UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara format windows XP menggunakan pendrive

By

cara format windows xp

Biasa anda install windows xp mestilah menggunakan medium cd atau dvd kan? Saya akan memberitahu anda satu tool yang membolehkan anda install windows xp menggunakan pendrive.

Kelebihan menggunakan pendrive untuk menginstall windows xp ialah; proses installation berjalan lebih laju dan senang dibawa ke mana2. Tetapi, teknik ini hanya boleh digunakan bagi pc dan laptop yang menyokong boot from usb dalam bios.

Tutorial ini juga agak advanced, jika tidak faham boleh rujuk kepada pakar ya!

Anda perlu gunakan tool WinSetupFromUsb.

win setup from usb

Pertama sekali, format pendrive anda menggunakan HP format tool atau PE to USB. Pendrive perlu diformat, kalau tak bios tidak akan detect pendrive anda sebagai bootable.

Selepas itu, masukkan cd windows xp anda, dan pada box Windows 2000/xp/2003 source, browse kepada location file2 windows2 xp anda.

Pada bahagian usb disk selection, pilih pendrive anda yang akan digunakan sebagai medium. Saya cadangkan anda force target disk type as removable bagi pendrive.

Lain2 option anda tidak perlu tukar melainkan anda pakar dan faham semua option2 tersebut.

Bila anda dah ready, tekan butang GO dan tunggu sehingga siap.

Cucuk pendrive yang dah dimasukkan windows xp dan dijadikan bootable, restart komputer, set boot from usb dalam bios dan install windows xp seperti biasa.

Nantikan entri akan datang mengenai cara format windows xp secara lengkap, serta cara install windows vista dan windows 7 menggunakan pendrive juga.

Oh ya, ini link download WinSetupFromUsb.

Selamat mencuba ya! :)

 

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 80 Comments

    • EiNS

      linux lain bro…memang developer dia dah setting bagi senang nak boot guna usb…lagi senang then dapat tarik lebih ramai user…

      m$oft pula tak bagi coz galakkan piracy…nanti orang copy2 je windows dalam pendrive :lol:

    • EiNS

      kat tenet mngkin bnyak cara2 lagi…tapi guna tools ni cara paling senang aku rasa…

      anyway masih nak gunakan windows xp lagikah selepas windows 7 keluar? windows 7 juga boleh diinstall melalui pendrive…

  1. kamal

    bro…die prlukan pendrive brp space?mmg pendrive krsus utk format jaka tau lh msk file ln dlm pendrive 2?blh trgkan x?

    • EiNS

      Size installation tu 700mb dah…at least ko kena guna pendrive 1gig…

      even guna pendrive 4gig ke atas pun, free space tu korang boleh letak apa benda yang korang nak pun…tetap berfungsi sebagai pendrive biasa :biggrin:

  2. naqiu

    Selepas itu, masukkan cd windows xp anda, dan pada box Windows 2000/xp/2003 source, browse kepada location file2 windows2 xp anda.

    kalau source kat iso files boleh tak?

    aku punya mobo bios nak ubah boot sequence tu ada pilihan cmney…

    usb-fdd
    usb-cdrom
    usb-zip
    usb-hdd -> agak2 yg ney kot…

    mobo- gigabyte GA-MA78GM-S2H :blush:

    • EiNS

      Kalau source kat iso aku x sure, tapi kalo ko mount dulu iso tu boleh kot…

      psl bios tu aku pun pening…mcm2 ada…usb fdd…usb zip lah…x faham…so try ah mana2 yang jadi :biggrin:

  3. Syed

    kalau nak jadikan pendrive sebagai windows, boleh x. on je laptop atau pc dia akan cari windows tu ke pendrive.

  4. fendi

    salam eins….mintak tolong skit bleh
    aku ade prob nak install windows kt laptop
    fujitsu yg xleh nak support cdrom,usb floppy..
    windows nye da corrupt..
    nak kena buat image boot dalam hardisk bru senang nak install windows…
    aku ade jumpe tutorial dalam google
    install windows xp tanpa cdrom or usb floppy..
    tp xberape paham la.. :blink:
    ni link die

    http://www.syschat.com/install-windows-xp-without-floppy-cd-463.html

    bleh tak tolong terjemah kan..kongsi ngan rakan dalam ni..

    tq n salam…

  5. yonz

    aduss aku dah try tapi bila on tablet pc aku dia tak detect pun pendrive tu sebagai boots.. terus jer masuk window cam selalu.. kat bios plak tak ada usb boot yg ada removeable je cam mana erk

  6. nijam

    eins..cmner nk install windows 7 pakai usb..nanti tolong buatkan tutorial..aku dh google dh..tapi xfaham2..harap ko dapat tolong fahamkan aku..

