UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara pulihkan hidden folder disebabkan oleh virus

By

virus-cause-hidden-folders

Virus, worm, trojan dan segala jenis malware, memang sangat menyusahkan dan memeningkan kepala nak remove. Terbaru, laptop penulis (windows xp) terkena virus.win32.vb.dg yang asalnya dari pendrive rakan. Niat asalnya nak test virus itu sahaja, tak sangka infected pula, habis semua drive c dan d kena.

Scan dengan KAV2009, tiada apa2 detection virus? Scan kali kedua baru guna Threatfire, terus dapat detect virus dan dapat quarantine.

Virus ini menyebabkan folder2 dalam hard disk @ pendrive anda menjadi hidden. Virus ini juga menduplicate folder2 yang hidden tu sebagai file.scr bersaiz 40kb dan mempunyai icon seakan icon folder default bagi windows xp. Selepas virus ini dibuang pun, folder2 tersebut tetap menjadi hidden dan tidak dapat ditukar kepada asal.

Jika anda menghadapi masalah sedemikian, jangan bimbang…saya ada cara ;)

Untuk memulihkan folder yang telah dihidden disebabkan virus…first sekali buka command prompt; tekan start menu > run > taip cmd.

Untuk memulihkan folder2 dalam drive C: dalam cmd, taip attrib c:\*.* /d /s -h -r -s

Untuk memulihkan folder2 dalam drive D; dalam cmd, taip attrib d:\*.* /d /s -h -r -s

Untuk mengetahui apakah command2 diatas, dalam cmd, taip help attrib

Anda boleh manipulasi command tersebut untuk drive2 lain selain c dan d. Prosesnya juga mungkin mengambil masa yang lama, bergantung kepada bilangan folder dan kemampuan komputer anda.

Oh ya, download dan run unhide hidden folder ini jika tidak mahu menggunakan langkah cmd diatas. Selamat mencuba.

Edit: Saya baru saja terjumpa software ini, Hidden file tool yang dapat recover hidden folder dan menukar balik kepada folder asal. Cepat dan senang digunakan, anda boleh skip cara manual diatas.

hiddenfiletool

Open path, drive atau folder. Tekan attributes hidden kemudian search. Software ini akan detect folder2 atau file2 yang hidden, kemudian tekan change attribute untuk pulihkan kepada normal.

Download Hidden File Tool

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 100 Comments

    • EiNS

      Takleh bro…ini bukan nak enablekan blik folder option yg hilang…

      ini virus hidden folder smpai xleh nak ubah blik jadi asal…kna guna cara cmd je ntuk tukar attrib blik..

  1. EiNS

    kalo guna registry, ntuk pulihkan setting folder option, setting view, setting explorer boleh je…tukar value 0 jadi 1 gitu je..

    tapi nak tukar attribute folder yg dirosakkan oleh virus…guna explorer…memang xkan jadi..

    jadi xleh tekan untuk uncheck “hidden” tu…

  2. syukeri

    komputer saya terkena virus juga, tapi dah buang dah. tetapi sekian lama saya sedari drive saya tidak boleh nak defragmenter.adakah ia kesan hidden oleh virus itu?

  3. EiNS

    fail apa yang tak boleh dibuka? pakai antivirus apa?

    tak boleh defrag…mungkin ada error pada drive tersebut…kalau ada install tune up, boleh cuba check guna tune up disk doctor..

    selain itu, format @ low level format mgkin membantu atasi masalah ni..

    • EiNS

      Dlm cmd dia xckp apa2 rasanya…tapi bila perform command tu pastikan biar lama2 sket…

      nak tahu dh process tu dah siap ke tak cuba cek dalam drive c/d tu folder dah ok ke blom…kalau dh unhidden tu maka jadi la..

