UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara mengatasi masalah limited network connectivity (win 7)

Masalah limited network connectivity selalu terjadi kepada komputer yang berada dalam rangkain setempat (LAN) terutamanya kepada komputer yang menggunakan sambungan wifi.

69143-limited-or-no-connectivity

Antara sebab terjadi masalah ini:

1. Anda memasukkan password salah untuk sambungan wifi tersebut

2. Berlaku konflik IP pada router/switch

Tetapi bagaimana jika anda menggunakan password wifi yang betul, berada pada sambungan wifi yang sama dengan rakan anda, tetapi anda menghadapi masalah limited network connectivity manakala rakan anda dapat bermain internet dengan lancarnya?

Ikuti tutorial ringkas ini.

Sebelum bermula, tutorial ini menggunakan sambungan Wifi sebagai contoh. Namun begitu, tutorial ini boleh juga digunakan untuk sambungan LAN. Anda juga perlu mengakses komputer rakan anda yang dapat menggunakan internet tanpa masalah.

Langkah pada komputer rakan:

1. Buka komputer rakan anda dan pastikan komputer ini mendapat sambungan internet tanpa sebarang masalah.

2. Klik pada lambang WIFI dan klik Open Network and Sharing Center

wifi

3. Klik pada Connections seperti gambar dibawah

wifi2

4. Tetingkap dibawah akan terpapar. Klik pada Details.

wifi3

5. Salin IPv4 address, IPv4 Subnet Mask, IPv4 Default Gateway dan IPv4 DNS server

wifi5

Langkah pada komputer anda:

1. Klik pada lambang WIFI dan klik Open Network and Sharing Center. Pastikan anda telah connected pada network tersebut.

wifi

2. Klik pada Connections seperti gambar dibawah

wifi2

4. Tetingkap dibawah akan terpapar. Klik pada Properties.

wifi6

5. Double klik pada TCP/IPv4

wifi7

6. Klik pada Use the following IP address

wifi8

7. Sekarang isi IP address, Subnet Mask, Default Gateway dan DNS server dengan meniru konfigurasi IP komputer rakan anda tetapi pastikan IP address adalah sedikit berlainan. Contoh IP address komputer rakan anda ialah 10.0.0.25 jadi untuk komputer anda gunakan IP address 10.0.0.26.

IP komputer rakan anda:

wifi5

IP Komputer anda yg baru diubah:

wifi9

8. Klik OK dan tengok hasilnya. Jika anda mendapat message IP conflict, sila ubah IP address yg anda masukkan ke IP yang lain. Contoh 10.0.0.27.

Tutorial ini tidak dijamin berkesan 100% tetapi setiap kali saya menghadapi masalah ini, saya gunakan cara diatas dan ia sangat berkesan.

Incoming search terms:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 36 Comments

  1. Anarm

    selalu jugak kene camni.. biasa jadi time lepak layan wifi kat kedai makan.. last2 aku mintak tuan kedai reboot modem.. haha..

  2. Pradeesh

    okay , bm aku kang lari , kan sini kau orang semuanya cakap formal2 , bahasa baku , anyway I’ll have to use english + rojak

    i buat script one utk nak tukar problematic , one is dia set to normal

    buka notepad , copy paste ini

    netsh interface ip set address name=”Local Area Connection” source=static addr=111.222.333.444 mask=255.255.255.255
    netsh interface ip set address name=”Local Area Connection” gateway=555.666.777.888 gwmetric=0
    netsh interface ip set dns name=”Local Area Connection” source=static addr=999.111.222.333
    netsh interface ip add dns name = “Local Area Connection” addr = 444.555.666.777

    Tukar Loal Area Network tu kepada Wireless Area Connection #3 , yg windows tulis tu

    save file dia sebagai staticip_wifi.bat , make sure it ends with .bat

    lagi satu script

    netsh interface ip set address name=”Local Area Connection” dhcp
    netsh interface ip set dns name=”Local Area Connection” dhcp

    save it as normal.bat

    PLEASE CHANGE local area network tu kepada wireless area network etc yg windows tulis , yg ip tu pun tukar according to network settings

    utk tukar balik kepada normal . dgn cara ini , bila u switch from normal/problematic wifi , tak payah buka , tukar balik , simple . bat script

  3. Pradeesh

    oh yeah lupa nak tambah , yg script tu boleh dipakai utk windows xp dan ke atas sahaja , entah kenapa windows 2000 dia x jln , anyway sape guna windows 2000 lagi

  4. Budak Skema

    klo pblem cmni slalu pada router tu sendiri . . router tak blh nk route ip/assign ip pada pc . . . jadi biasenye klo yg pkai DHCP/auto ip mmg pblem utk router wireless/wired nk assign ip . . . biase aku akan gune fix ip for temporary nk solve juz tukar router wireless pd yg baru settle pblem . . .

  5. Rjuna

    Selalu gak kena problem ni kat wifi rumah, selalunya aku guna cara lain dari yg lain

    pakai Gravity henpon symbian, try update timeline twitter pastu ok,

    kalau tak ok, aku on off modem, kalau tak ok gak, check bil dah bayor ke belum hahaha, pastu agak masalah berlarutan 2 hari baru call operator

  6. budak masih belajar

    saya ingin bertanya… labtop saya da malasah pada wireless…. dah macam2 intaller driver tapi ttap xbleh connet wireless.. saya gna win 7… lbtop compaq…. boleh tolong ajar….. budak masih belajar

  7. MOHD SYAFIQ

    as salam..nk tnya skit..cmna lak klo utk vista..sbb laptop aku ada gak problem limited connectivity ni msa guna wireless kt umh sewa..klo kt umh sndri ok..aku dh try uninstall network kt device manager pastu refresh balik then connect..tp still jadi limited connectivity gak..ada sapa2 bleh tlg???

Tinggalkan komen anda