UXDE dot Net Wordpress Themes

Bermain LAN games melalui internet

Kepada pembaca yang gemar bermain LAN games dengan kawan2 seperti Warcraft 3,Red Alert 2,Counter Strike,Command & Conquer,Dota dll,anda sebenarnya juga boleh bermain LAN games melalui internet.

Kelebihan :

1.Boleh bermain LAN games dengan kawan-kawan yang tinggal berjauhan dengan syarat mempunyai broadband internet.(streamyx dll)Oleh itu tak perlulah bersusah payah untuk ke CC Wink

2.Tidak memerlukan perisian games yang original.Smile

3.Dapat mencabar pemain-pemain yg lebih hebat dari serata dunia.Sarcastic

Berikut saya senaraikan beberapa perisian yang membolehkan kita bermain LAN games melalui internet :

1.Hamachi

hamachi

Download disini : https://secure.logmein.com/products/hamachi/list.asp

Cara-cara penggunaan :

1.Pastikan PC anda dan PC kawan anda diinstall hamachi.

2.Klik butang yg berada ditgh antara 3 butang dan pilih Create A New Network.

hamachi2

3.Isikan Network Name dan Network Password dan tekan create.

3.Suruh kawan anda masuk network anda dengan klik Join an existing network

4.Suruh kawan anda masukkan Network Name dan Network Password yang anda telah create pada step 3.

5.Jika segala-galanya berjalan lancar,nama kawan anda akan terpapar dlm Network anda.

6.Masuk game,pilih Local Area Network dan create.

Selemat mencuba ;)

2.Garena (GG-Client)

 gg

Download di sini : http://www.gg-game.com/

Incoming search terms:

Tags:

Hi! Saya merupakan seorang web developer sepenuh masa di Petaling Jaya. Seorang yang sukakan teknologi dan gadget. Follow saya di twitter @cyberflyx

Discussion 20 Comments

  1. goldfries

    Salah satu kebaikan Hamachi adalah anda dapat menyambung permainan network walaupun telah “disconnected”, tapi tengok lah game apa. :)

    Saya selalu main Supreme Commander dengan kawan-kawan melalui “direct connection”. Sebelum guna Hamachi, habis la jika sesiapa disconnected. Pihak yang disconnect tak kan dapat menyambung semula game.

    Dengan Hamachi, IP yang diguna tu selalu sama. :) Sebab tu dapat la menyambung semula game, tak payah restart.

  2. whoami

    aku ada gak dulu install hamachi tapi taktau cara nak gunanya… thnx to this article, aku akan cuba kemdian test ngan adik aku..

    Slalu pakai Garena jer :P

  3. prince noraa

    penggunaan hamachi ni aku dah sedar sejak 2 tahun lepas….. aku dan kawan2 kaki game..main game LAN dota tp kami main dlm KOLEJ ukm…

    agak susah nk connect main lan… setip..setiap kolej gateway ip berbeza…so masa mula2 kami main guna VPN window…mmg mcm hampeh…kena connect sorang2…pastu aku terjumpe hamachi…then guna la hamachi… permulaan tu mmg best boleh main DOTA ngn sape2 saja kat dunia ni..tenet sini yarabi laju.. sekang ADMIN pun dah hebat die reduce banwith kami..main game pun jadi lag…cuma problemmnya hamachi ni ada limit member dlm group… kene buat bnyk group… bg aku la kalo korang nk main game sesame meber… baik guna GG client sekang.. lg laju dan x lag… for gaming laa untuk lain kes guna la hamachi…… anyways… sesape yg tau psl hacking komputer dan network boleh laa email aku… normerns@hotmail.com aku nk belajar dan nk tau sumber mana aku harus blaja.. tp jgn salah paham aku nk belajar bukan nk buat jahat….

    • cyberfly

      aku pn start guna hamachi ni 2 taun yang lepas..masa tu main game tiberium wars..anyway kalo ko nak belajar hack,ko boleh try contact PiToYa (salah seorang penulis blog nih)

      Hope this helps :smile:

  4. darnals

    ohhh maen pake VPN ya mas?
    sebernya caranya buanyak banget bisa pake team viewer versi 4 terbaru.
    dan masih banyak lagi
    di web saya ada salah satu VPN free dan mudah dipake selain Hamachi.

    oh iya silahkan kunjungi web saya yg bertemakan game,software dan technology

    masih cupu minta dukungannya ya :ninja:
    .-= darnals´s last blog ..LINEAGE II Server Files =-.

  5. mes0ul

    soalan nie xde kna mengena ngn tjuk kt ats tp sy nk tnye 1 prkara.. hrap dpt diberi tnjuk ajr, ade x software untuk tingkatkan kualiti video dan movie?? movie blur xsdap tgk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>