UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara membuang virus shortcut di dalam pendrive dan external hard disk

By

virus shortcut

(gambar daripada Google Images)

Sekarang ramai betul orang kena virus shortcut nie. Bila dah infected, semua file dalam pendrive ataupun external hardisk akan jadi shortcut dan file asal tidak lagi kelihatan. Tidak kurang juga, virus shortcut ini menganggu sistem Windows seperti meningkatkan cpu usage dan disable task manager, regedit atau sebagainya.

Ada orang terus format, tapi akibatnya file akan hilang dan rugi banyak benda. Jom saya tunjukkan cara membuang virus shortcut ini tanpa perlu format balik pendrive atau external hard disk.


1. Gunakan Antivirus yang berkesan

Laptop kawan saya pernah kena virus ini dan dia pakai avast antivirus. Dah pakai latest definition tapi malangnya bila scan satu habuk tak jumpa pun virus. Jadi pastikan pakai antivirus yang reliable.

Saya cadangkan pakai Microsoft Security Essential (link) + Super Antispyware (link) untuk perlindungan kepada sistem windows anda. Dua-dua perisian tu percuma.

2. Buat selective scan/custom scan

microsoft security essential

Selective scan bermaksud scan guna antivirus hanya pada drive yang infected ataupun scan running processes/memory. Ini bertujuan untuk menghapuskan proses virus yang sedang aktif dalam background, serta menghapuskan file2 virus dalam pendrive atau shortcut dengan lebih pantas.

Kalau buat full scan lama sangat masa yang perlu diambil.

3. Unhide hidden file

Lepas scan dengan MSE patutnya virus shortcut dalam pendrive semua dah kena delete. Jika ada shortcut2 lagi yang tertinggal anda boleh control + A kemudian delete shortcut tersebut.

Sebenarnya, file2 dalam pendrive anda bukannya musnah dan menjadi shortcut, tetapi virus tersebut telah membuat semua file dalam pendrive anda menjadi superhidden. Shortcut2 tu sebagai taktik untuk mengelirukan mangsa supaya salah sangka file2 mereka telah musnah dan mereka harus format pendrive untuk mengembalikan kepada asal.

- Cara manual,

Untuk memulihkan folder yang telah dihidden disebabkan virus…first sekali buka command prompt; tekan start menu > run > taip cmd.

Untuk memulihkan folder2 dalam drive C: dalam cmd, taip attrib c:*.* /d /s -h -r -s

Untuk memulihkan folder2 dalam drive D; dalam cmd, taip attrib d:*.* /d /s -h -r -s

Untuk mengetahui apakah command2 diatas, dalam cmd, taip help attrib

- Cara mudah

Gunakan software Hidden file Tool : Download Hidden File Tool. Kemudian run, dan ikut langkah berikut.

hidden file tool

Ok, pada bahagian open path buka direktori pendrive atau external hard disk anda. Contohnya J:\. Dan pada bahagian filter delete *.* dan biarkan kosong. Pada bahagian attributes click pada Hidden dan System. Kemudian tekan scan dan file2 anda yang hilang akan dijumpai, dan anda boleh lihat attribute bagi file2 yang hilang ini ialah HSA membawa maksud superhidden.

Superhidden file tidak boleh dilihat dengan mudah seperti anda show/hide hidden file dalam folder options.

hidden file tool[5]

Untuk restore file2 yang superhidden, tekan shift dan highlight semua file yang hendak direstore. Kemudian tekan change, dan tunggu sebentar file2 tersebut akan direstore kembali.

Cuba periksa pendrive atau external hardisk anda, kalau dah berjaya restore tahniah diucapkan.

4. Periksa kehadiran malware/spyware lain dalam komputer anda

Mungkin dalam komputer anda masih ada saki-baki malware lain yang tertinggal? Jadi menggunakan perisian seperti superantispyware anda boleh scan dan jika jumpa terus hapuskan malware tersebut.

5. Buat full scan antivirus + antispyware

Jika anda ada masa baru buat full scan pada windows anda. Sebab saya tak nasihatkan anda buat full scan pada awal2 lagi sebab full scan biasanya mengambil masa sangat lama. Anda hanya perlu hapuskan file2 tertentu sahaja.

6. Buat scan dalam safe mode

Jika perlu, atau mungkin virus tidak dapat didelete dalam windows biasa, anda mungkin terpaksa membuat full scan menggunakan windows dalam safe mode. Caranya, tekan f8 masa windows start.


Selamat mencuba, guide nak unhide hidden folder tu dah lama saya tulis sejak 2009 lagi tapi nampaknya masih relevan lagi sekarang.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 40 Comments

  1. cursefinger

    budak-budak kelas aku semua format pendrive bile kene virus ni. aku gelak dalam hati je.padahal cara yang sebetulnya seperti yang ditunjukkan kat entri ni. aku tahu cara ni pun dari web kioskea.

  2. musa basir 92

    KLAU KENA KAT LADTOP GUNA SOFTWARE REANIMATOR…TERBAIKKKK…VIRUS SORTCUT NIE SUSAH NAK DETECT…TP GUNA SOFTWARE REANIMATOR…MMNG DAPT DI KESAN,,,,SAYE TAK TIPU,….TP GUNA DGN ELOK2 YE SOFTWARE TU…SBB DIA SCAN SYSTEM 32 JUGA….HAHA…SLEMAT MENCUBA

  3. Umny

    Yayyy thanks banyak-banyak wey. Kekeke. Berkesannn! Dah dpt blk dah semua file. Tapi unt antivirus tuh aku cadangkan guna kapersky. Dia lg berkesan detect virus shortcut tuh compare to MSE or smadav. Plus 1 lg, guna cara manual unt unhide hidden files lg berkesan dari guna software. Thanks thanks. Lepas ni dah taw dah nak buat camna. :D

  4. Anarm

    aku tak pernah kene kes macam ni.. kalo terkene bleh la rujuk sini.. MSE + superantispyware + malwarebytes berjaya menjaga keselamatan laptop aku dr ancaman virus.. :wub:

  5. nasih

    aku pernah kena gak kes macam ni. solution? aku reformat. sehari lepas aku reformat baru ada orang bagitau ada cara lain nak buang shortcuts tu.

    aku pakai antivirus kaspersky 2010 yang berbayar lagi tu. tapi tetap gak hampeh, tak boleh nak detect. maknanya, aku rasa kalau nak buang shortcuts tu sume, kena pakai cara yang ko mention ni la sebab anti virus tak boleh detect virus ni.

  6. azfizan

    TQ bnyk2 dgn ilmu ni….sy sllu kne dlu,smpai bosan nk fomart PD [pen drive] aj,skrng ad cre ni xde la lg hilng data2 y penting dlm PD 2 lg.tme ksh BRO!!!! :wub:

  7. Annamir

    Kongsian yg menarik lagi..

    Tapi kenapa ya bila saya klik link utk download Hidden File Tool tu firefox (v3.6.13) saya ni akan hang? IDM pun sama jadi hang.

  8. Fathi

    laptop saya pun pernah kena jugak virus ni..
    tp x taw nk buat mcm na..
    dh jumpa tutorial ni dpt balik la file…
    thanks.. :cheerful: :smile:

  9. lala

    hurm klau setakat nak buka file yg kena virus shortcut tu…kn ada cara lg mudah kenapa xgunakan..membuang masa je :biggrin: nak guna sftware ni lh tu lh…jz tekan folder & search option tekan je view file hidden n hide protected operating system files(recommended)tekan yes cnfrm dpt buka file yg kena virus tu…haha.. :lol:

  10. aslina

    huhu… membe aku haritu terkene camni la time2 nak present sebab sebelum tu dia pegi print report dia kat cc…

    tapi luckily aku bukan guna windows… so, dia just tumpang thumbdrive dier kat laptop aku then aku transfer dulu file2 dier yg aku confirm wujud pastu terus tlg format thumbdrive dier. pastu transfer balik. so far ok je. laju pun laju. nasib baik la untuk kes kecemasan camni bleh wat camtu…

    pastu semua ok. haha. sebab virus2 windows tak effect pun kat linux.

  11. dieyba

    time kasih byk2 atas info ni..skrg dh bleh buke blik dh sume folder..hihihi..nseb bek tergerak ati nk search dulu psl ni..klu x dh format dh extrnl tu..hi3..

  12. neeyscha

    dah cuba dha…tapi bila buka external tu,suma file xda nampak…tapi bla d scan kua pulak nama2 file dalam external tu….:(

  13. Mry

    ade cara lg snng… download attribute changer(search google)… install… pastu bukak file organize>folder & search option>view>uncheck *hide operating system file*

    pastu select smua file>rightclick>change attribute> uncheck hidden… pastu check balik *hide operating system file*

  14. syah kasim

    sama lah…masih tak boleh nampak file folder dalam external hard disc saya…macam mana ni ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing