UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara senang upload plugin,theme dan file untuk wordpress

up5

Jika anda baru menggunakan wordpress,kebiasaannya kita akan menggunakan cpanel/direct admin/ftp untuk upload plugin atau theme.Proses ini agak rumit dan memakan masa.Dengan pelancaran WordPress 2.7,kelemahan ini telah dapat diatasi dengan fungsi Install A Theme dan Add New Plugin.

Jika anda masih menggunakan WordPress versi sebelumya, jangan risau kerana terdapat satu plugin yang dapat mengatasi masalah ini.Malah saya juga lebih suka menggunakan plugin ini berbanding fungsi terbina dalam WordPress 2.7


WP Easy Uploader Plugin

1.Download plugin WP Easy Uploader dan akitfkan.

2.Untuk menggunakannya, klik pada Upload Files pada menu Tools.

up1

 

3.Pilih theme/plugin/file yang anda ingin upload dan pilih destination.

up2

 

4.Jika themes/plugin/file anda berada dalam format zip,pastikan kotak Extract Archived Files ditanda.

up3

 

5.Klik Upload.

WP Easy Uploader VS WordPress 2.7 uploader

1.WP Easy Uploader adalah lebih centralized,semua files boleh diupload pada satu tempat.

2.WP Easy Uploader boleh specify secara manual destination upload

up4

3.Support banyak format compress selain .zip dan berkupayaan untuk extract file tersebut.

 

Selamat mencuba.Untuk lebih banyak tutorial WordPress,pembaca boleh request tutorial di bahagian komen.

Incoming search terms:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 26 Comments

  1. EiNS

    Untuk guna plugin ini pastikan tukar permission folder theme, plugins dan uploads dari 775 kepada 777…

    memang senang, xyah guna ftp lagi…

    • Melayu Boleh

      Emm, org baru nak berkenalan ngan wordpress ni.. nak tukar permissions tu kt ne?? then nnti kalu nak edit2 theme tu lak kt ne???

      Sebelum ni x tau cara nak install2 theme ni, tgk cara ni mcm senang lak..

  2. catzer

    Erm ok gak lah kalau wp 2.8 ada fungsi ni..tp tak sume theme dan plugin compatible dengan cara ni.Aku ada test gaklah ada part2 yang masih sengal dan perlukan ftp gak.

    apapun thanks for sharing memang patut dicuba sebagai alternatif. :biggrin:

  3. alone

    wah.. bagus.. aku selalu guna FireFTP ja. ada plugin ni mudah la sikit. cuma kena tukar permission je masa mula2 kan. trimas! :lol:

  4. Anarm

    walla.. menarik.. tak sia2 aku selongkar entri2 dalam blog kamu nih.. haha.. nice sharing.. thanks.. nk install cepat2.. heheh

  5. CC

    ha3… seriously … x paham cmne nak upload kan plugin tue… dah donload filezila but blur gler cmne nak gune….
    adeh… pening nie pening… :pinch:

  6. Pk

    beb tau xpe…. blospot alahai mudah gler…
    wordpress… complicated gler…
    blog aku mmg amatur gler… hak3
    seday3

  7. hoyeea

    salam bro,kawan dah install dah wp easy uploader nie,tp die ada kuarUnable to create directory /home/azmitech/public_html/wp-content/uploads/2009/08. Is its parent directory writable by the server?”

  8. Tim

    ni problem paling besar aku guna self hosted wordpress, ade je plugin update. nak upload, dah tulis semua maklumat ftp, then keluar blank page. putus asa aku buat. lain kali kalau ade masa aku try plugin ni.. :smile:
    .-= Tim´s last blog ..Online Converter =-.

Tinggalkan komen anda