UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara buat wireless adhoc network ( laptop to laptop )

By


Jika anda seorang pengguna laptop, adalah penting untuk anda mengetahui tentang cara membuat wireless adhoc network kerana ianya mungkin berguna, contohnya:

1. Dapat berkongsi sambungan internet tanpa memerlukan wayar lan dan router dengan menggunakan internet connection sharing.

2. Dapat berkongsi/sharing file over network, memudahkan proses copy dan paste dan mengurangkan kebergantungan terhadap pendrive, external hard disk dll.

3. Dapat main game network tanpa memerlukan wayar lan atau router, cth DotA.

4. Dan lain- lain.

Cara-caranya adalah seperti berikut: Penerangan bergambar disertakan bagi memudahkan pemahaman.



Dalam wireless network connection properties: Sila rujuk gambar.

1. Tekan “Add
2. Dalam network name > masuk nama SSID atau nama network, cth “EiNS
3. Set sekuriti key jika perlu, jika tidak perlu maka set to disable.
4. Check “This is a computer…..
5. Tekan “OK
6. Tekan “Continue anyway

Maka dengan itu wireless adhoc network anda telah disetup dengan jayanya. Cuba view wireless network:

Selesai? Sekarang komputer lain boleh view dan connect kepada komputer anda tanpa memerlukan wayar lan atau sebarang router.

Untuk berkongsi sambungan internet, masuk network connections > pilih connection anda (Streamyx, 3g dll) > right click, properties > advanced > cari bahagian Internet Connection Sharing.


Selesai. Ada masalah sila bagitahu.

Good Luck

Eins - penulis Jomphp, Eins.MY dan beberapa blog lagi. Suka benda kreatif, kuat main game dan hobi pada masa lapang ialah membaca komik serta bacaan berkaitan teknologi dan komputer. Follow twitter @einztrigger.

Discussion 57 Comments

  1. arrazi

    aku nak minta tolong.kat opis aku pakai wireless.tapi budak² tech selalu tukar password router.so bila nak login aku kena minta berkali² kat dia orang ada cara x aku nak dapat wireless and pecah masuk security dia orang..hangin satu badan

  2. aku

    @arrazi,ko try google ataupun search kat youtube “how to hack wep password”.
    tp benda ni agak susah nak buat.
    so cadangan aku,bila ko dpt password,ko tukar dulu seblum diorang tukar.kekeke :-D

  3. izzat

    cr la smpi jumpe tut utk hack wep.. yg tu sng je kalu jumpe tut.. tp wpa susah nak hack… wpa ni lg latest dr wep..

  4. kerol

    ad hoc ni macam mana sebenarnya?
    apa yg perlu ada utk buat sambungan antara laptop tanpa sebarang router.

    aku guna celcom broadband.
    cadang nak main game (LAN) kat umah member.

    so boleh ke main game secara LAN tanpa searang kabel.

    dan……aku tak tau apa yg aku tanya. adussssss!!!1
    tolong ajar aku.

    kerol´s last blog post..MESIN BASUH AQUALTIS ARISTON

  5. cyberfly

    ad hoc ni connection laptop ke laptop tanpa sebarang router atau kabel LAN.apa yg perlu dibuat tu dah ada dalam tutorial ni.boleh main game LAN.aku selalu main dota guna ad-hoc kalau pegi melancong. :biggrin:

  6. iems

    Eins ckp tuk vista lg senang,tp sy x phm la sbb interface vista ngan xp x sama,leh bg tutorial utk vista?
    trimassss :biggrin:

  7. adie

    bro..aku dah wat ad-hoc ni sememangnye jadi 100%..
    tapi masalahnye..aku connect laptop aku dgn iphone aku..bile aku tgk status wireless network connection(peer to peer) aku nilai sent aku sangat lah tinggi..nilai received plak sememangnye rendah..xlebih 6 pun..kenape eh?

  8. like aXXo

    aku dah pernah buat benda nie…
    best gler…
    tgh godek2 latop aku n try n error….sekali terconnect
    heheeheh
    pas tu set kat latop aku..
    siap leh chat lagi dgn mbr tingkat atas…
    ktorg leh main Counter Strike lagi….hahhahaha
    bygkan betapa seronok nya ..
    hahhahah tingkat bwh lwn tingkat atas….
    hehhehehehhe

  9. hymns

    LAN = Local Area Network (usually cable)
    WLAN = Wireless Area Network (wireless)

    Ad Hoc = Biasanya kalau semua guna laptop dlm satu rumah untuk create WLAN tanpa Wired Router / HUB

    WLAN ni nak beroperasi kene ada Wireless Router (cth Share File / Network Gaming)

    Kalau PC Desktop nak buat Ad Hoc boleh gak guna NIC (network interface card) dengan PC yang lain dengan menggunakan Crossover Cable. Cuma 2 PC je la… Kalau nak lebih guna HUB/Router/Switch <– benda/fungsi sama je

  10. khadijah

    salam..klu nk buat adhoc ni kita cuma setting kat laptop pertama je ke jd yang ke 2 n seterusnya xyah buat pape la ye maksud saya xyah setting dh ye :angel:

  11. bacang

    salam,nak tny nie..saya gne usb wireless adapter.kalau connct pada network lain ok,tp kalau as ad hoc x bleh..mksudnya klo saya yg create network tu x bleh nak connect.knapa ya?