    • EiNS

      Baca post windows 7 dan tips penggunaannya…ko cuma perlu ada iso windows 7 dan guna windows 7 usb tool…

      then, buat bootable pendrive guna tool tuh…dah siap just install cam biasa lah…
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  7. nijam

    tapi yg ku fhm..Windows 7 USB/DVD Download Tool ni hnya dpt copy file dari iso windows 7 je kn..
    dan skrg ni ku ade dvd windows 7 pinjm kt kwn & aku nk copy file dari dvd tu masuk dlm usb..& aku nk format pakai usb tuh..
    mslh nya skrg..aku nk cari tool yg dpt buatkn usb tu bootable utk install windows 7..tapi baru kejap tadi aku dh jumpe satu tool..WinToFlash..xtau la boleh pakai ke x..harap eins dpt tolong la ek..mintak maaf la eins..ssh kn ko..(bhsa mlayu aku kurg kit.. :sad: )

    • EiNS

      Kalau ko pakai windows 7 usb tool, cara dia direct je…senang gila…wintoflash maybe ko boleh konpius cara nak guna…

      Jadikan dvd windows tu kepada iso dulu…guna software power iso…

  8. nijam

    aku mls nk dwnload file iso kt internet sbb internet slow..ade file dari dvd windows 7 je ni..mane tau dpt..ade cara x?

    • EiNS

      Kalau ko ada dvd windows…ko cuba jadikan kepada iso file…then guna windows 7 usb tool ntuk jadikan pendrive bootable..

      cara manual boleh gak…copy paste file dari dvd windows 7…cuma cara dia aku tak prefer sangat…ko boleh google kalau nak tahu…aku takde masa nak buat tutorial…
      .-= EiNS´s last blog ..Perkhidmatan setup blog wordpress =-.

  9. yun_psikogurlz05

    saya da try formata ikt cara awk..
    guna pendrive 4 n 1 gitz n gn xternal h.dosk.. tp bla refresh ttp x detect.. cmn 2??
    please..
    tmpat pemain cd/ dvd mmg da osak..
    mmg x ley da frmat guna cd.. :sad: :sad:

  10. EiNS

    Awak xyah install windows xp…install je windows 7…cari windows 7 yg home basic ke…dah boleh guna kalau komputer spec biasa…

    windows 7 kalau install guna usb memang boleh jadi dan sangat senang…apa yang awak perlukan cuma iso windows 7 dan guna software nih

    http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe

    Kami tidak lagi menggunakan windows xp, jadi agak sukar nak troubleshoot masalah windows xp…bertukarlah kepada windows 7 kerana ia lebih menyenangkan..
    .-= EiNS´s last blog ..Tema baru di JomPHP =-.

  11. jimmy

    bro….klu jadi cam nie knape ek???

    009/12/24 15:01:51- Copying completed. Took: 1558.22702689153 seconds
    2009/12/24 15:01:51- Fixing unattended section in winnt.sif
    2009/12/24 15:01:53- setupORG.exe not found, replacing the original file
    2009/12/24 15:02:32- Could not replace original Setup.exe, aborting…
    2009/12/24 15:02:32- ——————Program quited———————————————–

    :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy:

  12. sri_pandan

    salam..tumpang tanye,,saya dah dolot windows 7 usb tool .
    mslhnyer,, kuar Microsoft .NET Framework v2 and Microsoft Image Mastering API v2 must be installed. mana nk cri dolot dia?..

  13. sri_pandan

    nk tye lg..kalau dah dolot file iso windows 7, mmg kena windows 7 usb tool jgk ke jika nk burn lam dvd..xphm…

  14. hzwan

    ape maksud “Pada bahagian usb disk selection, pilih pendrive anda yang akan digunakan sebagai medium. Saya cadangkan anda force target disk type as removable bagi pendrive.” sy tak paham sgt la…boleh terangkn!!!

  15. azs90

    eh bgth x masalah sy??? kenapa usb port laptop sy xberfungsi dgn baik…pendrive ade gennetic volume???? itu masalah laptop or pendrive..bls kt blog

  16. lolipop_gurl

    can i ask smthing…about.. how to instol using linux lorrrr…can u help me…give answer plezz…yela..kite kne wt asgment…kite cme dpt window yg kmu sdiakan ni… help la kite… kite buntu gilewwwww….tlg la kite yg mmg pndai tp tak tau pe nieeeeee….tlg nohhhh..nohhhh… :angel:

  17. lolipop_gurl

    tp klau kamu mls gilew nk tlg..bg r website tntg cmne nk instol gne linux lar… kite mmg xtau ni…bkn xtau…tau..cme nak bg tau30x lgi..ni nohhh….nohh.. tlg nohhh…
    :cwy:

  18. solgambut

    bro nak tanya lah, lau dah format pastu bila dah siap… takde display propertise lah kenape ye….tp ms prosess format to de kuar notice yang tak dpt coppy file…sy gunakan p.drive biasa bukan usb flash..

  19. OSX

    klu yang versi beta terbaru bleh buat partition , untuk asing kan Windows Vista & Windows 7 sebab bootloader yang sama.Windows XP bleh letak kat partition
    Windows 7 atau Vista.Support Ubuntu Live CD , Memtest , Acronis dll
    .-= OSX´s last blog ..RAM terpantas di dunia =-.

  20. tol kon

    :cwy: :cwy: :cwy: :getlost: :biggrin: :happy: :kissing: :lol: :pinch: :sick: :shocked: :whistle: :wassat: :silly: :sideways: :alien: tolol banget lu semua anjink

  21. amier

    Anda perlu gunakan tool WinSetupFromUsb…sprti yg ckp awal2 ag..
    sy x fhm ,
    ley x tnjuk scara terprinci lagi, @ step2 dia satu persatu…

    harap sgt kepada otai2 yg faham pasal format guna pendriff ni..

  22. lyza

    salam… sy ada mslh ckit… blh x ajar sy bagaimana nak buat winPE tp bOOt dr usb…??? X kisah la win & Or XP…
    tQ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>