian tuk downgradekan ke windows xp….

    please!!!!! kasihani aku… aku hampir nak bunuh diri pasal benda niee!!!!!!!!!!!!!! :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

  34. qc

    btl ka kalau nvidia & amd bkn satu gbngn yg sesuai? sbb ada yg kata gbngn chipset amd dgn nvidia g.c blh bt mother board terbakar especially 4 compaq v3000 n cq40 . x sama mcm intel+mana2 g.c.
    hope ada maklum balas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>