  12. ZEty

    maaf la,, pening la sya nk bt. sya pkai celcom broadband. Sya pkai time dkt class, or ostel.. Alih2,, baca la blog nie. Best juga, senang la kkk dorm sya nk gne internet. huuhuhhu. sya dh cube buka control panel>network sharing center>manage wireless network>add>
    pas 2 keluar ( How do you want to add a network?)
    # Add network thats is in range of this computer
    # Manually create a network profile.

    then.. saya men plih yg no 2, tu.

    lepas 2, kuar enter information for wireless network you want to add.

    nie butir2 die.

    Network nama: sya ltk nama sy
    security type: xtw nk letak ape
    Ecryption type: xtw gak
    Security Key/Passphrase:xtw gak.
    sebelah die de tlis kotak kosong Display charactersama ada nk tnda @ x.

    nie tok window vista. hope dpt tlg

    • EiNS

      Kalo dalam vista…

      aku bukak network and sharing center > set up a new connection or network > amek set up a wireless ad hoc…

      then letak nama ntuk ad hoc itu…security atau password tu optional

  13. jie

    salam..dh settle wat ad hoc ni tapi cmne nk men game gune ad hoc ni??cth need for speed underground 2 @ prostreet ke leh ajar kn x??

    • EiNS

      Basically ad hoc nie network je…sama cam wireless lan n wired lan…cuma data transfer sgt limited…

      kalo game tu support lan @ network game cam frozen throne, counter strike tu boleh main guna ad hoc…tapi need for speed tak sure ada main network ke tak
      .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  14. as_5389

    nak tanya, ni kira boleh share 3 4 laptop ke satu laptop yg gn brodband celcom ke??? or 1 je laptop yg boleh share, sy buat boleh 1 laptop je dpt intrnt, laptop ke2 xleh, knp ek??? mntk bntuan dr yg pakar :sad:

  15. wmr5439

    boleh ke kalu pakai usb adaptor… untuk wat adhoc cengini… aku pakai shiro usb wireless adaptor…

  16. kerazee_hisham

    Menggunakan tutorial ini,bwt pertama kalinya sy berjaya bwt ad hoc network (laptop Vista saya sebagai host) dan menggunakan nokia E71 sy utk melayari internet menggunakan ICS (intenet sharing connection).ala-ala mcm Wifi jgk la.

    Baru2 ini apabile sy cube create new ad hoc network tetapi menu ICS (intenet sharing connection) tidak appear lg.maksudnyer,sy bleh create network tetapi tidak boleh share internet.utk makluman sy menggunakan Vista Ultimate.

    Harap kwn2 yg arif dpt membantu.

  17. kerazee_hisham

    Tq encik Eins atas respon anda

    sy telah cube secara manual,ttp menu ICS tidak juga appear.masalah internet sy ke? hmmm… :angel:

  18. yana

    sye baru bli laptop…..tp laptop sye xleh nk connect internet gune wireless….sye xthu langsung pasal komputer ne…..kalu guna kabel y d bekalkan mase pasang strymx tu bole connect intrnt…soalannyer….mcm ner nk setting wireless kt laptop ne…..susahla nk kene gune kabel…..bole tolong sye y bute it ne x….plssss

  19. abdulrani

    xfaham lah..bleh x wat gambar tu besar lg..aku xnampak dengan jelas..aku guna window xp,moderm huawei e220 n broadband dg..please tolong aku..perlu sangat..

  20. ismail

    bro..nak tanya boleh ka buat adhoc ni antara laptop dengan PC.. kalau boleh..bleh bg cara nak buat..aku tak tau langsung pasal network ni….tq :smile:

  21. khairul

    salam,,aku buat adhoc elok je siap dpt main cs ngan dota rmai2 lg,,tp utk sharing internet je xdpt??nk wat camne 2??aku pkai W7,,

  22. adam

    bro..aku gune xp sp3..pakai celcom broadband..laptop lagi 1 kai 7 starter..leh wat ker..??
    7 starter nk wat camne ek.??peninm daa aku..
    aku pom kene wat gak ker..??

  23. starskey

    salam, bagaimana nak connect laptop baru dgn wireless network yg sedia ada dlm rumah. streamyx ok dan laptop lama ok. masalahnya aku dah lupa WEP KEY dia.. camne nak buat ek..ada laptop baru pun jadi tukun jer..

  24. nokia biru

    susah difahami… saya rasa anda harus terangkan dengan lebih terperinci walaupun pada awalnya anda mengatakannya akan meletak gambar, namun gambar tersebut hanya beberapa kerat sahaja… kira dah bagus, namun bukan yang terbaik…terima kerana cuba berkongsi walaupun apa yang anda hendak kongsikan tidak dapat difahami…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing