UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara download tv show dari web TV3, ntv7,tv8 dan byk lagi!

Kepada peminat-peminat drama dan rancangan stesen televisyen tempatan, anda sebenarnya boleh menonton dan mendownload drama dan rancangan yang anda gemari melalui web rasmi TV3, ntv7 dll..

Bagi yang suka mengumpul dan malas menunggu video streaming, download merupakan satu langkah yang baik.Oleh itu saya ingin berkongsi tips untuk mendownload video² dari web tersebut.

Contoh :

Drama Sadiq & Co dari website ntv7

a)Cara untuk tengok online

1.masuk www.ntv7.com.my
2.klik butang All Shows pada bahagian atas dan pilih Sadiq & Co.
3.Pilih episod :)

b)Cara download

Tutorial video

atau download tutorial disini

1.Setelah memilih episod,cari kod embed seperti gambar dibawah.

2.klik pada code tersebut,dan dapatkan url ini “http://medprima.vo.llnwd.net/o18/u/ntv7/pri/sadiq/sadiq_01_013_01_cft.flv” dengan menggunakan butang arah pada keyboard untuk mencari url ini.

#Pastikan url yang anda dapatkan mempunyai .flv pada hujung

3.Copy url tersebut.

4.Masuk download manager anda dan add url.(Dalam contoh saya menggunakan IDM)

5.Klik OK dan download anda akan bermula.

#Langkah² di atas boleh juga diaplikasikan pada website stesen televisyen tempatan yang lain seperti TV3,tv9,tv8 dll.

#Kepada pengguna firefox, anda boleh mendownload dengan lebih mudah hanya dengan menggunakan addon DownloadHelper.

Selamat Mencuba ;)

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 19 Comments

  1. x-quisite

    bley apply lg ke cara ni? coz aku rse baru2 ni tv3 punye website kalo nk tgk video kne register..ari tu tgk spintas lalu rsenya xde lak dia bg code utk embed..xprasan lak..

  2. x-quisite

    kalo skrang camne eh?? dlu ada baca kat mne ntah, dia ajar cara download tgk kat ‘page source’..tp xingt la..nk cari balik page yg ajar tu pn da xjmpa..nk download citer tv3 ni..

  3. Choi

    Now ntv7, tv3 and others have changed their website and i can’t find the EMBED CODE. So, how to download now? Hopefully, you may know that…..

    • EiNS

      U enter their website, register and login with ur username n password..

      go to the video page, while the video is being streamed, download using downloadhelper method or flashgot media method…

      or just copy adress of the video page to keepvid.com or file2hd.com and generate the download link of the flv video…

      good luck ;)

  4. Mohd Azhar

    salam ….mmg menarik idea tu…ada tak cara2 nak tgk tv malaysia punya bagi yang duduk diperantauan nih… :biggrin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing