UXDE dot Net Wordpress Themes

Cara bayar ptptn online

Sebagai seorang pelajar, antara kewajipan utama setelah bekerja ialah membayar balik pinjaman ptpn. Tutorial kali ni membawakan anda cara bayar ptpn online, langkah demi langkah.

Langkah 1

Pastikan anda telah mempunyai pin ptpn. Jika belum mempunyai pin, gunakan khidmat SMS. Caranya ialah:

Taip PTPTN NOPIN NOKP dan hantar ke 33199. Cas 50sen akan dikenakan.

Contoh: PTPTN NOPIN 820202112233

Anda akan menerima PIN yang akan dihantarkan ke handphone anda melalui SMS.

Keterangan lanjut : http://www.ptptn.gov.my/web/guest/sms

Langkah 2

Login ke E-FES menggunakan IC sebagai username dan no pin sebagai password

Langkah 3

Masukkan jumlah bayaran yang anda mahu

Langkah 4

Penyata untuk bayaran anda. Klik teruskan

Langkah 5

Pilih khidmat online banking yang anda mahu gunakan. Saya menggunakan Maybank2u. Jika anda belum membuka akaun Maybank2u, boleh rujuk disini : Cara buka akaun Maybank2u

Langkah 6

Anda akan diminta login ke akaun Maybank2u anda

 

Langkah 7

Masukkan TAC.

Langkah 8

Siap. Jangan lupa simpan online resit untuk rujukan.

 

Selamat membayar balik pinjaman PTPN ;)

Incoming search terms:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 23 Comments

  1. Jauze

    bayaran boleh gak dibuat direct melalui web cimbclicks dan maybank2u tanpa gunakan MEPSfpx .. tp yg penting kena tau no pin dulu.. selamat membayar hutang semuaa.. :D

    • nanat

      shahrul,
      no rujukan adalah no surat tawaran.. no surat tawaran nih ader dlm surat yang mula2 ptptn anto kt kiter suruh byr pinjaman tu.. :cool:

  2. ecah

    Nak tnye.kalau byrn yg melalui e-fes tu,knape bwh 2 dy ad tulis
    ‘MAKLUMAN:pembyrn melalui e-fes hanya utk penyta kira2 pinjaman konvetional sahaja.’

    Explain please.huhu

  3. Akim

    Salam..Help me plesss
    saya nk thu,nk bayar melalui on9 banking ni,procedure ape yg mula2 kene buat dulu?
    kenapa sy hantar sms utk dptkn no pin,langsung ptptn x reply?so mcm mane sy nk login e-fes?mmg kene melalui mepsfpx ker?tak boleh ker nk bayar terus login maybank2u atau cimbclicks?pleesssss..
    Niat dihati mmg nk bayr sgt2..tapi kaedah on9 x thu sgt

  4. the teca

    Enter log in E-FES a few time but got error. Loading lambat sangat dan lembab. Macam server uitm masa nak tengok result keluar. -______-”

  5. merlin s5

    contoh klu melalui efes kna cas 50sen n kalau pilih maybank2u mcm dkt ats 2.kena cas rm1,so jd rm1.50 btlkh?klu btl…byknya kena cas..help mee…baik direct maybank2u trs…pening2…jwb sat..

  6. maxer

    masih boleh guna ke cara ni? kalau online banking dia mintak no surat tawaran la plak.. dah bertahun keluar kolej, mana ingat lagi..

Tinggalkan komen anda