      cmd boleh exit dgn tekan pangkah gitu je atau taip je exit…

  4. Merah&hitaM

    salam..info yg berguna..bagus…
    nak tanya… aritu aku ada kene satu virus ni…
    avira tak detect pon… lagipon aku da matikan autoplay… puncanya kwn aku masukkan pendrive dia ke laptop aku.. tak penah jumpa virus mcm tu… lastly aku guna portable antivirus clearkan autorun…
    bukak folder option, takleh unhide hidden object.. aku force dia bukak hidden file guna showhiddenfiles.vbs then da boleh… usha² kat drive C, D & F ada file autorun.inf dgn satu file ape tah, susah nak eja dia… tak ingat lak aku… pastu aku manual delete dua² file tu n setel.. smua kembali normal… aku restrat pc dia jadi balik.. ades..hahahaa…
    dah tak taw nak watpe… aku cari kat google jumpa satu software (berbayar) dia detect smua problem aku… rupa² bukan setakat dua benda kat drive C,D & F, tapi ada 2 lagi yg melekat dlm system32… mmg angin aku patotla benda ni berulang bila restart pc… lalu aku force sekali lagi hidden file dan delete ke-empat² file tersebut.. baru setel…
    susah kan cara aku..hahaha.. ada penyelesaian yg senang ke utk virus gini? :-(

  5. EiNS

    Guna hijackthis, check running proccess…analyze…

    tgok ada tak apa2 process yang suspicious…tgok dia pnya location gak…biasa file2 malicious akan msuk dalam system32…

    dah detect file2 suspicious tu..masuk safe mode n remove file2 tu…masuk regedit search ntuk key file2 tu…kalo jumpa delete trus..

    nak repair balik function windows yang rosak kena virus; boleh tengok http://jomphp.com/category/software/sekuriti

    • kakashisha

      salam bro..fail aq msk kat dlm system32..cmne aq nk tgk blk nie??sume care aq da wat..tp still xblh bkk jgk la..

  6. ida

    nk tanye, apa beza kita nk format laptop acer ngn dell??
    part mane ek yg berbeza tu??
    cmne nk dptkan driver2 utk format laptop acer??

  7. EiNS

    cara format tu sama je…tapi driver je yg berbeza2…
    boleh dapatkan driver laptop acer dengan google…

    contoh: acer 4920 windows xp driver download, acer 4920 vista driver download etc etc

    Leh bgtau model spesifik x…ad masa biar sy tolong cari :-)

  8. ida

    tq byk2..sy pakai acer aspire 3620..
    baru je belajar utk format, tp xleh try wat kat laptop sndiri lg sbb driver2 tu xde..
    lg satu, ape ek driver2 yg diperlukan tu??
    :-)

  9. iRON

    kalau pasal hidden folder tu aku guna nod32 antivirus… atau pun guna system restore yg win xp punya… kembali kpd tarikh sebelum kena virus tersebut.. korang agak-agak la tarikh tu… slmt mencuba.

  10. EiNS

    Nod32 bleh recover balik ke?

    System restore x berapa effective…virus tetap ada dalam komputer…lgpun setting yang kita sndiri tetap pon kena revert balik…leceh sungguh gitu..

    edit: aku da tambah tool baru kat post di atas ;)

  11. Dauz

    aku punye file C,D,F & pendrive x bleh bce@file2 tu sume xbleh bkak,
    File nme asal tp kt bwh name file tu die tulis screen saver,.
    dlm file tu aku save word documen tp kt file tu die ckp screen saver,
    kusot kpale aku,..

    klu kt pendrive plak,
    capacity aku 4GB,…
    dlm pendrive trus kosong slpas aku scan dgn AVG anti virus,…
    aku msuk properties,
    used space 933MB,..
    tp kt dlm pendrive tu x de ap2 file,…
    sesiape bleh tlg aku trus call or msgz aku,..
    aku mmg mintak tlg byk2,…
    nie no aku
    0177419445
    0137951804
    ok cau (H)

    • EiNS

      Ko kena virus ni bro…lebey kurang cam masalah asal aku la ni…cuba bca prabis artikel tu…

      Dah remove virus cuba plak software hidden file tool yg aku bg link download tu…

      btw jgn publish no phone sng2 kat tenet aaa… :-O

  12. EiNS

    File2 tu jadi .scr dan takleh bukak kan? File asal ada…dah kena hidden…baca balik artikel atas tu aku bg tool cara nak recover balik file n folder tu…

    ada pape ym aku: einz_trigger

    • dyan

      komputer sy screen xada walaupun dah on..
      last nite sy on tp xlama pas 2 kluar screen mcm siaran tergendala..masalahnya apa ya? :angel: :angel:

  13. angau_sasau

    help me…!!!
    nape aku xblh nk format laptop aku(acer,aspire4520)?cd die ley detect,tp bile aku tekan enter tok setup die kuar ni “setup did not find hard disk drives installed in your computer. make sure anyhard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk-related hardware configuration is correct. thi may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program. setup cannot continue. to quit setup, press F3.

    • cyberfly

      install windows xp ke?kl keluar msg camtu, maknanya dia nak driver sata utk hard disk.kl vista mmg boleh install terus.

      solution:
      cari driver sata utk acer 4520.Google “how to install windows xp in acer 4520″

      satu lagi solution ialah cari cd windows xp yang dah built in sata driver.boleh didownload kat rapidshare,megaupload etc (I)

  14. angau_sasau

    bile die da kuar bende tu, aku tekan F3 tok quit, pastu die kuar ni lak “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

  15. EiNS

    windows xp can’t find hard disk tu sebab tak dapat detect sata hard disk…

    Bro, cuba cek bios laptop acer 4520 ko, ada tak option nak change sata to ide emulation mode…

    klau sata dh change jadi ide emulation then baru boleh install windows xp…

    solution lainnya ialah cri windows xp yg dah integrate driver sata kat kedai atau download rapidshare…atau integrate sndiri sata driver dalam cd xp guna Nlite…

  16. dayah

    salam semua,
    klu latop kena virus trojan…adakah kn format or cari software yg leh clean vrus trojan?

  17. Naimz09

    Satu tips yg bagus…aku sdg alaminya skrg.nak cari solution dia maleh.so guna cara manuallah jwbnya..nasib baik terbaca entry kat jomphp nie… :lol:

  18. mohd yusuf

    macam mna mau fix klau explorer kena serang virus? detec guna kaspersky ni?
    :devil: :devil: :devil: :devil:

  19. mohd yusuf

    bagaimana nak fix kalau explore kena serang virus?
    detec guna kaspersky.
    :devil: :devil: :devil: :devil:

  20. firdaus

    “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0×0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0×00000000, 0×00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

  21. boydookiee

    bro minta bantuan…kwn punya drive d kena virus autorun.inf dan kwn dan buang guna autorun remover tetapi folder yang tinggal tak boleh buang..so kwn pakai software disk heal untuk fix kan drive d tetapi masih gagal…ada tak solution lain untuk buang folder itu…teria kasih…

  22. azun

    EiNS, aku scan pakai treatfire dpt detect satu threat “Hidden File”..di nyer location “C:\sccfg.sys.. aku da delete tp bila scan blk dia detect lg threat tu.. apa mslhnya n mcmne nk settle..tq..

  23. azun

    1 perkara lg..aku baru je download hijackthis n scan kat laptop..bila dah kua scan results tu mcne kita nk pastikan yg mn problem dan yg mn tidak..n mcne nk buat..tunjuk ajarku EiNS..

  24. mun

    Tumpang tanye…kalo PC x boleh nk view Firewall cmne ek? Nk edit lagilah x boleh. Ada pape cara x untuk betulkn? :dizzy:

  25. nadya

    TQ so much for da info n Hidden File Tool 1.0 hv solved my problems..very useful software. :biggrin:

  26. aku

    aku nak tanya balik.. kalau kita dah buka hidden file tu.. mcmana kita nak hidden kan kembali.. sebab aku buat terus tak boleh nak hidden balik folder yg aku buka.. kalau aku biarkan ianya terbuka hidden rasa menyemak pulak folder2 yg ada tu.. kiranya aku nak kembali kepada yg asal lah.. paham tak ayat aku.. hahaha… plesee melayu tolong melayu.. :blush:

  27. aku

    dan satu lagi.. saper2 yg ada driver laptop eMachines D525.. tolong bagi aku.. send aje kat ym kalau korang ada.. ni ym aku.. xx.unta@yahoo.com
    plesee download kat web asik error jer.. :cwy:

  28. albaj

    salam,
    hardisk aku penuh. drpd 40 gb cuma tinggal 600mb je tapi aku xde install ape2 yang berat pun. bile aku cek, ade banyak hidden files yang tak tau dari mane datangnye. dh scan gune ntivirus n tune up pun xde kesan. tolong…komp aku dah lembab abis ni..

  29. alin

    macamane nak format laptop eh?
    sy try cari driver..ade cam banyak je..xtau yang mane nak kene download..
    laptop acer aspire 5550 windows xp
    mntk tlg leh?

  30. dyan

    my laptop susah nak on..kna double on off br br on..
    lagi satu xble restart..
    kali terakhir sy on, ok ja..tgh check berita online tiba2 screen mcm skrin tv/siaran tgenala…
    sampai skrg klau on,skrin kosong..
    rasanya masalah apa?
    tolong saya…

    any info,send kat email sy..oharalysa@yahoo.com

  31. wences

    bru2 ni pc aku kna infect virus,sd scn gna avira n buang smua threat pn mc lg tdk blh buka.boleh bg tau cara2 yg btul? :biggrin:

    • EiNS

      Windows rosak tu, cuba repair registry guna ccleaner or registry booster…

      atau repair windows guna cd installation dia…xpun install windows baru terus

  32. wences

    bos aku bru blajar cara2 format pc,masalhnya aku tda brani format skg sb takut nt smua folder tpdm habis.blh bg tau kat mana nak letak folder penting supaya bla format tda hlg smua.tq

  33. wences

    bos blh syorkan antivirus yg bgs utk laptop n blh bg website av utk download yg free version punya atau trial pun blh la.1 lg nak tau threatfire dgn spywaredoctor mana av jga ka?mana 1 yg bgs?

  34. BouQ

    bro..aku dah guna cara cmd dan terbukti visiblekan semua hidden files. aku gne atas c: drive, dan lepas tu semua files hidden termasuk system file; yg sepatutnya files ini hidden menjadi visible. so, mcm maner nk reverse balik attribute yg dibuat.

    thanx a bunch..

    • EiNS

      Nak reverse balik? Tak sure la..maybe ko boleh try repair windows

      tekan run > taip cmd > dalam cmd taip “sfc /scannow” tanpa ” mark

  35. sajali

    salam,saya guna avira antivirus personal.pendrive saya kena virus.bila didetect oleh antivirus ni,habis semua fail word saya kene delete.yg peliknya bila pegi folder ada dinyatakan size,tapi bila open folder semua fail word saya tak ada.minta tolong selesaikan kes saya ni.semua fail tu sgt penting termasuk tesis saya.TQ

    • xueryn

      awk try la gne ‘hidden file tool’ tu..ataupn klu ssh nk download..awk taip attrib -s -h kat dlm notepad,save as kat dlm pendrive awk dgn format .bat (xueryn.bat),open pendrive,cari file yg sudah disave tu smule then ,copy ke dlm folder yg kosong(kdg2 xle bkak) tu,pastu klik kat folder tu kosong tu..

  36. zgen

    prob sy mcm ni..ade 1 folder penting dlm lappy sy kt D..tp folder 2 xde..bile crik2 x jmpe..then bile sye check space ,folder yg hilang 2 dh mkn byk space dlm D..kire nye,sye blh gune cara mcm di ats ni ke utk dptkn blik folder yg hlg 2???

  37. kakashisha

    salam bro..mslh aq nie lbh krg cm mslh ko jgk..mmbr aq gne pendrive aq..then folder aq trs jd shortcut.dr 1.99GB jd 2KB..tp cek kat properties still 1.99GB lg..ble aq click kat folder shortcut 2 kuar error window cannot find..dier kate name failed aq 2 slh..cmne ea nk bkk folder 2 smule??thanx ya.. :cwy:

  38. Natasya

    saya pon da dpt balik file2 yg hidden tu..thanks pada yg berkenaan..tp xdpt sume la file tu..tp xpe…dpt gak ckt..alhamdulillah..

  39. azian

    saya masukkan pendrive kat pc kat cyber café pastu pendrive saya terkena virus..saya xsedar ada virus pastu saya masukkan kat laptop..masalahnya disebabkan virus tu computer saya kena virus..bila pendrive kawan2 saya yang masuk kat laptop saya smua kena virus..virus tu hidden saya punya data dalam pendrive n then jd autorun,thumb, n folder2 yang pelik… saya runsing la..disebabkan virus tu laptop saya pon naik folder yg sama kat setiap fail laptop…bila scan guna Kaspersky, avira n avast dy cakap xda virus yg detect.. adakah laptop kena format or ada cara lain?? please saya rungsing :(

  40. wan azman

    salam, sy nk bertanya kenapa fail saya yang bernama ” rit9.xxx ” tak dapat buka. pohon pertolongan. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>