Cara-cara install font(s) – XP dan Vista

EiNS is listening to: Peterpan – Single – Kisah Cintaku

font

 

Jumlah font atau jenis tulisan yang tersedia ada dalam Windows adalah sangat sedikit dan menghadkan pilihan. Malah sebahagian besar dari tulisan-tulisan tersebut boleh dikatakan tidak menarik (skema, boring, tidak cantik, tidak fancy dll). Hmm, saya rasa begitu 🙂

 

Kali ini saya akan mengajar cara-cara untuk install font ke dalam windows xp atau vista. Pemilihan dan penggunaan font yang menarik boleh meningkatkan tahap kualiti produktiviti anda seperti membuat presentation, rekaan grafik, pembinaan laman web dan sebagainya. Tidaklah asyik menggunakan Times New Roman, Arial, Segoe UI dll sahaja.

Download Font

Biasanya saya mendownload font dari laman Dafont.com atau anda boleh google untuk laman-laman lain.

Windows XP

1. Download dan extract file zip yang mengandungi font yang anda mahu install.

2. Copy font tersebut kedalam C:/Windows/Fonts dan ianya akan segera diinstall. Folder fonts boleh diakses melalui shortcut Start Menu > Run > taip fonts ataupun menerusi Control Panel > Fonts.

install font

3. Menerusi folder fonts, anda juga boleh tekan menu file > install new font > dan browse folder mengandungi font yang ingin diinstall. Senang saja bukan?

Windows Vista

1. Download dan extract file zip yang mengandungi font yang anda mahu install.

2. Right click pada font tersebut, dan tekan Install. Lagi senang kan?

3. Anda juga boleh akses Start Menu > Run > taip fonts ataupun menerusi Control Panel > Fonts.

4. Menerusi folder fonts, anda juga boleh tekan menu file > install new font > dan browse folder mengandungi font yang ingin diinstall. Selesai tutorial ringkas dari saya.