UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara convert video kepada format telefon bimbit/ipod/iphone

By

nokia 5800xm

Telefon pintar (smartphone) generasi baru memiliki resolusi yang tinggi, serta mempunyai display dan warna yang sangat berkualiti tinggi…sangat sesuai untuk digunakan untuk menonton movie serta video klip.

Apa yang saya bakal tunjuk selepas ini ialah mengenai cara untuk anda convert video berformat avi/mkv/flv/etc kepada format yang boleh dimainkan oleh telefon bimbit anda. Video yang telah diconvert juga akan mempunyai aspect ratio dan bitrate audio/video yang bagus.

Untuk tutorial kali ini, saya akan gunakan Nokia 5800 Xpress Music sebagai model rujukan, pengguna Ipod touch/ Iphone 3G/S dan lain2 model handphone juga boleh mencuba kerana cara nya agak sama dan straightforward.

Perisian yang akan saya gunakan ialah FormatFactory (freeware).

Kelebihan format factory berbanding perisian video converter lain ialah ia percuma, mudah digunakan serta kualiti video yang diconvert agak tinggi.

image

Antaramuka FormatFactory.

Untuk menconvert video kepada format telefon bimbit, tekan butang video dan tekan butang All to Mobile.

image

Selepas itu, ada banyak pilihan jenis mobile device. Dalam tutorial ini, saya pilih jenis Nokia > Nokia 58XX.

image

Kemudian, hanya perlu browse kepada file yang anda ingin convert. Kemudian tekan ok dan tekan butang convert.

image

Tunggu video siap diconvert, dan kemudian transfer video yang diconvert itu kedalam memory card anda. Format yang dicadangkan untuk Nokia 5800 XM ialah MP4 dan H264. Cuba menonton movie, dan adakah anda berpuas hati dengan kualiti video tersebut?

Jika tidak berpuas hati, anda boleh buat custom setting kepada bitrate, resolusi, video container bagi meningkatkan kualiti video yang diconvert. Trial and error sekali sekala ya!

image

Info: Saya menggunakan Nokia 5800 XM, kini masuk bulan ke-6 saya menggunakannya. Walaupun ianya tidaklah secanggih Apple Iphone 3GS, tetapi memadailah dengan harganya yang sangat murah (sekitar rm900++ zitron sekarang) lagipun phone ini sangatlah customizable dan menyeronokkan. Pada masa yang sama, saya juga berpeluang belajar lebih lanjut mengenai Symbian OS 9.4, adobe flash lite, pys60 dan sebagainya.

Mahukan phone yang lebih cool dari Iphone 3GS? Anda patut melihat model Nokia N900 pula.

Incoming search terms:

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 12 Comments

    • EiNS

      Pkai phone apa? Iphone? Android phone?

      Aku pernah try smartmovie ntuk nokia 5800…tapi tak berapa smooth movie playback dia…masih belum fully optimized…

      so buat masa skarang guna format mp4 pun puas hati dah :D

  1. cyberxx

    salam~ sowri lari tajuk sket.. hehe.
    nk tnye mcm mne buat tema mcm 2 r.. sy tak tau nk search encik google tentang ape… :pinch: icon yg ade kat atas skali 2… :pouty:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing